Het laatste trimester is aangebroken en je hebt het grootste deel van je zwangerschap erop zitten. Waar je je in het begin misschien nog zorgen maakte of alles wel goed zou verlopen, begin je nu te fantaseren hoe het straks zal zijn als de baby er is. Maar je bent er nog niet helemaal. Om je als zwangere wat rust te bieden voordat de bevalling zich aandient, heb je in Nederland recht op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof. Je moet minimaal 4 weken voor je bevaldatum met verlof, maar je kan er ook voor kiezen om 6 weken van tevoren je zwangerschapsverlof op te nemen. In dit blog gaan we onderzoeken wat stressfactoren kunnen zijn deze periode en hoe je zo stressvrij mogelijk je verlof in kan gaan.
Veel vrouwen zullen wel herkennen dat je je gedurende de zwangerschap zorgen maakt om bepaalde factoren. Eigenlijk wil je zodra je met zwangerschapsverlof gaat zo veel mogelijk ontspannen en je zo min mogelijk zorgen maken. Wat zijn de meest bekende bronnen die stress veroorzaken voordat het verlof zich aandient?
Zeker wel een plekje in de top 3 van zorgen waard: Zorgen om geld. Helaas gaat zwangerschapsverlof nog wel eens samen met het krijgen van minder inkomen, vooral in de situatie als je geen volledig betaald verlof ontvangt. Dit kan voor aanvang van je verlof spanning geven. Ook wanneer je zelfstandige bent en geen AOV verzekering hebt, ben je afhankelijk van uitkeringsinstanties. Zij bepalen veelal pas na ingang van je verlof of je recht hebt op een vergoeding.
Je bent straks een tijdje afwezig van je werk en dit kan ervoor zorgen dat je je zorgen maakt over de positie die je daar hebt. Gelukkig zijn in Nederland de wetten dusdanig goed geregeld dat ze je, indien je werkt met een vast contract, niet zomaar permanent mogen vervangen door iemand anders. Die onzekerheid is groter wanneer je werkt met een tijdelijk contract.
De hormonen gieren door je lichaam en fysiek ga je er ook anders uitzien. Je kan last krijgen van allerlei lichamelijke kwaaltjes en mentaal kan het ook een achtbaan zijn. En laten vooral niet vergeten hoe je mentaal gaat veranderen. Je prioriteiten veranderen drastisch, vooral wanneer je voor de eerste keer moeder wordt. Je visie verandert volledig van jouw wereld naar de wereld van je baby. Dit kan een bron van stress zijn voor en tijdens je zwangerschapsverlof.
Of je nu wel of niet zwanger bent, op enig niveau maken we ons allemaal zorgen om wat de toekomst gaat brengen. Je gaat je nu niet alleen zorgen maken om jouw toekomst, de toekomst van je baby komt daar nog eens bij. Wat ga je straks doen als je weer aan het werk moet? Ga je minder werken? Gaat de baby naar de opvang of kies je ervoor meer thuis te werken? Hoeveel vrijheid houd je nog om wat voor jezelf te doen?
Wanneer je net weet dat je zwanger bent, maak je je zorgen of het wel goed blijft gaan. Als je 8 maanden zwanger bent, pieker je misschien over de bevalling. Als de baby net geboren is, houd je in de nacht je adem in om te horen of ze nog wel ademt. Er zijn genoeg redenen om te piekeren of de baby wel gezond is en blijft de eerste periode van zijn leven.
Hieronder vind je een aantal tips om, hopelijk, zo stressvrij mogelijk je zwangerschapsverlof in te gaan, maar ook zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen totdat je gaat bevallen. Vergeet niet dat het heel normaal is om af en toe stress te hebben voor en tijdens je verlof. Het gaat er hier om dat je goed voor jezelf blijft zorgen en je behoeften duidelijk aan weet te geven.
Om stress tijdens je zwangerschapsverlof zoveel mogelijk te beperken, is het aan te raden om vooruit te plannen. Maak een lijst wat je nog nodig hebt en wat je nog moet regelen. Dit geeft rust omdat je alles op papier hebt. Denk bijvoorbeeld ook na over hoe je je kraamperiode voor je ziet. Geef hierin duidelijke grenzen aan. Je bent niet de eerste moeder die ervoor kiest de eerste week, of misschien zelfs twee weken, geen kraamvisite te willen ontvangen om zo alle aandacht op jou en de baby te houden.
Daar is het kopje zelfzorg weer. En we blijven dit ook iedere keer benadrukken hoe belangrijk het is. Helemaal nu je op het punt staat een kindje te krijgen is het belangrijk ook je eigen zorg in beeld te houden. Dat je moeder wordt, betekent niet dat jij op een tweede of derde plek komt te staan. Eet gezond, probeer zoveel mogelijk rust te nemen, blijf in beweging en plan ontspanning in.
Deze hoort eigenlijk nog bij het stukje zelfzorg. Zodra de baby er is, vergeten veel vrouwen tijd voor zichzelf te maken. Het is van groot belang om dit in te plannen en te zorgen voor ontspanning. Dit kan iets heel simpels zijn, zoals het lezen van een boek, het nemen van een warm bad (als dat nog kan/mag) of het kijken van je favoriete serie of film.
Zodra je zwangerschapsverlof start, komen er altijd nog dingen bovendrijven die je eigenlijk nog zou willen doen. Blijf realistisch in wat je nog kan en wilt. Er zullen weinig dingen verlopen zoals je echt wilt, vooral na de bevalling. Probeer los te laten wat niet is, perfectie is geen standaard als je een kindje verwacht.
Je hoeft je niet te schamen wanneer je merkt dat de stress rondom de grote verandering in je leven teveel wordt. Er gebeurt erg veel en soms is het erg lastig om dit allemaal een plek te geven. Aarzel niet om hulp in te schakelen van een professionele coach om overzicht te krijgen en die laatste weken meer ontspannen door te komen. Kan jij helpende hand gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606