Wanneer je stress hebt, wil je eigenlijk maar één ding en dat is rust. Je kan een boek lezen, een wandeling maken, mediteren of yoga beoefenen. Dit zijn vooral activiteiten, maar je kan ook rust vinden in geluid. Witte ruis bijvoorbeeld. Dit is een constante, ruisende klank die verrassend effectief blijkt blij slaapproblemen en stress. Dit hoeft niet letterlijk geluid van ruis te zijn, maar kan ook geluid van de zee, een ventilator of regen zijn. Als je slaapproblemen hebt, snel overprikkeld raakt of moeite hebt om je gedachten tot stilstand te brengen, kan witte ruis een hulpmiddel zijn. In dit blog bespreken we hoe witte ruis werkt en hoe je het in kan zetten.
Witte ruis en een geluid, of eigenlijk een verzameling van frequenties, die afgespeeld wordt op hetzelfde volume. Daardoor wordt het ervaren als een constante en monotone ruis. Omdat er in witte ruis geen geluid is wat er uitspringt, zorgt het ervoor dat je kan ontspannen. Dit komt doordat ons brein van patronen en voorspelbaarheid houdt. Waar getik, geroezemoes of een krakende vloer je uit de concentratie of slap kan halen, dempt witte ruis juist die verstoringen. Je brein registreert minder afleiding, wat ruimte geeft voor focus, herstel en rust.
De wetenschap achter witte ruis is een lastig onderwerp. Het ene onderzoek zegt dat je er veel profijt van kan hebben en uit een ander onderzoek is de conclusie dat er totaal geen cognitieve verbeteringen te zien zijn. Als we het globale plaatje bekijken en het gemiddelde pakken, kan het zijn dat witte ruis de inslaaptijd verkort. Dit geldt vooral voor mensen die erg licht slapen of gevoelig zijn voor prikkels uit de omgeving. Wel komt duidelijk naar voren dat kinderen en volwassenen met ADHD of een burn-out wél vaak baat hebben bij het rustgevende effect.
Volgens een onderzoek gepubliceerd in Frontiers in Human Neuroscience verbetert witte ruis niet alleen de slaapkwaliteit, maar ook de cognitieve prestaties bij taken waar je concentratie voor nodig hebt. Het werkt als een geluidsfilter, waardoor je brein minder snel afgeleid raakt of opgeschrikt wordt door prikkels. Het onderzoek toont, jammer genoeg, ook aan dat dit niet voor iedereen geldt en meer geschikt is voor mensen die gevoelig zijn voor stochastische resonantie, een verschijnsel waarbij toegevoegde ruis helpt om zwakke signalen beter op te merken.
Het mag duidelijk zijn dat je zenuwstelsel bij stress continu ‘aanstaat’. Je bent hyperalert, schrikt sneller van geluid en hebt moeite om tot echte ontspanning te komen. Witte ruis helpt om die prikkels wat meer te dempen, waardoor je makkelijker tot rust kan komen. Vooral tijdens een burn-out kan dit een wereld van verschil maken. De witte ruis helpt om je lichaam te laten landen in het hier en nu. En is niet alleen voor in de nacht. Ook overdag kun je witte ruis gebruiken om je af te sluiten van alles wat er om je heen gebeurt. In het openbaar vervoer, op het werk of gewoon thuis in een druk huishouden. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een koptelefoon en app gevuld met witte ruis.
Naast witte ruis bestaat er ook roze ruis en bruine ruis. Het doel blijft hetzelfde, maar in deze varianten verschillen de toonhoogten en intensiteit van het geluid.
Roze ruis klinkt iets zachter en warmer dan witte ruis. Omdat de lagere frequenties iets sterker aanwezig zijn, klinkt deze vorm van ruis als vallende regen of wind door de bomen. Het is iets natuurlijker en minder scherp dan witte ruis.
Bruine ruis is nog iets dieper en rustgevender dan de roze en witte. De hoge frequenties worden nog iets omlaag gebracht. Het is zachter dan witte ruis, maar iets ruiger dan roze ruis. Je kan hierbij denken aan het geluid van golven, harde wind of een rivier. Omdat de lage tonen overheersen, werkt bruine ruis voor sommige mensen extra kalmerend.
Vergeleken met roze en bruine ruis, is witte ruis wat scherper aan de oren. Roze en bruine ruis voelt voor veel mensen natuurlijker aan. Je komt er pas achter welke vorm van ruis voor jou werkt, door ze alle drie te proberen. Voordat je ruis gaat inzetten om beter te slapen of ontspannen, test ze eerst om te kijken of je lichaam er ontspannen op reageert.
Het klinkt als een fijn handvat: witte ruis die je helpt ontspannen op de momenten dat je het hard nodig hebt. Helaas werkt het niet bij iedereen zo. Misschien doet het wel helemaal niks voor je, of raak je juist geïrriteerd door het constante geluid. Toch is het geen reden om meteen te denken dat geluid niet ontspannend voor je kan werken. Er zijn tal van mogelijkheden om geluid in te zetten voor je rust. Wellicht helpt het wel om te luisteren naar opnames van chanting zoals O(h)m (meditatiegeluiden).
Een kleine kanttekening die we niet mogen vergeten en belangrijk is om te vermelden: heb je last van tinnitus of heb je gehoorproblemen? Dan is het verstandig om eerst te overleggen met een arts of audioloog voordat je structureel witte ruis in gaat zetten.
Het klinkt misschien tegenstrijdig: rust vinden via geluid. Toch is dat precies wat witte ruis kan brengen. Het geeft je brein iets om zich aan vast te houden, zodat het alert hoeft te zijn. En soms is dat precies wat je nodig hebt. Maar, blijf je ervan bewust dat witte ruis een handvat kan zijn en niet de oplossing is voor je stress of burn-out.
Ervaar je slaapproblemen, stress of overprikkeling? Dan kan witte ruis een fijne eerste stap zijn naar meer rust. Daarnaast kun je samen met een professionele coach aan de slag met je stressklachten en de bron hiervan. Wil je hier meer over weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606