Zoeken

Zoeken sluiten

Onderbewuste

donderdag 26 augustus 2021

Wat is je onderbewuste?

Het onderbewuste kun je zien als een soort enorm opslag systeem, of een super computer.

Alles wat jij hebt geleerd en meegemaakt hebt in je leven wordt daar in opgeslagen. Dit begint ongeveer vanaf het laatste trimester van de zwangerschap. Alles wat je vervolgens ziet, ruikt, hoort, proeft en voelt, wordt in dat systeem vast gelegd als data en programma’s.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Wat is de functie van je onderbewuste?

De functie van je onderbewuste is om jou veilig te houden in het leven. Niet om jou gelukkig te maken, want het heeft geen onderscheidingsvermogen. Gelukkig zijn is een functie van het bewuste.

Verder is het ook verantwoordelijk voor al de functies in jouw lichaam. Het laat je hart kloppen, het zorgt dat lever en darmen hun werk doen enzovoorts. Net als de software van je computer, is het gemaakt om alle programma’s efficiënt te laten verlopen. Zodat jij niet zelf alle rekensommetjes elke keer hoeft te maken. Het kan dan ook miljoenen processen tegelijk doen. Terwijl je bewuste er maar 7 tot 9 kan.

functie onderbewuste

Wie heeft die programma’s dan geschreven in je onderbewuste?

De meeste programma’s zijn ontstaan toen jij nog heel erg klein was. Elke baby leert door te observeren en na te doen hoe het ‘moet’. Als je kleine kinderen hebt, herken je dit vast wel. Hoe jouw kleintje letterlijk nadoet wat jij doet. Met precies dezelfde intonatie en alle mimiek en gebaren erbij van jou of je partner.

De programma’s in jouw onderbewuste zijn voornamelijk gecreëerd door te kopiëren van je ouders/opvoeders. Er is bijvoorbeeld een programma voor tanden poetsen, veter strikken, maar ook hoe jezelf als meisje/jongen te gedragen, wat ‘we’ vinden van de buurman, van de gemeenschap en van de wereld. Wat wel kan en wat niet mag, hoe je denkt over geld, werk, je lichaam, seks, andere culturen en ga zo maar door. Er zitten duizenden programma’s in jouw onderbewuste.

Waarom zit het zo in elkaar?

Kinderen moeten in relatief korte tijd (een jaar of 7) alles leren om te kunnen overleven in de wereld. Vandaar dat kinderen als een soort sponsen alles in zich opnemen. Ze leven vaak in een wat dromerige toestand. Deze ‘trance’ staat geeft hun de mogelijkheid om enorm snel alles in zich op te nemen. Het wordt daarom ook wel de super learningmodus genoemd.

Vanaf een jaar of 6 ontstaat langzaam aan het bewuste brein en dit vormt een soort laag over je onderbewuste, zodat de programma’s veilig verankerd zitten en jij het leven aan kunt gaan. En hoe ouder je wordt, hoe meer alle programma’s automatische piloot zijn. Je bent je dan ook steeds minder bewust hiervan, want het is jouw normaal.

onderbewuste veranderen

Hoe kan ik een programma in het onderbewuste veranderen?

Dat is een goeie vraag. Want wat nou als je erachter komt dat je geprogrammeerd bent om het lieve meisje te zijn en geen nee mag zeggen? Of je voelt je nog steeds klein, want jou is verteld dat je niks waard bent? Je wilt dit graag veranderen en met je hoofd (je bewuste) weet je zelfs hoe. Je hebt deze scenario’s al honderden keren afgespeeld. En toch lukt het niet. Je krijgt het maar niet voor elkaar, hoe hard je ook oefent. Op het moment suprême doe je het keer op keer toch niet.

Dat is nou precies de kracht van je onderbewuste. Die kan jou flink tegenhouden in het leven. Je kunt hier met je bewuste niet zomaar bij komen. Wilskracht, doorzettingsvermogen of positief denken bereiken jouw onderbewuste niet. Hier heb je andere methoden voor nodig, die de super learning modus creëren, waardoor jouw onderbewuste open gaat, zodat jij veranderingen aan kunt brengen. PSYCH-K is een van die methoden, die rechtstreeks met je onderbewuste werkt.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Werken met het onderbewuste in coaching

Veel van de traditionele therapieën, richten zich op de cognitie, ook wel cognitieve gedragstherapie genoemd. Maar wat nou als jouw overtuigingen en patronen juist vast zitten in jouw onderbewuste? Dan is het goed om ook hier mee te kunnen werken. Bij Liberi werken coaches die jou ook hierbij kunnen helpen. Neem gerust eens contact op voor meer informatie.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven