Zoeken

Zoeken sluiten

Heb jij voldoende wilskracht?

woensdag 16 augustus 2023

Ben jij wilskrachtig? Wat betekent dat eigenlijk? Wilskracht houdt in dat je iets wilt en het vermogen hebt en bereid bent om jouw wil uit te voeren. Een synoniem ervoor is ook wel doorzettingsvermogen. De één lijkt er meer van te hebben dan de ander. En het ene moment lijk je er meer van te hebben dan het andere moment. Hoe zit dat nou precies?

Om wilskracht te kunnen hebben is er eerst een belangrijke voorwaarde: je moet weten wat je wilt. Als je dit niet helder hebt, dan zul je zeker niet de kracht vinden om jouw wil uit te voeren. Als coaches zien we het best vaak bij coachees: ze zitten in een burn-out en zijn niet tevreden met hun huidige werkplek. Maar wat ze dan wél willen, weten ze niet zo goed. Als je niet weet wat je wilt, heb je ook geen houvast. Je hebt geen doel, geen stip op de horizon om naartoe te bewegen. Daarom is de eerste stap om daar helderheid in te krijgen.

Wilskracht begint met weten wat je wilt

Voor je dus je wilskracht kunt gaan inzetten, moet je weten wat je wilt. De vraag ‘wat wil ik’ kun je op heel verschillende manieren onderzoeken. Je kunt persoonlijkheidstesten doen om te ontdekken wat wel en niet bij je past. Je kunt verschillende activiteiten oppakken om te ontdekken wat je leuk vindt. Al doende leert men tenslotte. Je kunt terugdenken aan je kinderjaren en kijken of er een rode draad te vinden is in de activiteiten die je graag deed. Je kunt gaan mediteren en tot de ontdekking komen dat de antwoorden naar boven komen drijven in de stilte. Ook kun je creatief aan de slag gaan met het maken van een vision board.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

En last but not least: ga in gesprek met mensen. Spreek met mensen die jou al heel lang kennen (je ouders, broers of zussen of vrienden die je al heel lang kent) én met mensen die jou nog niet zo lang kennen. Vraag ze welke kwaliteiten en valkuilen ze in jou zien. Wat denken ze dat op jouw lijf geschreven is? Want soms kan de open blik van een ander je weer tot nieuwe inzichten over jezelf brengen.

Wilskracht gebruiken

Als je weet wat je wilt kun je je wilskracht gaan inzetten. Hoe doe je dat? Wilskracht is een beetje als een spier. Als je gedurende de hele dag bezig bent je wilskracht te gebruiken, dan is die spier aan het eind van de dag uitgeput. Een voorbeeld dat dit duidelijk maakt is het volgen van een dieet. Iemand die wil afvallen zal zichzelf met wilskracht beperken in de voedselinname. Met wilskracht komt diegene een heel eind. Maar helaas weten we ook dat niemand een oneindige bron aan wilskracht bezit. Velen houden het diëten daarom wel even vol, maar er komt een moment dat de spier uitgeput is. Dat is het moment dat velen voor de bijl gaan: ze eten tóch dat gebakje of die hele zak chips leeg. En dat worden dan al snel nog een gebakje en een pizza. Oeps.

Dit wetende is het van belang om ten eerste voor ogen te houden waar je heen wilt. Iemand die af wil vallen heeft bijvoorbeeld een streefgewicht in gedachten. Dat is de stip op de horizon. Maar alleen die stip is vaak niet genoeg. ‘Dat ene gebakje zal tenslotte niet alles verpesten…’ We zijn geneigd om de impact van onze alledaagse keuzemomenten te onderschatten. Eén gebakje zal ook niet zoveel kwaad doen. Maar blijft het bij één gebakje, of… Die stip lijkt steeds verder weg.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Uitputting voorkomen

Naast weten waar je heen wilt, is het dus zaak om te zorgen dat je je wilskracht niet uitput. Dit doe je door – net zoals bij spieren – jezelf te trainen op een gezonde manier. Als je gaat sporten bouw je dit ook langzaam op. Je zorgt voor voldoende rustmomenten. Zo kan je lichaam zich herstellen. Je volgende training is slechts nuttig als je voldoende hersteltijd ertussen laat, wordt wel eens gezegd. Anders loop je een grotere kans op blessures. Nu zijn er zover ik weet geen gevallen bekend van wilskracht-blessures. Maar wél van mensen die doelen niet halen, terugvallen en teleurgesteld in zichzelf stoppen met het volgen van hun hart. Dat is toch jammer?

Als je ergens aan werkt, zorg dan dus ook voor voldoende pauzes en rustmomenten. Houd regelmatig jouw stip op de horizon voor ogen, maar vergeet vooral niet naar het huidige moment te kijken. Wat heb jij nú nodig? Ben je al even bezig geweest met jouw wilskracht? Zorg dan dat je kunt herstellen. Laat even los wat je aan het doen was. Gun jezelf een moment van ontspanning, of van genieten.

Afvallen

In het voorbeeld van iemand die afvalt, kan dit betekenen dat diegene zichzelf met enige regelmaat wél iets lekkers gunt. Het afvallen gaat dan weliswaar minder snel, maar diegene houdt het veel langer vol. Hiermee bereik je op lange termijn dus veel meer. Bovendien voorkom je zo het jojo-en waar veel afvallers last van hebben: het constante heen-en-weer geslinger tussen een lager en hoger gewicht.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Dit kunnen we verklaren door de uitputting van hun wilskracht. Ze beginnen met volle moed met afvallen. Ze putten hun wilskracht uit en vallen terug in oude patronen (te veel en ongezond eten dus). Dan komen ze dus weer aan. Na verloop van tijd beginnen ze met goede moed opnieuw, om wederom in hetzelfde patroon te vervallen. Dit kan je dus voorkomen door voldoende ‘rust’ te nemen. Rust in dit geval betekent dus even lekker genieten van iets ongezonds. Zo val je verantwoord af en bouw je aan een langduriger vol te houden gezonde leefstijl.

Hulp inschakelen

Op welke vlakken schort het aan jouw wilskracht? En heb je wel eens geprobeerd om meer pauzes en rustmomenten in te bouwen? Hoe is je dat bevallen? Mocht je tegen een wilskracht-probleem aanlopen, dan kan het ook zijn dat er meer speelt. Mogelijk word je belemmerd door beperkende overtuigingen. Het kan dan veel stress opleveren om steeds met jezelf in gevecht te zijn. Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen om te overleggen of onze vorm van coaching bij jou past.

 

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven