Er zijn mensen die er bewust voor kiezen te leven met weinig vrienden, maar soms loopt het leven zo, dat je in bepaalde periodes leeft met weinig vrienden. Je voelt je eenzaam, niet geliefd en twijfelt veel aan jezelf waarom je weinig vrienden hebt. Het kan zo zijn dat je online veel contacten opdoet, maar je alsnog eenzaam voelt omdat je de fysieke interactie mist. Toch is het belangrijk om te weten dat het hebben van een klein netwerk vaker voorkomt dan je in eerste instantie zou denken. Steeds meer mensen voelen zich vervreemd van de wereld en het is steeds lastiger echte vriendschappen op te bouwen. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor je geestelijke gezondheid.
In dit blog gaan we dieper in op het hebben van een beperkt sociaal leven en de relatie met stress en burn-out.
Waarom het hebben van vrienden van enig belang is
Wij als mens zijn geboren groepsdieren en bevinden ons graag onder andere soortgenoten. Dit is niet alleen goed voor ons zelfvertrouwen, maar ook het gevoel ergens bij te horen. In je leven ontmoet je een aantal mensen die je extra leuk vindt en waar je een diepere band mee opbouwt dan de anderen uit de groep. Dit worden vaak echte vrienden. Soms is de band dusdanig goed dat je een vriendschap voor het leven opbouwt. En dit heeft ook een belangrijke functie. Bij vrienden vind je steun, het gevoel gehoord te worden en sta je in verbinding. Bij echte vrienden kun je 100% jezelf zijn en heb je vaak aan drie woorden al genoeg. Het kan dus daadwerkelijk mentale gevolgen hebben indien je weinig of geen vrienden hebt.
De realiteit van weinig vrienden hebben
Het hebben van weinig vrienden kan een aantal oorzaken hebben. Een van de oorzaken is dat je hier zelf voor kiest. Op zo’n moment is het een bewuste keuze en is dit ook iets wat past bij wie je bent. Niet iedereen is het sociale dier wat van iedereen wordt verwacht. Maar het kan ook een onbewuste gang van zaken zijn. Je bent misschien verhuisd naar een andere stad, vindt het lastig om sociale interactie aan te gaan of ben je misschien iets te kieskeurig in wie je om je heen wil hebben? De reden zelf maakt verder niet uit, het gevoel wat jij erbij hebt is belangrijker. Vooral wanneer je je eenzaam en geïsoleerd voelt. Indien deze gevoelens te lang aanhouden, kan dit stressklachten of zelfs een burn-out veroorzaken.
Hoe dit stress veroorzaakt
We ervaren allemaal op onze eigen uniek manier stress. Stress is een natuurlijke reactie op bedreigende of gevaarlijke situaties. Een stressreactie op het juiste moment houdt ons gefocust en zorgt ervoor dat we juist handelen. Maar we weten ondertussen ook dat langdurige stress schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. We benoemden al even dat het hebben van weinig vrienden eenzaamheid met zich mee kan brengen. Wanneer je je geïsoleerd voelt kan dit een continue bron van stress worden. Daarnaast kan je het gevoel hebben dat je niet op iemand kan terugvallen, wat weer samengaat met het eenzaam voelen. Het is belangrijk dat je iemand hebt waarmee je kan praten of steun kan vinden. Indien jij die mogelijkheid niet hebt kan dit schadelijk zijn voor je zelfvertrouwen.
Hoe zit dit dan met een burn-out?
Bij een burn-out denken veel mensen aan ernstige stressklachten veroorzaakt op de werkvloer. Deze informatie is al een tijdje achterhaald en is het duidelijk dat ook gebeurtenissen of situaties in je privéleven een burn-out kunnen veroorzaken. Zo ook de situatie van het ongewild hebben van weinig vrienden. Juist doordat je weinig aanspraak hebt bij mensen waar jij je thuis bij voelt, krop je sneller frustraties op. Je hebt niet even snel iemand om mee te sparren of iemand die je simpelweg raad kan geven. Dit kan weer leiden tot emotionele uitputting, wat uiteindelijk resulteert in een burn-out. Ook kan het gebrek aan vrienden je het gevoel geven dat je nutteloos bent of niet leuk in de omgang. Dit kan groeien tot angsten en zelfs depressie.
Weinig vrienden. En nu?
Indien jij gelukkig bent met het feit dat je weinig vrienden hebt, is er niemand die jou vertelt dat je er meer zou moeten hebben. Vriendschappen onderhouden vraagt ook enige investering van tijd en sociale kwaliteiten. Soms zit dit simpelweg niet in je karakter en voel jij je prettig met een kleiner netwerk. Merk je dat je niet gelukkig bent in deze situatie, vooral nu je misschien in een burn-out zit en wel wat steun kan gebruiken, dan hebben we een aantal tips voor je die je op weg kunnen helpen.
Werk langzaam aan het opbouwen van je netwerk
Het is niet realistisch om te denken dat je van de een op andere dag een groot sociaal netwerk opbouwt. Je moet ergens beginnen en soms is het beter klein te beginnen. Relaties hebben tijd nodig om te groeien en het is belangrijk om er eerst achter te komen of iemand wel bij je past.
Geef jezelf tijd
Het is niet erg om weinig vrienden te hebben. Een netwerk opbouwen heeft tijd nodig en hiervoor moet je een aantal patronen doorbreken. Vanuit het niets, zoals een isolement, kiezen voor het sociale leven heeft tijd nodig om zich te vormen. Geef jezelf de tijd om te wennen aan deze situatie voordat je in situaties terechtkomt waar jij je niet goed bij voelt.
Zoek online lotgenoten
Soms kan het een grote stap zijn om direct mensen te benaderen, vooral als je van nature niet sociaal bent aangelegd. Als die drempel nog even iets te hoog aanvoelt, probeer het dan eerst online. Er zijn tal van forums waar je terecht kunt met jouw interesses, of bij mensen die het ook lastig vinden contact te maken met andere mensen. Dit kan een prima opstap zijn om op gegeven moment over te gaan op fysieke contacten.
Zoek professionele hulp van een coach
We hebben het al een paar keer benoemd en we doen het nogmaals: Het is niet erg om weinig vrienden te hebben. Vergeet hierbij ook vooral niet dat het gras niet groener is aan de overkant. Iemand die veel vrienden lijkt te hebben kan zich ook eenzaam en alleen voelen. Wanneer je hebt besloten toch de stap te willen zetten wat meer naar buiten te treden, maar dit niet durft, is het raadzaam hulp in te schakelen van een professionele coach. Samen ga je werken aan je sociale vaardigheden tijdens je wandelcoaching. Eventueel kan je dit combineren met cognitieve gedragstherapie. Wil je hier meer over weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.