Zoeken

Zoeken sluiten

Zomervakantie: zo blijf je ook op vakantie gezond eten

zondag 15 augustus 2021

Zomervakantie: zo blijf je ook op vakantie gezond eten                       

Zomervakantie: hoe blijf je ook op vakantie gezond eten? Natuurlijk hoef je tijdens jouw vakantie niet te streng te zijn voor jezelf en mag je af en toe best genieten van ongezonde voeding. Zorg er echter wel voor dat je als basis blijft kiezen voor gezonde voeding. Zo voorkom je dat je achteraf spijt zult krijgen. Je blijft ook mentaal in balans met een sterk immuunsysteem zodat stressvrij reizen tijdens coronatijd ook goed mogelijk is. Gezondheid en vitaliteit zijn uiteraard meer dan gezond eten. Blijf daarnaast ook voldoende bewegen tijdens je vakantie. Tenslotte gaat het erom dat je genoeg energie hebt en je jezelf goed blijft voelen, ook tijdens de vakantie! Ontdek onze tips in dit blogartikel om toch gezonde keuzes te kunnen blijven maken tijdens je vakantie. Misschien ontwikkel je zelfs nieuwe gezonde gewoonten tijdens je vakantie?

zomervakantie

Waarom zou je ook op vakantie gezond blijven eten?

Wat maakt gezond eten op vakantie moeilijk? Als je op vakantie bent, heb je misschien de neiging om je (gezonde) eetpatroon van thuis een beetje te laten varen. Het kan weinig kwaad om hier af en toe van af te wijken en soms te kiezen voor ijs of een cocktail. Toch zul je je beter blijven voelen om toch zoveel mogelijk te kiezen voor gezonde voeding. Zo blijf je ook op vakantie fysiek en mentaal fit, maar ook blijf je emotioneel beter in balans.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Fysieke en mentale fitheid behouden                  

Met gezonde voeding doe je zowel jouw lichamelijke als jouw mentale gezondheid meer plezier. Tenslotte zal ongezonde voeding uiteindelijk kunnen leiden tot verschillende gezondheidsklachten. Zo kun je hier lichamelijk last van krijgen met bijvoorbeeld vermoeidheid  en weinig energie, maar ook heeft het geestelijk zijn weerslag. Je kunt problemen krijgen met je concentratie en moeite hebben met helder denken. Daarnaast kan ongezonde voeding zorgen voor stemmingswisselingen of een opgejaagd gevoel, Daarnaast kun je een kort lontje hebben of prikkelbaar zijn. Andere lichamelijke klachten als gevolg van ongezonde voeding zijn bijvoorbeeld hoofdpijn en eczeem.

Voor een gezonde emotionele balans

Wist je dat gezonde voeding ook bijdraagt aan een gezonde emotionele balans? Het laat je goed voelen en het kan angstgevoelens en depressieve gevoelens helpen voorkomen. Onze neurotransmitters hebben continu gezonde voeding nodig voor een gezond en gelukkig brein. Ze bepalen tenslotte ons gedrag waarbij ze in verbinding staan met onze darmen. De gelukshormonen serotonine en dopamine worden tenslotte in de darmen aangemaakt. Met gezonde voeding kun je emoties, zoals woede, somberheid of negatieve gedachten helpen voorkomen. Bovendien zul je beter slapen en voorkom je slapeloosheid

Voorkom een tekort aan voedingsstoffen

Bij te weinig gezonde voeding zul je een tekort aan voedingsstoffen krijgen, die juist zo belangrijk zijn voor een goede weerstand. Zeker in deze onzekere tijd. Wat is het gevolg van een tekort aan voedingsstoffen? Je zult eerder vatbaar zijn voor ontstekingen in je lichaam, maar ook voor virussen. Wist je bijvoorbeeld dat een jodium tekort steeds meer het geval is? Jodium is onmisbaar voor een goede gezondheid en zorgt onder andere voor een goed werkende schildklier. Daarnaast komt bloedarmoede vaker voor als gevolg van een ijzertekort. Houd ook je lichaam en geest sterk met zink maar ook met genoeg eiwitten. Daarnaast zijn (plantaardige) omega-3 vetzuren nodig voor een gezond brein. Tenslotte kun je door ongezonde voeding ook vrij snel een een magnesium tekort krijgen. Magnesium zorgt ervoor dat we beter met stress kunnen omgaan.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

zomervakantie

Wat is gezonde voeding?

