Wensen die uitkomen, hoeveel sprookjes en legenden bestaan er wel niet waarbij mensen iets moeten doen om hun wensen uit te laten komen? Denk maar aan het wrijven over de magische lamp in het verhaal van Aladdin en de wonderlamp. De geest die uit de lamp verschijnt, zou degene die over de lamp wreef drie wensen aanbieden. Waarom intrigeert het ons zo dat onze stoutste dromen door iets of iemand werkelijkheid kunnen worden gemaakt?
Dit idee raakt aan enkele belangrijke aspecten van ons mens-zijn: hoop, verlangen en de kracht van verbeelding. Sprookjes en legenden zijn fijne metaforen die ons uitnodigen om na te denken over wat we écht willen in het leven en welke prijs we bereid zijn te betalen om onze wensen te vervullen.
Het idee dat er een manier is om het (schijnbaar) onmogelijke mogelijk te maken, spreekt tot onze gekoesterde hoop op een beter leven. De magische lamp, een magische ring, ster of fee die onze wensen kan vervullen, staat symbool voor een kracht buiten onszelf die ons kan helpen onze obstakels te overwinnen. Al deze verhalen laten zien hoe ver onze verbeelding reikt. Het concept van een geest of fee die wensen vervult, speelt in op onze fantasie en laat ons dromen van een wereld zonder beperkingen.
Het intrigeert ons dat iemand buiten onszelf – een geest, een fee, of een andere magische entiteit – de macht heeft om onze dromen waar te maken. Dit soort verhalen over onze wensen laten ons nadenken over de balans tussen de controle die we hebben over ons eigen leven en onze overgave aan iets dat boven onszelf uitstijgt.
Vaak bevatten sprookjes en legenden een les over de gevolgen van het vervullen van onze verlangens. Wensen komen in sprookjes niet zonder risico’s of onverwachte consequenties, zoals het verlangen naar rijkdom dat tot hebzucht kan leiden.
Een oneerlijke of egocentrische wens, kan een ander schaden. Waarom wensen we wat we wensen? Wat voor motivaties of beweegredenen hebben we om te willen wat we willen? Zijn die eerlijk, puur en hebben ze het belang van het grotere geheel op het oog? Of gaat het ons vooral om ons persoonlijke gewin en maakt het ons niet zo heel veel uit wat dit voor een ander betekent?
Aladdin’s lamp en de talloze vergelijkbare verhalen blijven relevant, omdat ze ons niet alleen laten dromen van een betere wereld, maar ook een gewetensvraag stellen. Wat als je álles kon wensen, wat zou je dan écht willen? Dat intrigeert ons, omdat het de kern raakt van wie we zijn en wat we nastreven. Het antwoord op de wens-vraag kan ons veel vertellen over onszelf. Onze mate van zelfinzicht, onze schaduwkanten en ons verlangen naar persoonlijke en spirituele ontwikkeling kunnen allemaal naar voren komen.
En wat als we het vooral realistisch en behapbaar willen houden? Alles wensen dat we maar willen, is vaak niet de realiteit. Bovendien: we hebben over het algemeen geen geest of fee die alles in vervulling brengt. We zullen er toch echt zelf voor moeten werken. En wat zijn we bereid om op te geven om die wens in vervulling te laten gaan?
Stel dat je miljonair wilt worden, heb je het er dan voor over dat je eerst een paar jaar keihard moet werken en met een ingenieus plan zult moeten komen om dat waar te maken? Je krijgt (meestal) niet gewoon even een zak met geld van een lieve grootmoeder.
Het begin van een nieuw jaar is een moment dat veel mensen nadenken over hun wensen, dromen en doelen voor het jaar dat voor hen ligt. We kregen in het staartje van het vorige jaar niet voor niets kerstkaartjes met de ‘beste wensen voor het nieuwe jaar’! Wat zijn die ‘beste wensen’ dan precies?
Voor sommigen komt dit tot uitdrukking in het vormen van goede voornemens. Maar met welk doel wil je bijvoorbeeld afvallen of minder stress? Welke persoon wil je zijn als je je doel hebt bereikt? Wil je slechts een slank persoon zijn? Of heb je het verlangen je energiek en lekker in je vel te voelen? Wil je met je kinderen kunnen dollen, zonder direct buiten adem te zijn? Wil je een gezelliger mens zijn voor je omgeving, omdat je beter kunt ontspannen? Welke wensen liggen er achter jouw doelen verstopt?
Het helpt je op mindere dagen om vast te houden aan de persoon die je wilt zijn. Dit geeft namelijk extra motivatie op momenten dat je terug lijkt te vallen in je oude gedrag (overeten, te veel taken op je schouders nemen, etc.). En wees je bewust van het feit dat in de écht wereld, wensen niet direct in vervulling gaan.
Als je binnen een maand verwacht twintig kilo kwijt te zijn en het is je niet gelukt, dan geef je het waarschijnlijk op. Terwijl twintig kilo afvallen in één maand geen gezond doel is! Als je jezelf de tijd geeft (bijvoorbeeld een heel jaar), dan kan je kleine stapjes gaan zetten op weg naar je doel. Op deze manier komen jouw wensen eerder uit dan wanneer je verwacht dat het gelijk moet. Dan is de kans dat ze uitkomen namelijk bijna nul, omdat je te veel van jezelf vraagt.
Natuurlijk moet er altijd nog wat te wensen over blijven. Mensen die álles hebben wat hun hartje begeert, zijn vaak helemaal niet zo gelukkig. Ze ervaren een bepaalde leegte. “Is dit het nou?’ Wees dus ook mild naar jezelf als het je niet lukt ál je wensen tot werkelijkheid te maken. Er zijn maar weinig mensen die dit lukt, en dan is het nog niet goed. Het oude gezegde ‘tel je zegeningen’ is hierbij een hele mooie. Kijk vooral ook naar wat je wél al hebt of doet en wees hier dankbaar voor. Dan lijkt het of jouw wensen veel makkelijker in vervulling zullen gaan, omdat je ziet wat je al wél hebt! En dit is vaak meer dan dat we in eerste instantie bedacht zouden hebben.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606