Als we het hebben over zelfkennis moet ik altijd denken aan de uitspraak ‘ken uzelve’, die onder andere wordt toegeschreven aan Socrates. Het komt dus oorspronkelijk uit de Griekse wijsbegeerte en is zelfs bij de ingang van de tempel van Apollo uitgebeiteld. Het is niet voor niets nu nog steeds een welbekende uitdrukking. Willen we namelijk ten volle leven, dan is zelfkennis onontbeerlijk. Waarom? Omdat als je weet hoe je in elkaar steekt – wat jouw klokje doet tikken – dan kun je je leven zo inrichten dat het passend is bij wie jij in wezen bent.
Klinkt misschien een beetje vaag, dus laat ik er wat duidelijkheid in brengen. Stel, je bent een persoon die houdt van rust en natuur. Dan lijkt het me logisch dat je niet in het centrum van Amsterdam gaat wonen. Een inkoppertje, maar zo zijn er nog vele karaktertrekken en andere eigenschappen die jou jou maken. Die een stuk subtieler zijn dan welke woonomgeving je voorkeur heeft. In deze blog over zelfkennis duiken we hier in. Ben je er klaar voor om kennis te maken met jouw unieke zelf?
Allereerst is er niet één manier of één systeem de beste of de juiste om jezelf beter te leren kennen. Zelfkennis komt bovendien met de jaren. Ook als je niet per sé veel aan persoonlijke ontwikkeling doet, kom je jezelf op een gegeven moment tegen. Het leven loopt zoals het loopt, met alle fijne meevallers en dikke tegenvallers die daarbij horen. Hoe ga je om met een situatie die je moeilijk vindt? Dit leer je door het mee te maken.
Ze zeggen niet voor niets dat reizen zo’n goede manier is om jezelf beter te leren kennen. Je bent uit je normale, dagelijkse leven gestapt en komt voor allerlei onverwachtse en nieuwe dingen te staan. Hoe flexibel ben je? Hoe creatief? Wat doe je als er ineens een crisis is, omdat je je paspoort niet kunt vinden? Of als er een dubbele boeking is in het hotel waar je had gereserveerd en je kunt er niet terecht? Hoe ga je om met een taalbarrière? Je snapt het al: een reis is een mooie cursus in persoonlijke ontwikkeling!
Gelukkig voor de minder reislustigen onder ons, kun je ook meer zelfkennis opdoen door thuis te blijven. Vaak wordt ons door onze werkgever het één en ander aangeboden om onze social skills te verbeteren, ook wel ‘soft skills’ genoemd. Ze zijn niet per sé meetbaar, je kunt er geen examen in doen. Maar deze vaardigheden zijn essentieel voor een soepele samenwerking op de werkvloer. Er zijn allerhande trainingen, boeken en testen die je kunt doen om te achterhalen welk ‘type’ mens je bent. Welke teamrol neem jij automatisch op je? Dat ontdek je bijvoorbeeld met de Belbin teamrollen test. Je kunt een persoonlijkheidsanalyse laten doen door middel van de DISC-test. Of je doet de test van het MBTI persoonlijkheidsmodel. En zo zijn er nog talloze testen om meer zelfkennis op te doen.
Je kunt dit natuurlijk voor jezelf doen, maar het is ook heel waardevol om dit binnen je team te doen. Door goed van elkaar te weten hoe iedereen in elkaar steekt, kun je elkaar beter aanvullen én begrijpen wanneer een ander het heel anders doet dan dat jij dat had gedaan. Je kunt veel irritaties verminderen door elkaar beter te begrijpen. Door jezelf beter te leren begrijpen lukt het ook beter om te reflecteren op je eigen gedrag en in te zien wat jouw gedrag mogelijk bij een ander teweeg brengt.
Daarnaast zijn er ook nog meer alternatieve of spirituele methoden, modellen en systemen. Zo kun je je eigen blauwdruk laten berekenen van je Human Design. Aan de hand van je geboortetijd, -plaats en -datum krijg je een uitdraai van jouw kwaliteiten, valkuilen en wat jou kan helpen je persoonlijke missie te vervullen.
Daarnaast zijn er holistische visies op gezondheid waarbij de hele persoon wordt meegenomen – ziel, geest én lichaam. Binnen de Ayurveda val je ook binnen één of meerdere typen – Pitta, Vata of Kapha. Afhankelijk van je type zijn bepaalde voedingsmiddelen meer of minder geschikt voor je. Maar ook bepaalde activiteiten, leefomgevingen of sporten passen beter bij het ene of het andere type. Ook hier geldt weer: ken uzelve!
Ook je persoonlijke waarden zeggen veel over wie jij bent en wilt zijn. Wat vind je écht belangrijk in het leven? Waar gaat jouw hart harder van kloppen? Welke bijdrage wil je leveren aan de wereld? Met welke doelgroep voel jij je verbonden en wil jij je voor inzetten? Dit zijn allemaal vragen die je makkelijker kunt beantwoorden als jij je eigen waarden kent. Als je die kent kun je makkelijker keuzes maken. Je kunt je keuzemogelijkheden namelijk naast je eigen waarden leggen en zo zie je of die keuze in lijn is met jouw waarden. Is dat niet het geval, dan weet je dat je daar beter niet voor kunt gaan!
Zelfkennis begint met nieuwsgierigheid. Om achter je persoonlijke waarden te komen kun je online veel waardenlijsten vinden ter inspiratie. Ga eens door zo’n lijst heen en kijk welke waarden je aanspreken. Kies je top tien en vervolgens je top drie uit. Vaak doe je dit op gevoel; pas nadat je een selectie gemaakt hebt zul je argumenten verzinnen wáárom je voor die waarden hebt gekozen.
Tot slot wil ik nog even meegeven dat het een flinke klus kan zijn, je zelfkennis vergroten. Soms zie je door de bomen het bos niet meer en dan kan het fijn zijn als iemand met je meekijkt en je handvatten geeft. Onze coaches wandelen veel met mensen met burn-out en/of stressklachten. Zij zijn soms het zicht op zichzelf kwijt geraakt. Juist dan kan de hulp van een coach heel waardevol zijn, omdat je er zelf niet uitkomt. Herken jij jezelf hierin? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking! Zo kan jij ontdekken of er een klik is met de coach en of jullie samen op pad zullen gaan, zodat jij met meer zelfkennis de wereld tegemoet kunt treden!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606