Het antwoord op de vraag “wat te doen bij een burn-out” lijkt misschien eenvoudig: doe maar even niets. Je kunt immers niet veel meer. Een burn-out wordt namelijk gekenmerkt door totale fysieke en mentale uitputting. Geest en lichaam kunnen niet meer. Toch ligt het niet zo eenvoudig. Alleen al wanneer je kijkt naar de manier van herstellen van een burn-out, zul je moeten concluderen dat simpelweg niets doen geen optie is. Van een burn-out herstel je in principe namelijk niet vanzelf. Ontspannen bij een burn-out is niet genoeg. Daarentegen: doorgaan met wat je altijd al deed is ook geen optie. Als dat überhaupt nog steeds mogelijk is. Je kunt het jezelf op die manier alleen maar lastiger maken. Dus: wat te doen bij een burn-out?
Als burn-out coach is mijn uiteindelijke advies natuurlijk: zoek hulp. Burn-out coaches zijn gespecialiseerd in het verhelpen van je burn-out. Met gespecialiseerde hulp zul je jouw burn-out wél overwinnen. Je zult niet alleen herstellen, maar ook de kennis en handvatten aangereikt krijgen die voorkomen dat je nogmaals in dezelfde valkuil stapt of een terugval beleeft. Hulp zoeken is echter niet voor iedereen even eenvoudig. Veel mensen vinden het moeilijk om over een burn-out te praten. Daarom begeleid ik je in deze blog wat meer richting het herstellen van je burn-out. Waar begin je?
Wat te doen bij een burn-out? Het begint met herkenning
Je verwacht misschien direct concrete actiepunten. Het is echter goed om stil te staan bij de eerste, absoluut noodzakelijke stap. Juist handelen bij een burn-out begint bij herkenning. Dit klinkt logisch, maar in de praktijk merken wij dat veel mensen veel te laat in actie komen. Het begint bij het herkennen van de signalen. Er zijn duidelijke symptomen van een burn-out. Leer deze herkennen en wees alert. Ondanks dat je wat jij voelt misschien niet direct herkent als een burn-out, voel je wel dat je te kampen hebt met veel te veel stress. Je voelt je immers niet goed.
Mensen met een beginnende burn-out denken nog wel eens dat zij “gewoon” overspannen zijn. Het grote verschil is dat je overspannenheid wél zelf op kunt lossen met het nemen van voldoende rust. Mijn advies is altijd om bij twijfel je toch te verdiepen in een burn-out. Onze coaches kunnen al in een zeer vroeg stadium helpen. Zij kunnen zelfs preventief worden ingeschakeld. Hoe eerder je hulp zoekt, des te sneller je van je burn-out kunt herstellen.
Vervolgens komt erkenning
Herkennen en erkennen zijn twee verschillende dingen. Het is voor iemand die zelf te maken heeft gehad met een burn-out achteraf haast niet voor te stellen, maar er zijn veel mensen die hun burn-out niet erkennen. Tegen beter weten in gaan zij door met wat zij al aan het doen waren. Dit betekent dat de omstandigheden die hebben geleid tot een burn-out niet veranderen. De kans is groot dat je burn-out verergert als je niet erkent dat je deze hebt en gewoon maar doorgaat. Maar waarom vinden mensen het zo lastig om een burn-out te erkennen? Een burn-out is inmiddels een grotendeels maatschappelijk geaccepteerd verschijnsel. Toch bestaan er nog vooroordelen over en rust er soms nog een bepaald stigma op. Soms wordt een burn-out nog gezien als een modeverschijnsel. Mensen schamen zich dan ook nog wel eens voor hun burn-out.
Geen teken van zwakte
Een burn-out is absoluut geen teken van zwakte. Het is helemaal niets om je voor te schamen. Het kan namelijk werkelijk waar iedereen overkomen. Iedereen heeft een bepaalde tolerantiegrens voor stress. Bij de een ligt die grens verder dan bij de ander, maar één ding is zeker: wanneer je deze grens overgaat, loop je het risico op het krijgen van een burn-out. Dat jij een burn-out hebt, heeft dus helemaal niets te maken met zwak zijn. Het betekent eenvoudigweg dat er dingen in je leven spelen die voor een structurele blootstelling aan te veel stress zorgen. Dit kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan:
- Werkstress
- Geldzorgen
- Een verbroken relatie
- Extreem perfectionisme
- Constant te veel hooi op je vork nemen
- Eenzaamheid
Wat te doen bij een burn-out? Stel je omgeving op de hoogte
Wanneer je jouw burn-out herkent én erkent, ben je al een belangrijkste stap verder op weg naar herstel. Iemand met een burn-out kan zich zeer eenzaam of geïsoleerd voelen. Sommige mensen krijgen ook de neiging om zich helemaal terug te trekken en af te sluiten van anderen. Wat te doen bij een burn-out? Jezelf terugtrekken is wel het laatste wat je moet doen. Ook al voel je hier wel de behoefte toe. Stel je omgeving op de hoogte en betrek anderen bij je burn-out. Wie een burn-out heeft, kan alle hulp en ondersteuning gebruiken. De steun van anderen zal er niet direct voor zorgen dat je burn-out verdwijnt, maar kan wel cruciaal zijn in je herstelproces.
Dus: wat te doen bij een burn-out in sociaal opzicht? Delen is belangrijk. Wanneer je jouw burn-out en gevoelens deelt met mensen die je dierbaar zijn, zul je meer begrip kweken. Het laatste wat je nodig hebt is een partner die je burn-out niet erkent. Door open te zijn over je problemen en gevoelens stel je mensen in staat om zich behulpzaam op te stellen. Ook kan het zeker helpen om over je burn-out te praten.
De belangrijkste stap: hulp door een professional
Om volledig en zo snel mogelijk te herstellen van je burn-out, is het belangrijk om hulp te zoeken van een professional. Maar hoe doe je dat? Begin met het maken van onze burn-out test. Deze test geeft je een betrouwbaar en wetenschappelijk onderbouwd beeld van de ernst en de klachten van je burn-out. Je kunt de uitslag van deze test gebruiken om te bespreken met een burn-out coach bij jou in de buurt. Bij Liberi koppelen wij je altijd aan een coach in de buurt. Je maakt eerst kennis in een vrijblijvend intakegesprek. In dit gesprek kun je de uitkomst van de test bespreken en krijg je alle gelegenheid om over je klachten te praten en je vragen te herstellen. Jouw coach kan direct uitleggen hoe hij/zij kan helpen.
Wij vinden het belangrijk dat je ook een goede klik hebt met je coach. Jullie zullen immers intensief gaan samenwerken. Is die klik er onverhoopt niet, dan zorgen wij gewoon voor een nieuw kennismakingsgesprek met een andere coach. Dus: wat te doen bij een burn-out? Als jij voelt dat je hulp nodig hebt, handel daar dan ook naar en begin met het zetten van belangrijke stappen richting herstel.