Wat is gezonde voeding? Gezonde voeding is natuurlijke voeding, onbewerkt en puur. Met natuurlijke voeding voorzie je jezelf elke dag van voldoende vitaminen en mineralen. Zo zorg je voor een optimale weerstand. Zowel voor fysieke als voor mentale fitheid. Daarnaast blijven we met gezonde voeding emotioneel in balans. Gezonde voeding betekent kwalitatieve voeding. Ongezonde voeding daarentegen bevat vaak veel suikers, verzadigde vetten en kunstmatige toevoegingen, zoals E621. Bovendien mist ongezonde voeding de belangrijke voedingsstoffen.

Tips voor gezond eten in de zomervakantie

  1. Zoek uit waar je gezonde boodschappen kunt doen. Is er een lokale markt dichtbij? Of zijn er ook bio winkels?
  2. Kies zoveel mogelijk voor vers en lokaal eten met veel groente en fruit voor de vezels en vitaminen. Of je nu zelf iets gaat klaarmaken of dat je uit eten gaat. In een restaurant kun je ook altijd vragen naar extra groente.
  3. Drink dagelijks voldoende zuiver water. Vermijd het drinken van frisdranken of zuiveldrankjes.
  4. Neem je voedingssupplementen mee, zoals probiotica en prebiotica voor een gezonde darmflora.
  5. Voorkom het eten van teveel suikers  Je kunt bijvoorbeeld minderen met het eten van suikerrijke toetjes. Zo is afvallen na de vakantie niet nodig. Daarnaast zorgen suikers uiteindelijk voor vermoeidheid. Bovendien verstoren teveel suikers jouw darmflora wat kan leiden tot darmklachten
  6. Beperk alcohol. Geniet liever bewust van dat lekkere wijntje of die tropische cocktail. Zo voorkom je dat je onbewust toch teveel neemt.

Gezonde voeding voor je geest

  1. Breng tijd door in de natuur. Wat heeft dit met gezond eten te maken zul je misschien denken. Maar doordat je je meer verbonden voelt met de natuur, zul je automatisch bewustere voedingskeuzes gaan maken. Neem daarbij eens bewust de tijd en vraag jezelf af: hoe smaakt deze watermeloen eigenlijk? Is het zoet of sappig? Gezond eten gaat dus ook om mindful eten.
  2. Vermijd de televisie met de vele prikkels en negatieve berichten. Gebruik je tijd juist om met elkaar te praten, te wandelen of te lezen. Daarnaast probeer je ook zoveel mogelijk afstand te doen van sociale media.
  3. Zorg voor voldoende slaap, want een slaaptekort vergroot de kans dat je neigt naar meer (ongezond) eten.
  4. Zorg tenslotte voor voldoende positiviteit, creativiteit, zelfwaardering en dankbaarheid. Weest bewust met wie je omgaat en wat je jouw aandacht geeft. Kortom, kies ook in de zomervakantie voor gezonde voeding voor je geest!
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

zomervakantie

Zomervakantie 2021: genieten van lekker en gezond eten 

Door ook tijdens de zomervakantie gezond te blijven eten, voorkom je niet alleen overgewicht of een verstoorde hormoonbalans, maar ook zorg je ervoor dat je fit en energiek blijft. Bovendien is het met gezonde voeding veel makkelijker om stressbestendig te blijven. En dat zorgt uiteindelijk voor een betere weerbaarheid Tenslotte is een goed immuunsysteem in deze tijd natuurlijk een prioriteit. Of je tijdens de zomervakantie thuis eet of uit eten gaat, je kunt altijd een gezonde keuze maken. Zo laat je groente en fruit ook op vakantie een groot deel uitmaken van je dagelijkse eetpatroon. Bijna overal zijn er wel lokale markten te vinden waar je verse groente en fruit kunt halen. Vervang je cocktail eens door bubbelwater met toegevoegde fruitstukjes of kruiden.

Misschien is de vakantie voor jou juist wel het moment om gemotiveerd te worden om gezond(er) te gaan eten? Zo maak je jezelf ook alvast blij, sterk en gezond voor het komende najaar!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven