Zoeken

Zoeken sluiten

Zomertijd en de gevolgen daarvan

dinsdag 2 augustus 2022

Twee keer per jaar verzetten wij de klok met een uur. In oktober gaat de klok een uur achteruit en leven we voor vijf maanden in wintertijd. In maart gaat de klok weer een uur vooruit en gaat de zomertijd in. Deze verandering van tijd is vaak niet zonder gevolgen. Velen van ons zijn een aantal dagen letterlijk de tijd kwijt. Niet zo vreemd want je lichaam went niet alleen aan de gewone klok maar je biologische klok stemt zich er ook op af.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is zomertijd.

De discussie gaat al heel wat jaren: Moeten we zomer- en wintertijd afschaffen? Er wordt nogal over geklaagd dat de klok verzetten geen toegevoegde waarde zou hebben. Echter heeft deze tijd verandering een hele nuttige, maar eenvoudige, reden. In de zomer komt de zon vroeg op. Vroeger dan de meeste mensen hun bed uit zijn. Door de klok een uur vooruit te zetten lijkt het in de ochtenden langer donker maar blijft het in de avonden langer licht. Vooral in de zomer blijven we langer op omdat het vaak ook warmer is. Zo zouden we gas en elektriciteit besparen.

Toch is het niet helemaal bewezen dat we ook echt energie besparen in deze periode. Er is geen specifiek onderzoek die direct aantoont dat er aanzienlijk minder gas of elektra wordt gebruikt. Een krantenartikel uit 1916 (het eerste jaar dat zomertijd ingevoerd werd) meldt dat er toen al geen energiebesparing aangetoond kon worden. Hedendaags zijn er ca 70 landen die de winter- en zomertijd nog voeren.

moe-Zomertijd

Zomertijd en je bioritme.

Het mag een pluspunt zijn dat je tijdens de zwoele zomeravonden niet om 21.00 uur al je verlichting aan hoeft te zetten. Zo kun je nog even gezellig nazitten met gezelschap of heerlijk in de natuur een boek lezen met natuurlijk licht. Of je bioritme blij is met deze verandering is discutabel. Veel mensen ervaren slaapproblemen na deze tijdverandering of spreken over een onbestemd gevoel die ze niet helemaal kunnen plaatsen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Het is bewezen dat de zomertijd meer invloed heeft op je bioritme dan de wintertijd. Het kan weken duren voordat je biologische klok gewend is. We passen ons namelijk beter aan op een uur extra tijd, dan een uurtje minder. Daarnaast is je bioritme gericht op het volgen van de uren licht die je hebt op een dag. In de winter heb je minder zonuren waardoor je brein zich beter kan schikken aan de donkere uren in de avond, waardoor je beter slaapt. Vooral wanneer je normaliter een avondmens bent, zal je minder slaap hebben in de zomertijd in vergelijking met wintertijd.

Gevolgen zomertijd.

De tijd veranderen gaat niet zonder gevolgen. Zo blijkt dat er meer auto-ongelukken gebeuren in de week nadat de zomertijd is ingegaan. Je bent, door je verstoorde bioritme, minder alert waardoor een foutje zo gemaakt is. Maar ook indien je medicatie slikt kan zomertijd erg verwarrend zijn. Wanneer je af en toe paracetamol slikt hoef je niet te kijken op een uur. Indien je levensreddende medicatie slikt kan dit uur wel een groot verschil maken. Onnodige stress die weer andere problemen kunnen veroorzaken. Artsen raadden aan medicatie gewoon volgens schema te blijven slikken. Wanneer je twijfelt kun je altijd je behandelaar om advies vragen.

Wanneer je diabetes hebt is de kans op een hartaanval groter rond de zomertijd. Dit heeft te maken met de stress die deze verandering teweeg brengt. Je cortisolgehalte stijgt wat weer hartproblemen kan aanwakkeren. Om de overgang beter te laten verlopen wordt aangeraden vier dagen van te voren te starten met het aanpassen van je ritme. Zet alvorens je gaat slapen de klok een kwartier terug en de tijdverandering heeft een minder grote impact op je gezondheid.

verandering-Zomertijd

Invloed stress.

Zoals hierboven beschreven kan het veranderen van de tijd een hoop stress met zich meebrengen. Wanneer je al meer stress hebt dan anders, bijvoorbeeld tijdens een burn-out, kan deze overgang de spreekwoordelijke druppel zijn die de emmer doet overlopen. Heb je net weer een beetje ritme, in je stressvolle periode, kun je weer helemaal overnieuw beginnen. Waarschijnlijk kijk je er al een week tegenop om weer je ritme aan te moeten passen. Dit brengt extra stress met zich mee wat je nu niet kunt gebruiken. Daarbij stijgt hier ook je cortisolgehalte en die is niet omlaag te brengen met een medicijn. Je bent wederom aangewezen op jouw eigen vermogen stress te reduceren. In een burn-out is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Je kan neerslachtiger worden, nog vermoeider dan je al bent of je krijgt last van overmatig transpireren.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Tips om sneller te wennen.

Voorlopig blijft de zomertijd nog wel even bestaan en dat is iets waar we ons bij neer moeten leggen. Het enige wat we kunnen doen is de regie pakken over waar wij wel controle over hebben en dat is onszelf en ons eigen handelen. Je goed voorbereiden en op tijd actie ondernemen is het begin van zelfcontrole. Hieronder vind je een aantal tips die jou kunnen helpen beter met de stress en overgang van een nieuwe tijd.

  • Zorg voor voldoende slaap. Ga op tijd naar bed maar kom er ook op tijd weer uit. Blijf niet langer liggen omdat je een uur korter geslapen hebt.
  • Pas je ritme een paar dagen eerder aan. Begin vier dagen eerder met vroeger naar bed gaan zodat de impact van de tijdverandering beperkt wordt.
  • Vermijd veel licht in de avond. Ook kunstlicht van een TV of je telefoon geeft je brein een signaal dat het nog licht is. Dit zorgt ervoor dat je slecht in slaap valt.
  • Ga wandelen zodra het licht is. Zo zet je direct je lichaam in beweging en start je de dag met een activiteit.
  • Mediteren kan helpen rust te vinden. Blijf in het hier en nu en probeer, de eerste dagen nadat de zomertijd is ingegaan, door middel van meditatie je bewustzijn te vergroten.

zomeravond-Zomertijd

De zomertijd weg wandelen.

Wanneer je een burn-out hebt is het niet altijd even makkelijk de zomertijd te accepteren. Je slaapritme ligt overhoop wat niet bepaald wenselijk is als je al onder grote spanning staat. Een coach kan je, door middel van wandelcoaching, begeleiden in de overgang van winter naar zomertijd. Via een behandelplan kun je werken aan je burn-out en zal je ondervinden dat ook jij die zomertijd de baas bent.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven