Zoeken

Zoeken sluiten

Zelfexpressie

vrijdag 12 mei 2023

Zelfexpressie is een thema dat bovenin de behoeftepiramide van Maslow thuis hoort. Pas als alle onderliggende behoeften vervuld zijn is er genoeg tijd en ruimte om tot zelfexpressie te komen. Dit maakt het echter niet minder belangrijk! Het wordt niet voor niets een behoefte genoemd. Behoeften zijn zaken die wij nodig hebben om een goed en vervuld leven te kunnen leiden.

De behoeften in de piramide van Maslow

Natuurlijk hebben we allereerst onze biologische behoeften en de behoefte aan zekerheid en veiligheid. Als die vervuld zijn gaat we op zoek naar sociale contacten, want wij hebben het nodig om in verbinding te leven met anderen. Een gebrek aan verbinding geeft ons stress. Daarop volgen de behoeften aan waardering en erkenning. En helemaal bovenin vinden we zelfontplooiing of zelf-realisatie. Het gaat er hier om om jezelf te kunnen zijn en jezelf te ontwikkelen. Creativiteit, een studie volgen, zelfbewustzijn en ethiek horen hier allemaal bij. Maar natuurlijk ook zelfexpressie.

Aangezien de meesten in Nederland hun onderste vier behoeften wel vervuld zien, zijn velen dus ook bezig met de vervulling van het topje van hun piramide. Zelfexpressie is het uiten van wat er in je leeft en van wie jij bent op een manier die bij je past. Een heel duidelijk voorbeeld is de kunstenaar die zijn innerlijke belevingswereld naar buiten brengt via het doek, de klei, steen of anderszins. Het gaat er niet om wat anderen van het werk vinden. De kunstenaar kan zijn behoefte aan zelfexpressie uiten op een creatieve manier.

Iedereen doet aan zelfexpressie, toch?

We hoeven geen kunstenaar te zijn om te komen tot zelfexpressie. We hoeven onszelf zelfs helemaal niet creatief te vinden. Sowieso doen we al aan zelfexpressie, want ook het geven van je mening is een vorm van zelfexpressie. Je geeft namelijk weer wat je ergens van vindt. Toch is dat voor velen ook best eng. Je laat namelijk een stukje van jezelf zien aan de buitenwereld en dat kan ook erg kwetsbaar doen voelen. Wat je naar buiten toe toont kan namelijk ook afgewezen worden, of erger: geminacht of uitgelachen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Vraag jij je af wat jij dan zo nodig naar buiten toe moet brengen? Heb je het idee dat zelfexpressie niet iets is waar je bewust mee bezig bent? Dat kan, maar toch kan het interessant zijn er eens naar te kijken. Het gaat namelijk ook over wat jij belangrijk vindt in het leven. Wat zijn je persoonlijke waarden? Leef je daar ook naar? Zo niet, dan kan dat een intern conflict geven. Je beperkt dan je eigen zelfexpressie, want je past je aan aan wat anderen belangrijk of ‘normaal’ vinden.

Zelfexpressie en burn-out

Mensen met een burn-out herkennen dit ook vaak. Soms zijn ze zo ver van zichzelf af geraakt dat ze niet eens goed meer weten wat ze nu belangrijk vinden. Of waarom ze de dingen doen die ze doen. Sta jij daar wel eens bij stil? Zelfexpressie is eigenlijk een gevolg van een gezond zelfbeeld en een gezond zelfinzicht. Je weet namelijk wie je bent, wat je belangrijk vindt en waar je voor staat. Middels zelfexpressie breng je dat naar buiten.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Zelfonderzoek

Maar wat nu als je vooral nog vraagtekens ziet bij deze vragen? Zelfexpressie is stap twee! Stap één is weten wie jij bent. Het kan helpend zijn om eens wat zelfonderzoek te gaan doen. Dit kan middels persoonlijkheidstesten, gesprekken met anderen of door een coachtraject. Ook kun je teruggaan naar je kindertijd. Wat vond je toen leuk om te doen? Wat wilde je later worden en wat zou dat kunnen zeggen over jou? Er zijn ook heel wat zelfhulpboeken op de markt, maar daar zie je door de bomen het bos soms niet meer. Hulp inschakelen door middel van een coach kan dan een goede stap zijn. Een coach houdt je namelijk een spiegel voor. Die stelt de juiste vragen, zodat jij tot nieuwe inzichten komt.

Laat je licht schijnen!

En dan kom je bij de tweede stap: zelfexpressie. Want het zou toch zonde zijn als de persoon die jij bent niet gezien mag worden? Een lamp zet je ook niet ergens onder. Die zet je op een plek waar hij zijn licht goed kan laten schijnen. Zo mag jij ook jouw licht laten schijnen. Als je dit nog moeilijk vindt dan kan het zijn dat een laag zelfbeeld en dus weinig zelfvertrouwen je in de weg zitten. Maar waarom zou jij minder te vertellen hebben dan een ander? Waarom zou je minder waard zijn dan die ander?

Ieder heeft zijn eigen talenten en valkuilen. Je bent misschien niet zo goed in openbaar spreken als je zus, maar jij kunt weer toveren met woorden en kunt prachtige gedichten maken. Of misschien houd je wel heel erg van bakken en smullen mensen van jouw creaties. Het gaat er niet zozeer om wát je doet. Zelfexpressie gaat erom dat je datgene waar jij warm van loopt, wat jouw authentieke zelf wil zeggen of doen, doet! Dat je je niet laat tegenhouden door beperkende gedachten of angsten.

Zelfexpressie als sleutel tot authenticiteit

Zelfexpressie is de weg naar een rijk en vervuld leven. Door voluit te leven geef je jezelf de kans om het leven te leven dat je wenst. Op die manier inspireer je ook weer anderen dit te doen. Zo helpen we elkaar om ons authentieke zelf te zijn én te laten zien aan de wereld. En ik geloof dat de wereld meer van dit soort mensen nodig heeft!

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Want als je jezelf kunt zijn, dan kun je aanvoelen waar jouw grenzen liggen en ze ook aangeven. Als je jezelf bent, weten mensen wat ze aan je hebben. Jouw ja is echt een ja en jouw nee is echt een nee. Je zorgt goed voor jezelf, want je weet dat je alleen zo anderen kunt helpen. Zo laat je anderen zien dat het niet nodig is om zichzelf weg te cijferen omwille van een ander. Het leven wordt er mooier van. Je zelfvertrouwen groeit en je kunt makkelijker genieten van de kleine dingen. Wat houdt jou nog tegen om op zelfexpressie over te gaan? Geef het een kans en zet die eerste stap, ook al vind je dat spannend.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven