Yin-yang is een eeuwenoud Chinees symbool. Of eigenlijk is het kloppender om te zeggen: millennia-oud, want het werd voor het eerst zo’n 5000 jaar geleden genoemd. Het komt oorspronkelijk uit het Taoïsme. Je bent het vast al wel eens ergens tegengekomen; het is de cirkel die door een s-vorm gescheiden wordt in een wit en een zwart gedeelte. In het witte deel bevindt zich een zwarte stip en in het zwarte deel bevindt zich een witte stip.
Deze symboliek geeft schitterend weer waar het in wezen om gaat: het één kan niet zonder het ander en in het één zit ook altijd het ander. Om het wat duidelijker te maken: het witte deel is de yang-energie. Hierin zit ook een witte stip, de yin-energie. En andersom natuurlijk, want alleen zo is de yin-yang cirkel rond. De yang-energie is een mannelijke energie. Het draait daarbij om actie, doelgerichtheid, het licht en de warmte. Het wordt daarom ook wel geassocieerd met de zon. De yin-energie is een vrouwelijke energie. Het gaat hierbij om ontvankelijkheid, zachtheid, het donker en de kou. Dit wordt ook wel geassocieerd met de maan.
Daarnaast wordt yin-yang geassocieerd met de vijf elementen uit de traditionele Chinese geneeskunde. Dit zijn de elementen metaal, hout, water, vuur en aarde. Zowel yin-yang als de elementenleer gaan uit van een cyclische levensvisie: alles komt en gaat. En alles is afhankelijk van elkaar. De kosmos is één geheel en wij mensen hebben invloed op de natuur en de natuur heeft invloed op ons. Zo zie je ook in veel levensbeschouwelijke stromingen dat als de mens goed voor zichzelf zorgt, hij of zij ook goed voor de omgeving – en dus de planeet in haar geheel – gaat zorgen. Want je ziet dan dat we met alles verbonden zijn, het is één systeem.
Het één kan dus niet zonder het ander. Of je nu man of vrouw bent of je niet identificeert met één van deze twee genderidentiteiten, we hebben allemaal de mannelijke én de vrouwelijke energie in ons. Yin-yang dus. Het draait hierbij om de balans. Als individu kan je namelijk doorschieten in één van beide uitersten. Zonder duisternis geen licht. Zonder nacht geen dag. Zo is het met alles in het leven. Wij mensen zijn vaak op zoek naar balans. Maar wat ik regelmatig tegenkom is dat mensen daarmee bedoelen dat ze ‘goed in hun vel zitten’ en positiviteit willen ervaren.
Natuurlijk is het fijn om goed in je vel te zitten en positief in het leven te staan, maar ik zie veel mensen die juíst in een dal terecht komen, omdat ze vinden dat het altijd allemaal maar koek en ei moet zijn in hun leven. Ze willen alleen maar de dag, het zonlicht, de warmte. Ze willen constant in de yang-energie vertoeven. Als ze dan constant druk in de weer zijn en een opgejaagd gevoel ervaren, lopen ze het risico op een burn-out. Ze willen niet erkennen dat er ook yin is. Ook hier geldt weer dat een mens het meest in balans is als yin-yang er beiden mogen zijn. Als beiden erkend worden. De lichte én de donkere stukken. De dingen waar je trots op bent en de dingen waar je niet zo blij mee bent. De actie én de rustperiode die op de actie volgt.
De levensstroom die yin en yang is, kent zijn eigen ritme. Dit zie je ook heel goed in de natuur terug. Daarom is coaching in de natuur ook zo waardevol. De natuur is een spiegel voor onze innerlijke processen. Door je in de natuur te begeven ontdek je dat daar geen agenda’s zijn die bepalen hoe de dag gaat verlopen. Er zijn geen bomen die angstvallig hun bladeren vast proberen te houden in de herfst. Er is geen oordeel over die paddenstoel met een afwijkende vorm. De bloem is niet bang om in volle glorie haar blaadjes in de zon uit te spreiden, ze heeft geen angst om een ander voor het hoofd te stoten.
Alles ís gewoon in de natuur. In hoeverre kunnen wij gewoon zijn met alles dat zich voltrekt in en door ons heen? Met alle seizoenen die elk jaar passeren? Kunnen we de aftakeling van de herfst in onszelf gadeslaan en niet veroordelen? Kunnen we op tijd rust nemen wanneer wij dat nodig hebben? En kunnen we genieten van de nieuwe energie van een prille lente? Durven we ons licht vol te laten schijnen in de zomer, als de natuur op haar hoogtepunt is?
Yin-yang stroomt het beste als wij het laten stromen. Zijn we overwegend flexibel of zijn we star? Kunnen we accepteren hoe de situatie is, of verzetten we ons ertegen? Weerstand bieden tegen hoe het is, kost ontzettend veel energie. Daarom starten we bij Liberi binnen de coachingstrajecten ook met de acceptatie-fase. Kun je accepteren wat jouw aandeel is geweest in je burn-out? Welk niet helpend gedrag heeft gemaakt dat je hier nu staat? Kun je dit erkennen? En ben je bereid om actief aan de slag te gaan om het anders te gaan doen? Want het is waar: als je blijft doen wat je altijd al deed, dan krijg je wat je altijd al kreeg. Yin-yang in de praktijk brengen levert je veel op. Vooral als je accepteer dat er geen hiërarchie is. Yin is net zo belangrijk als yang.
Kom je er zelf niet uit? Ik en mijn collega-coaches staan voor je klaar om samen op pad te gaan. We gaan daarbij altijd de natuur in, omdat die ons zoveel kan leren. Waar ben jij de balans kwijt geraakt? Zit je teveel in de yin-energie of juist in de yang-energie? Kun je accepteren dat er altijd yin is in yang en altijd yang in yin? En wat betekent dit praktisch voor jou? Ik loop graag een stukje met je op om hier duidelijkheid in te krijgen! Je kunt contact opnemen voor een vrijblijvende kennismaking.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606