Wildplukken is mogelijk een wat ongebruikelijk onderwerp in verband met stress en burn-out. En toch wilden we er een blog over schrijven. Waarom? Omdat wildplukken super mindful is. Je bent in de natuur, je vertraagt. Je stapt even uit de dagelijkse hectiek en het kan zo zijn dat buiten zijn en een wandeling maken de enige dingen zijn die nog lukken midden in een burn-out. Bovendien helpen vertragen en in de natuur zijn om stress te verminderen. Wildplukken vraagt focus, maar brengt toch ontspanning. Ra ra, hoe kan dat?
Eerst even dit: deze blog dient ter informatie. Liberi en de auteur van deze blog zijn niet verantwoordelijk voor de eventuele gevolgen als jij gaat wildplukken en daar ongewenste gevolgen van ondervindt. Het is belangrijk dat je weet wat je doet, bewust omgaat met de natuur en dus niet zomaar alles meeneemt van een bepaald plantje dat je herkent. Zorg dat je geen giftige planten plukt en laat bedreigde soorten staan. Lees jezelf goed in, maar liever nog: ga eerst op pad met iemand met kennis van zaken, volg bijvoorbeeld een workshop of cursus.
Een workshop of cursus volgen als je in een burn-out zit, zijn wel de laatste dingen waar je zin in hebt, maar een brandnetel of een paardenbloem herkent iedereen wel. En wat je er vervolgens mee zou kunnen doen (koken, bakken, inmaken, thee van zetten etc.) kan je in een boek over wildplukken terugvinden of op internet. Wildplukken hoeft niet ingewikkeld te zijn, je kunt beginnen met wat je al weet. Waarom zou je dus gaan wildplukken? Je hoeft geen groene vingers te hebben – op de manier dat je een flinke moestuin moet onderhouden. Je maakt een wandeling in de natuur en je houdt je ogen open voor wat je tegenkomt. Het is dus eigenlijk heel simpel, je geniet van wat Moeder Natuur je verschaft.
Wildplukken kan helpen je meer verbonden te voelen met de natuur. Wij zijn als mensen onderdeel van de natuur, maar doordat we in steden wonen, in huizen zitten en schijnbaar alles kunnen eten, het hele jaar door, staan we daar niet meer zo bij stil. In de natuur zijn we alert door een vorm van ‘zachte fascinatie’. Onze aandacht wordt getrokken naar de bewegingen van het bladerdak, de vormen, kleuren, geluiden en geuren in het bos, de bewegingen van dieren. We zijn alert, maar het kost ons geen energie. Sterker nog: een wandeling in het bos levert ons juist vaak energie op!
Dit in tegenstelling tot ‘harde fascinatie’, waarbij onze aandacht als het ware opgeëist wordt, zoals bij flitsende reclameborden langs de weg, televisie en telefoon. Dit kost ons energie en kan ons na een volle dag met dergelijke prikkels helemaal gaar doen voelen.
Naast zachte fascinatie, zijn er in de natuur allerlei herhalende patronen zichtbaar. Denk maar aan de vertakkingen van een boom of de bijzondere vormen van een romanesco (die gekke groente die ergens tussen de broccoli en bloemkool in lijkt te zitten!). Deze voordelen hebben nog niets met wildplukken te maken, maar treden uiteraard ook op als je gewoon een wandeling gaat maken in het park of bos!
Er zijn mindfulness cursussen, boeken en apps. Wetenschappelijk is aangetoond dat mindfulness werkt bij stress en burn-out. Het gaat dan met name om het aandachtig aanwezig zijn in het hier-en-nu, zonder oordeel. Door mindfulness worden je gedachten rustiger. Je kunt bewuste mindfulness-oefeningen gaan doen, maar onbewust is wildplukken één grote mindfulness-oefening! Je bent namelijk met je aandacht bij de plantjes die je voor je ziet. Als het goed is, denk je minder na over je boodschappenlijstje, de taken die je op je werk nog moet doen of de vergadering van de ouderraad op de school van je kinderen. Je bent echt even helemaal in het moment – en dat is dus heel goed voor je.
Daarnaast ben je buiten. Je krijgt zonlicht op je huid en in je ogen en dat doet ieder mens goed – er zijn niet voor niets zoveel mensen die in de wintermaanden kampen met seizoensgebonden depressie! Naast het daglicht ben je in beweging. Je wandelt, bukt, rijkt uit, zit op je hurken of knieën – en staat dan weer op. Je krijgt meer natuurlijke bewegingen waarbij je hele lichaam gebruikt wordt. Dit is een heel andere vorm van bewegen dan het gericht trainen van specifieke spiergroepen. Het heeft zelfs een naam: natural movement.
Bij wildplukken eet je altijd lokaal én seizoensgebonden. De planten zijn veelal smaakvoller – en soms dus ook veel bitterder dan we gewend zijn – dan de groenten die je in de supermarkt koopt. Er zitten meestal meer nutriënten in dan bij kas gekweekte planten, of groenten die al meerdere dagen op transport zijn geweest om uiteindelijk aan te komen in jouw koelkast. De plant heeft zichzelf moeten verweren tegen invloeden van buitenaf – wind, insecten, schimmels. Dit sterkt de plant en nemen wij weer tot ons.
En tot slot: wildplukken kan gewoonweg veel plezier opleveren. Het herkennen van een plantje, het ruiken, proeven en voelen geeft ons een gevoel van tevredenheid en voldoening. Het is gewoon leuk! En deze reden (plezier hebben), wordt door veel volwassenen met stress vaak vergeten. Naast alle verantwoordelijkheden en to-do’s ook nog plezier hebben?! Ja! Plezier en ontspanning zijn de beste remedies tegen stress. Dus zeg dat maar, de volgende keer dat je hoofd heftig protesteert tegen een activiteit, ‘gewoon omdat het leuk zou zijn’. We mogen weer meer gaan spelen, zoals kinderen dat zo goed kunnen.
Let wel op: sommige eetbare planten lijken op giftige planten. Pluk dus nooit iets als je niet zeker weet wat het is. Daarnaast kun je ook beter geen planten plukken langs een drukke weg of langs akkers waar veel kunstmest of pesticiden worden gebruikt. Wees dus selectief waar je plukt. Als je in het bos bent, kun je beter geen rauwe plantjes eten die onder kniehoogte groeien, want dan heb je het risico van de vossenlintworm. De plantjes koken kan dan weer wel. Wildplukken is erg leuk, maar zoals je begrijpt is het óók een serieuze zaak, dus weet wat je doet en verdiep je er goed in.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606