Zoeken

Zoeken sluiten

Allergieën, maar dan op persoonlijkheid

dinsdag 16 mei 2023

Als we spreken over allergieën denken we meteen aan hooikoorts of bepaald eten niet kunnen verdragen. Daar gaat dit blog niet over. Allergieën komen niet alleen in de medische wereld voor, maar ook als we spreken over persoonlijkheden zoals we in de blogs over kernkwaliteiten en competenties al kort hebben besproken. In dit blog gaan we hier uitgebreid op in. Want wat zijn allergieën in de persoonlijkheid en welke invloed heeft dit op stress of spanningsklachten?

Wat zijn allergieën?

In eerdere blogs hebben we het al gehad over competenties en kernkwaliteiten waarmee we een kernkwadrantenschema kunnen invullen. Eén van die kernkwadranten is je allergie in de persoonlijkheid. Jouw allergie is precies het tegenovergestelde van jouw kernkwaliteit of competentie en behoort voornamelijk tot de ander, niet tot jezelf. Het is een irritatie die jij hebt naar iemand anders toe omdat jij het niet hetzelfde doet. Een ander z’n valkuil is jouw allergie. Jij bent bijvoorbeeld erg punctueel. De competentie die jij daarin meebrengt is dat je altijd op tijd bent en daar hecht je veel waarde aan. Wat zou op dit moment je allergie zijn? De meest voor de hand liggende irritatie is iemand die altijd te laat komt.

Kernkwadranten tabel allergieën- Liberi

Vergis een allergie niet met een valkuil. Dit zijn twee totaal verschillende kwadranten in het tabel. Een valkuil is een nadeel vanuit je competentie, een allergie heeft alleen waarde wanneer jij er waarde aan geeft.

Ook jij zit in iemand z’n irritatiezone

Er bestaat geen mens op aarde die niet in andermans allergie zit. Hoe lief, aardig, vriendelijk, trouw of oprecht iemand ook is, er is altijd iemand die zich wel ergens aan stoort bij iemand. Gelukkig maar want dit maakt ons juist unieke individuen, en we kunnen ons nu eenmaal niet volledig naar iedereen schikken. Ook jij zit in iemands allergie. Wellicht weet je bij wie, maar de kans is groter dat je het niet doorhebt. En dat is ook niet erg. Stel je voor dat iedereen elkaar vertelt waar ze zich aan storen bij een ander. Veel allergieën gaan samen met een karaktereigenschap en, ondanks ons unieke vermogen om ons aan te passen, we kunnen ons niet voor iedereen veranderen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Aanpassen is iets anders dan veranderen

Indien iemand wel zijn irritatie over jou heeft uitgesproken en jij bent ervan overtuigd dat je hier iets aan wil doen, dan houdt niemand je tegen dit te zien als een kans voor persoonlijke ontwikkelen. Zoals bij het eerder genoemde voorbeeld van iemand die altijd te laat komt. Dit is iets waar je prima aan kunt werken. Maar heb jij ADHD en iemand irriteert zich aan jouw hoge energie en aanwezigheid, bedenk je dan of je daar wel wat aan kunt doen of dat het bij je persoonlijkheid hoort. Je kunt je best aanpassen wanneer iemand zich uitspreekt over de rommel die je ongemerkt achterlaat. Maar veranderen wie je bent door te proberen je rustig te houden, terwijl dat tegen je natuur ingaat, gaat jouw belangen voorbij.

Meneer moet zich haasten want hij is te laat. Een van de meeste bekende allergieën

Stress beperken door een allergie te accepteren

Hoe graag we ook zouden willen, we hebben nu eenmaal geen controle over andermans valkuilen. Indien de irritatie erg hoog zit kun je proberen, door middel van geweldloze communicatie, helderheid te scheppen over zijn of haar gedrag. Maar uiteindelijk is het aan de ander of ze er ook echt wat mee doen. Hoe zorg je er dan voor dat jouw allergie niet teveel ruimte krijgt?

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Je kunt je brein niet vertellen iets niet te doen. Vertel jezelf maar dat je niet aan roze olifantjes mag denken. Hoe meer aandacht jij legt op andermans valkuil, hoe meer negatieve waarde het krijgt. Dit zorgt alleen maar voor extra stress en spanning. Andersom werkt dit hetzelfde. Wanneer jij de ADHD hebt geaccepteerd, en weet dat dit komt met energie uitbarstingen, is het maar de vraag of je wakker wil liggen omdat iemand anders het lastig vindt hiermee om te gaan.

Allergieën creëren uitdagingen

Het maakt niet uit of jij in iemands allergie zit of dat jij je irriteert aan andermans valkuil. Beide situaties geven een mooie uitdaging voor je persoonlijke ontwikkeling. Hoe erg wil je je aan de ander irriteren? En welk zelfinzicht krijg je doordat iemand zich aan jouw valkuil stoort? En wat kun je uiteindelijk van elkaar kunnen leren? Laten we terugkomen op het hebben van ADHD. Het hebben van veel energie, en je collega die zich daaraan stoort, is iets waar je niet al teveel aan kunt doen. Wel is het bekend dat je met ADHD moeite hebt met je werkplek of leefomgeving opgeruimd te houden. Dat geeft niet alleen onrust om je heen, maar ook in je hoofd.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

In deze situatie zou je kunnen werken aan het beter opruimen en organiseren van je omgeving. Wanneer je omgeving geordend is, creëer je overzicht waardoor je meer rust krijgt. Dit resulteert bijna automatisch in minder chaos in je hoofd wat je energiepijl weer iets verlaagd. Zo doe je het niet voor de ander, maar houd je het in jouw belang. Maak je geen zorgen als het je niet lukt om binnen een week orde in de chaos te scheppen. Kleine stappen zijn ook stappen. Een mooie uitdaging die volledig draait om jouw persoonlijke ontwikkeling.

Maak een leerdoel van jouw allergie

Wanneer je je in alle eerlijkheid hebt uitgesproken over wat jouw allergie is bij een ander, en de ander doet niets met deze valkuil, is de vraag hoe lang je je hieraan gaat storen. Zou je wat kunnen leren van jouw irritatie naar hem? Je stoort je aan het gedrag omdat jij uiterst punctueel bent. Misschien zou jij iets losser kunnen worden betreffende tijd. Waarschijnlijk is de ander net zo productief, ook al komt hij altijd te laat. Veel stress heeft hij er niet van, maar jij veroorzaakt wel stress bij jezelf om het gedrag van een ander.

Wandelen in de natuur leer je allergieën los te laten

Hulp bij bewustwording

Het menselijk brein, en alle persoonlijkheden die daarbij komen kijken, is een lastige materie. En hoe ga je er achter komen hoe jij beter met je allergie omgaat terwijl je niet weet wat het is? Bij Liberi kun je samen met een professionele coach werken aan je leerdoelen en onderzoeken waarom jij je irriteert aan een ander. Wanneer je het lastig vindt je externe irritaties los te laten, dan is acceptant commitment therapie een goed begin om tot meer zelfinzicht te komen. Door deze behandeling te combineren met wandelcoaching leer je alsmaar meer loslaten en kom je dichter bij jezelf. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven