Je hebt er vast iemand over horen praten of je bent er zelf mee bekend. Een whiplash. Naast dat een whiplash veel invloed kan hebben op je dagelijks leven kom je er ook niet gemakkelijk van af.
Een whiplash is een ernstige verrekking van je nekspieren die altijd door een trauma wordt veroorzaakt. Hiermee bedoelen we geen geestelijk trauma maar een blessure aan je nek. Je kunt niet zomaar wakker worden met een whiplash. Hoewel een whiplash geen officiële diagnose is, wordt deze spierverrekking vaak al bevestigd door je huisarts en is er geen verder onderzoek nodig door een specialist. Een whiplash is een verzamelnaam voor verschillende klachten die zijn ontstaan na een trauma aan je nek en is niet te zien op röntgenfoto’s of een MRI.
Zoals hierboven beschreven ontstaat een whiplash niet zomaar. Een auto-ongeluk vanaf de achter- of voorkant, een harde botsing in de botsauto’s, uitglijden, een duik in ondiep water maar ook een val van een stoep kan een whiplash veroorzaken. Het is een fabel dat je hiervoor met harde snelheid geraakt moet worden. Wanneer je auto met 30km/h geraakt wordt kan er ook een whiplash ontstaan. Wist je dat je ook een whiplash kunt krijgen door te hard te headbangen op bijvoorbeeld een Metal festival? Je hoofd komt sneller tot stilstand dan jouw lichaam kan corrigeren waardoor je nek de klap niet goed op kan vangen. Een whiplash ontstaat altijd door een krachtige voor- en/of achterwaartse beweging.
Een whiplash hebben is meer dan alleen pijn in je nek. Je nek staat in verbinding met je ruggenwervel en is de basis van je lichaam. Heb je last van je nek dan heb je vaak meer lichamelijke klachten.
Hier een lijst met symptomen die horen bij een whiplash:
Gemiddeld gezien hebben 50% van de mensen met een whiplash na een maand of 3 weinig of geen klachten meer. Wanneer je klachten langer dan 6 maanden aanhouden wordt er gesproken over het ‘Late whiplash syndroom’. De bovengenoemde klachten zoals moeheid, concentratieproblemen of moeite ergens aandacht bij te houden zijn hier vaak genoemde klachten. Echter doet een langdurig whiplashsyndroom niet alleen iets met je lichaam. Na verloop van tijd kunnen er ook depressieve klachten ontstaan. Hierbij kan het ook voorkomen dat je een probleem ontwikkelt om je emoties in bedwang te houden of problemen met nervositeit. Hoe langer dit opstapelt, hoe meer het je leven gaat beperken.
Zodra je huisarts een whiplash heeft bevestigd ga je starten aan je herstel. In eerste instantie krijg je rust voorgeschreven. Een whiplash gaat vaak vanzelf weer over maar er zijn ook mensen die last blijven houden van een whiplash. Na langdurige klachten maak je samen met je huisarts een plan van aanpak. Dit is een intensief traject om ervoor te zorgen dat je de bewegingen van je nek niet beperkt. Het is niet vreemd dat je probeert pijn te vermijden en daardoor ook bepaalde bewegingen niet meer durft te maken. Dit zal je whiplash niet bevorderen en soms zelfs verergeren. In deze situatie word je doorgestuurd naar de fysiotherapeut. Het is van belang te blijven bewegen, al is het maar om niet nog stijver te worden dan dat je nek al is. Je lichaam geeft vanzelf aan wat je wel en niet kunt. Pas zodra je pijn ondervindt bij een beweging is het vroeg genoeg deze beweging te beperken. Wanneer de klachten aanhouden bestaat er zogenoemd pijncentrum. Voor deze behandeling heb je wel een verwijzing nodig van je arts. In een enkel geval heb je last van slecht zicht. Dan word je verwezen naar een optometrist.
Doordat een whiplash in de meeste gevallen ontstaat door een ongeluk heb je vaak ook last van emotionele schade. Je hebt een tijdje thuis gezeten om je lichamelijke klachten aan te pakken of je hebt het gevoel dat mensen in je omgeving je pijn niet begrijpen. Soms word je eenzaam, kom je in een burn-out terecht of word je zelfs depressief. Een neuropsycholoog kan dan uitkomst bieden en je behandelen met cognitieve gedragstherapie. PTSS is geen vreemde diagnose na een heftig ongeluk. Ook hiervoor kan dezelfde therapie aangeboden worden.
Burn-out– en stressklachten zijn niet vreemd wanneer je leeft met een whiplash of net weer een beetje opkrabbelt uit je lichamelijke klachten. Je lichaam heeft niet alleen heel hard gewerkt, je geest ook en dat uit zich in vage moeheidsklachten. Samen met een coach kun je aan het werk gaan deze klachten te verminderen of zelfs helemaal te laten verdwijnen. Wandelcoaching is een van de bekendste vormen van behandeling met moeheidsklachten die ontstaan tijdens of na het doormaken van een whiplash. Wanneer je nog teveel last hebt van je nek en wandelen nog geen optie is, zijn er nog genoeg andere opties met een professionele coach te werken aan je herstel en je leven terug te pakken. Bij Liberi kun je ook terecht voor cognitieve gedragstherapie. Zo hoef je je niet aan te melden bij meerdere behandelaars en pak je direct alle klachten en problemen aan.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606