Zoeken

Zoeken sluiten

Welke keuze maak je? Jij bepaalt!

donderdag 28 december 2023

Tijdens de wandelingen in het bos luchten mijn coachees hun hart over hoe het zover heeft kunnen komen. Naast dat het in beginsel vaak gaat over jezelf veroordelen gaat het ook over wat anderen nu van je vinden en hoe het nu verder moet. De basis emoties bang, boos, blij en bedroefd komen allemaal voorbij. Na een paar gesprekken begint het langzaam in te dalen dat het is wat het is, er komt acceptatie, en ontstaat er ook langzamerhand weer ruimte om perspectief te zien en vooruit te kijken. Om tot deze acceptatie te komen moet er vaak een keuze gemaakt worden welke weg er gevolgd wordt. In de blog deel ik mijn ervaring als coach en hoe ik mijn coachee ondersteun tot zijn of haar keuze te komen.

Tot een keuze komen

Binnen mijn stijl van coachen probeer ik waar nodig de coachee op praktische en no-nonsense wijze de coachee in beweging te krijgen. Bijvoorbeeld door humor in te zetten om zaken wat luchtiger te maken maar ook door de keuzes die je maakt of hebt te maken te vertalen naar een splitsing. Als voorbeeld: een coachee vindt het lastig om voor zichzelf te kiezen. Om in de toekomst niet weer in dezelfde valkuilen te trappen geeft de coachee aan dat het nodig is daarin beter grenzen te leren stellen. Maar ja, als je dat heel lang niet hebt gedaan, dan kan dit als een enorme stap voelen en kun je om de hete brij heen blijven draaien. Om dat te doorbreken kun je de keuzes vertalen naar een splitsing.

Ga jij links of rechts? wat is voor jou de beste keuze?

Jij bepaalt!

Lopend in het bos stoppen we dan bij een splitsing waarbij ik de coachee twee keuzes voorleg. Als we naar links gaan blijft alles zoals het was. Dat betekent dat je er niet voor kiest om vaker voor jezelf te kiezen. Dat mag, die keuze is aan jou. Of het dan beter gaat in de toekomst? Geen idee. Of je gaat naar rechts, gaat aan de slag om wel vaker voor jezelf te kiezen, waarbij je weet en accepteert dat dat lastig kan zijn, dat het gaat met vallen en opstaan, maar je gaat het aan en maakt daarmee een grote kans op verbetering. Jij kiest en jij bepaalt!

Wat als je niet voor jezelf kiest?

Het is veelal niet de makkelijkste keuze om voor jezelf te kiezen. We willen anderen voor ons gevoel niet achterlaten. Helemaal niet als anderen gewend zijn dat we altijd voor iemand klaarstaan. Het kan voelen als falen als je dan een keer voor jezelf kiest. Maar laten we eerlijk zijn, jezelf continu wegcijferen is geen gezonde houdbare situatie. Stressklachten die je hebt zullen alleen maar verergeren en je gaat je met de tijd steeds ongelukkiger voelen. Hierom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de kenmerken die erop wijzen dat je jezelf wegcijfert.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.
  • Je focus is vooral gericht op anderen en hun welzijn, niet op dat van jezelf
  • Je kijkt tegen andere mensen op e onderschat je eigenwaarde
  • Je houdt vooral rekening met anderen en hun gevoel, jouw gevoel komt pas later aan de orde
  • Andermans wensen of verlangens staan voorop
  • Je neemt jezelf niet serieus

Oorzaken van wegcijferen

Vaak is er iets gebeurd waardoor je ervoor kiest jezelf weg te cijferen. Dit is veelal geen bewuste keuze maar dit is zo gegroeid. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn. Hieronder noem ik een aantal voorbeelden die we regelmatig terugzien bij coachees in de praktijk.

Onzeker zijn kan de reden zijn voor het wegcijferen van jezelf. Een ongezonde keuze.

Opvoeding

Je jeugd is de basis van hoe jij groeit en bloeit als mens. Indien jij opgroeide in een omgeving of cultuur waar jij niet serieus werd genomen, of behandeld werd als tweederangs mens, is het niet vreemd dat jij moeite hebt voor jezelf te kiezen. Het is geen bewuste keuze dat je dit doet. Je weet niet beter dan dat anderen meer waard zouden zijn dan jij. Niets is minder waar.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Gemis van eigenwaarde of zelfvertrouwen

Het gemis van eigenwaarde of zelfvertrouwen kan vanuit je jeugd komen, maar ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld meegemaakt trauma in je volwassen leven. Hierdoor heb je het gevoel dat andermans leven meer waarde heeft dan dat van jou. Door te werken aan je eigenwaarde en het opbouwen van je zelfvertrouwen, maak je een gezonde keuze om van jezelf weer een prioriteit te maken.

Tegen anderen opkijken

Soms zit het in je karakter dat je snel tegen anderen opkijkt. Wanneer iemand een hogere opleiding heeft genoten, meer aanzien heeft, een meer gevulde bankrekening of het lijkt alsof iemand meer geluk ervaart, zie jij dat als meerwaarde. Onzin natuurlijk, want het maakt niks uit hoe hoog je opleiding was of hoe dik je bankrekening. Dit zijn randzaken die niks afdoen aan de waarde die je hebt als mens.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Je bent hooggevoelig

Hoogsensitief zijn is een iets lastiger aspect. Dit is een eigenschap die je niet zo snel kunt afleren of uitzetten. Als jij een kamer binnenloopt, voel jij direct hoe de vork in de steel zit, wie goed in de zin heeft en wie minder aardig is. Wie positiviteit uitstraalt en bij wie je liever uit de buurt blijft. Maar deze scherp afgestelde antenne kan dusdanig aanwezig zijn dat je ervoor kiest iedereen te behagen zodat de sfeer uiteindelijk voor jou ook beter wordt. Maar niet getreurd, ook hier kan aan gewerkt worden. Er zijn verschillende handvatten aan te leren waardoor je betere keuzes kan maken en het voor jezelf zo comfortabel mogelijk kan maken.

Coach Johan Liberi stress burn-out

Samen met mij een keuze maken

In een traject kan een dergelijke wellicht wat platgeslagen oefening enorm bijdragen om de coachee in beweging te krijgen, want laten we eerlijk zijn, teruggaan naar hoe het was, wil eigenlijk niemand. Het bespreken van de cirkel van invloed en betrokkenheid kan dit keuzeproces nog verder ondersteunen. Gaaf om te zien dat er na deze oefening vaak meteen stappen worden gezet die je dan samen weer kunt vieren tijdens de wandelingen. Kun jij ook hulp gebruiken met het maken van de voor jou goede keuze? En hoe verder als je de weg naar rechts kiest? Neem gerust contact met mij op om de eerste stap te zetten.

Veelgestelde vragen

Het is veelal niet de makkelijkste keuze om voor jezelf te kiezen. We willen anderen voor ons gevoel niet achterlaten. Helemaal niet als anderen gewend zijn dat we altijd voor iemand klaarstaan. Het kan voelen als falen als je dan een keer voor jezelf kiest. Maar laten we eerlijk zijn, jezelf continu wegcijferen is geen gezonde houdbare situatie. Stressklachten die je hebt zullen alleen maar verergeren en je gaat je met de tijd steeds ongelukkiger voelen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven