Bij het woord ‘rijkdom’ denken we meestal in eerste instantie aan financiële rijkdom. Veel centen op de bankrekening, alles kunnen kopen wat je hartje begeert en de dollartekens in Dagobert Duck zijn ogen… Toch weten we allemaal wel dat financiële rijkdom niet gelukkig maakt. Vaak blijkt juíst dat mensen met een overvloed aan geld een bepaalde leegte kunnen ervaren.
Daarnaast zijn er bepaalde dingen die niet te koop zijn. Denk bijvoorbeeld aan gezondheid en gelukkige relaties. De dingen waar het eigenlijk om gaat om een gelukkig en vervullend leven te leiden, zijn dus niet te koop. Daarom kijken we in deze blog naar andere vormen van rijkdom. Want als we stil kunnen staan en bewust zijn van welke rijkdom we allemaal bezitten, dan kunnen we een gelukkiger mens worden.
Bedenk voor jezelf vóór je verder leest eens welke vormen van rijkdom je nog meer kunt bedenken. Wat schiet je als eerste te binnen? Mogelijk is dit iets dat je in overvloed ervaart. Maar het kan ook goed dat je juist een tekort ervaart op dat gebied en dat je ernaar verlangt. Hoe zit dat bij jou?
Laten we beginnen met de twee vormen van rijkdom die ik al eerder heb genoemd. Een goede gezondheid hebben is zeker een vorm ervan. Daar zijn we ons lang niet altijd bewust van, tot het moment dat onze gezondheid het laat afweten. Een tegensputterend(e) lichaam of geest doet ons beseffen dat we zonder goede gezondheid helemaal nergens zijn.
Fysiek is dat misschien makkelijker voor te stellen aan de hand van een voorbeeld. Iemand die zijn been heeft gebroken, is ineens flink beperkt in zijn bewegingsvrijheid. Deze persoon kan mogelijk niet meer werken, heeft ineens de grootste moeite om de kinderen op tijd naar school te krijgen en kan niet meer sporten of bepaalde hobby’s uitvoeren. Het leven zoals hij dat voorheen kende, is ineens (tijdelijk) voorbij.
Naarmate het herstel vordert, kan hij steeds meer dingen weer doen. De bewustwording die (mogelijk) ingezet is tijdens het ‘ziek’ zijn, maakt dat hij meer waardering heeft voor het feit dat zijn lichaam hem normaliter de vrijheid geeft zijn leven te leiden zoals hij wenst. Een gebroken been is gelukkig een tijdelijk iets. Maar iemand die kampt met een chronische ziekte, zal daar levenslang mee om moeten leren gaan.
Gelukkig hoeven we niet in een staat van ‘perfecte’ fysieke gezondheid te verkeren vóór we ons op het gebied van gezondheid ‘rijk’ kunnen voelen. Onze mentale staat van zijn heeft hier een enorme invloed op. Iemand die in een rolstoel zit, kan tóch fysieke rijkdom ervaren, doordat zij bijvoorbeeld dankbaar is dat ze nog leeft. Het ongeluk dat maakte dat ze in die rolstoel kwam, had haar ook fataal kunnen zijn. Als zij voornamelijk kijkt naar wat ze nog wél kan en waar ze haar lichaam dankbaar voor is, kan zij zeker overvloedige rijkdom ervaren. Maar als zij in een slachtofferrol stapt en vooral haar aandacht geeft aan wat ze níet meer kan, dan ervaart zij het leven dat haar is gegeven weer heel anders.
Iemand die een depressie, burn-out of andere mentale uitdaging heeft meegemaakt, weet hoe essentieel onze geestelijke gezondheid is voor ons welbevinden. Als je nergens meer plezier aan beleeft, constant een gevoel van leegte en doelloosheid ervaart, dan lijkt het ervaren van rijkdom onmogelijk ver weg.
Voldoende mentale gezondheid ervaren is dus een voorwaarde voor een prettig leven. Niet voor niets zijn er zoveel therapieën, coachtrajecten en persoonlijke ontwikkelings-trainingen beschikbaar voor ieder die zoekt naar een betere mentale gezondheid. Meer veerkracht, draagkracht en energie helpen ons om de uitdagingen van het dagelijks leven aan te kunnen.
Maar dan zijn we er nog niet. We leven niet op een eilandje. Wij mensen zijn sociale dieren en we hebben elkaar dus nodig voor een vervullend leven en het ervaren van sociale rijkdom. Niet voor niets is sociale gezondheid opgenomen in de definitie van positieve gezondheid. Het is een wezenlijke pijler om ons gezond en lekker in ons vel te doen voelen. Iemand die eenzaamheid ervaart, kan uit ervaring meepraten over het gemis van die sociale gezondheid.
Natuurlijk ervaren we mentale steun van de mensen om ons heen, maar ook op een heel fysiek niveau hebben wij mensen elkaar nodig. Zo maken we bijvoorbeeld het ‘knuffelhormoon’ oxytocine aan wanneer we elkaar aanraken. Een omhelzing, een zoen of een massage: we maken er allemaal oxytocine door aan. En wist je dat oxytocine en het stresshormoon cortisol tegenpolen zijn?
Veel cortisol in ons lichaam belemmert de aanmaak van oxytocine. Als we genoeg oxytocine hebben, vertraagt dat de aanmaak van cortisol. Een stevige knuffel helpt dus tegen stress! En van wie krijgen we die het liefst? Precies, de mensen die het dichtst bij ons staan: vrienden en familie. Jouw sociale vangnet.
Nog een belangrijke pijler voor onze gezondheid is zingeving. Wij mensen zijn altijd op zoek naar de betekenis van het leven. De oudste filosofen hielden zich al met dit vraagstuk bezig. Uiteindelijk doet het er niet eens zo toe wáár je zingeving in vindt. Het gaat erom dat jij het gevoel hebt dat je een nuttige bijdrage kunt leveren aan het grotere geheel. En dat je je onderdeel voelt van dit grotere geheel. De één noemt dit God, de ander noemt dit het Universum.
Het gevoel ergens bij te horen (daar komt ook onze sociale rijkdom weer om de hoek kijken) is heel sterk. Je onderdeel weten van iets dat boven jezelf uitstijgt, geeft ons een gevoel van voldoening en vervulling. De één zoekt het in spiritualiteit en meer contact met het hogere zelf, de ander zoekt het in het doen van vrijwilligerswerk en zo van betekenis kunnen zijn voor de maatschappij. Wat voor jou zinvol is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. Het is dus jouw unieke, persoonlijke ontdekkingstocht naar (spirituele) rijkdom. Veel plezier en succes met schatgraven!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606