We hebben ze allemaal: zwakke punten. De een weet ze zo op te noemen en een ander is hier blind voor. Vaak willen we vooral onze sterke kanten laten zien om indruk te maken op anderen en jezelf. En dat is natuurlijk niet onterecht. Je bewust zijn waar je goed in bent en dit hardop zeggen is goed voor je zelfvertrouwen. Toch is het benoemen van je zwakke punten ook een krachtig middel. Vooral als je dit inzet voor je persoonlijke ontwikkeling. Het helpt je niet alleen bij zelfinzicht en groei, maar het voorkomt ook onnodige stress. In dit blog lees je waarom het benoemen van je zwakke punten belangrijk is, hoe je dat op een opbouwende manier kunt doen en welke invloed het kan hebben op je mentale gezondheid.
Wanneer er gevraagd wordt of je je zwakke punten kan benoemen, kan het zijn dat je stress of spanning ervaart. Het voelt alsof je toegeeft aan falend gedrag. Misschien denk je dat de ander je als minder geschikt of bekwaam ziet. In de werkelijkheid is het veelal een angst voor afwijzing of kritiek die ervoor zorgt dat je spanning voelt.
Het is belangrijk om je te beseffen dat het open en eerlijk zijn over je zwakke punten, niet hetzelfde is als negatief over jezelf praten. Het is juist een teken van gezonde zelfreflectie en volwassenheid. Hoe fijn voelt het als je eerlijk tegen jezelf kunt zeggen: “Dit vind ik lastig om te doen”, of “Dit gedrag wil ik aan werken om een nog betere versie van mezelf te worden.” Door dit te erkennen, neem je ook de druk weg om altijd maar perfect te zijn. Dat geeft rust en kan de stress rondom faalangst of onzekerheid verminderen.
Iedereen heeft zwakke punten, niemand uitgezonderd. Deze proberen te verbergen voor jezelf en de buitenwereld laat je continu op eieren lopen. In plaats van bezig te zijn met waar je kunt groeien, ben je bezig om een versie van jezelf te laten zien die je niet bent. Dit is niet alleen uitputtend en stressvol, het is ook niet eerlijk naar jezelf toe. Het benoemen van je minder sterke punten kan zorgen voor opluchting omdat je niet meer hoeft te doen alsof je tot alles toe in staat bent.
Dit principe geldt niet alleen op zakelijk gebied, zoals bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek (waar dit onderwerp vaak aan bod komt), maar ook in je relaties, vriendschappen of je persoonlijke ontwikkeling.
Het leven draait grotendeels om je persoonlijke groei. Bewust of onbewust groeien we iedere dag weer een beetje. Hier kan je alleen het optimale uithalen wanneer je ook je zwakke punten durft te benoemen. Vanaf die benoeming heb je een startpunt om te leren. Je weet nu waar de ruimte ligt voor verbetering. En vergeet niet dat niet alle zwakke punten actie vereisen. Soms is het al genoeg om te weten wat je valkuilen zijn, zodat je bepaalde situaties kan vermijden die je bijvoorbeeld uitputten.
Door je zwakke punten te erkennen, creëer je een open en lerende houding. Zo kan je makkelijker feedback ontvangen omdat je je tekortkomingen erken in plaats van ze weg te stoppen. Hierdoor kom je tot gezonde persoonlijke ontwikkeling en leer je hoe je uitdagingen aanpakt op een manier die bij jou past.
Wat we niet willen is dat je jezelf onderuit haalt door je zwakke punten te benoemen. Je zou er juist van moeten groeien. De kunst is om dit op een manier te doen dat het voor jezelf duidelijk wordt waar je moeite mee hebt, terwijl je ook laat zien dat je eraan werkt. Om je hierbij te helpen geven we je een aantal tips.
Als je zegt: “Ik kom nooit op tijd”, kun je hieraan toevoegen: “Dus ik probeer bewust mijzelf wat eerder voor te bereiden en eerder weg te gaan”. Hiermee laat je zien dat je niet zonder nadenken accepteert dat je altijd te laat komt, maar dat je werkt aan verbetering.
We blijven voor het gemak even bij het te laat komen. Als jij aangeeft dat dit een zwak punt is, dan hoef je niet uitgebreid te vertellen hoe en wanneer je te laat kwam en op welk moment je er echt door in de problemen kwam. Je benoemt je zwakke punt en vertelt erbij wat je ervan hebt geleerd. Zo houd je het gesprek opbouwend en voorkom je dat je in negatieve ervaringen blijft steken.
Een zwak punt kan zich in een specifieke situatie voordoen. Als je bijvoorbeeld alleen in de ochtenden vaak te laat komt, dan kan je dat aangeven. Je hebt moeite met je bed uit komen en je bent aan het oefenen in de avond eerder naar bed te gaan. In de middag kom je bijvoorbeeld altijd op tijd. Zo laat je zien dat je minder sterke punt niet altijd van toepassing is, maar alleen onder bepaalde omstandigheden.
Je hoeft niet continu te herhalen dat jij ook baalt van je te laat komen. Vertel vooral hoe je ermee omgaat. Dat je merkt dat ook jij stress ervaart door dit gedrag en je werkt met doelen en stappen om hierin te verbeteren.
Zodra je eraan gewend bent dat je zwakke punten benoemen niet het einde van de wereld is, merk je vanzelf dat je steeds makkelijker leert en groeit. Omdat je open staat voor feedback en nieuwe dingen probeert, ben je beter in staat je stressfactoren te herkennen.
Hierdoor creëer je ook vertrouwen bij de mensen in je omgeving. Je bent open en transparant over wat je wel en niet kunt. Anderen werken hierdoor graag met jou samen omdat als je iets niet weet, je dit aangeeft en vraagt om hulp. Er worden geen verwachtingen aan je gesteld die je niet kan uitvoeren en er ontstaat een gezond evenwicht in de taken en rollen.
We zijn in dit blog diep ingegaan op wat voor voordelen het kan geven wanneer je je zwakke punten kan benoemen. Maar wat als je niet weet wat je zwakke punten zijn? Het kan ook zo zijn dat wanneer je dit wel kan, je jezelf helemaal naar beneden haalt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Een professionele coach kan je begeleiden in het herkennen en erkennen van je minder sterke punten en helpen om meer inzicht te krijgen. Op die manier verminder je stress en spanningen en leer je welke ontwikkelpunten voor jou van toepassing zijn. Zo kan je je gaan richten op groei in plaats van jezelf overtuigen dat je ergens in faalt. Wil jij ook meer inzicht in je zwakke punten en dit meenemen in je persoonlijke ontwikkeling? Onze coaches staan klaar om samen met jou dit avontuur aan te gaan. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606