Zoeken

Zoeken sluiten

Meer last van je burn-out als het warm is

zaterdag 9 mei 2020

Warm weer: waarom je meer last van je burn-out hebt als het warm is

Het warme weer komt er weer aan en hoewel dit voor velen een fijn vooruitzicht is, is dit voor sommige juist iets waar ze tegenop kijken. Warm weer bij stress of burn-out kan ervoor zorgen dat stress en burn-out symptomen toenemen. Zo kan (over)vermoeidheid – die al een grote rol speelt bij stress en burn-out – nog erger worden. Dit geldt voor meer stress en burn-out symptomen die we later in het artikel zullen toelichten. Maar de grote vraag is: hoe kan het dat warm weer burn-out klachten kan versterken en belangrijker nog: wat kun je er aan doen om de warme dagen wél goed door te komen?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat er in je lichaam gebeurt bij warm weer

Je stofwisseling verhoogt wanneer het warmer wordt. Zodra de temperatuur omhoog gaat, worden de zweetklieren in de huid gestimuleerd door de hypothalamus waardoor zweet geproduceerd wordt. Ook zullen de bloedvaten in de huid verwijden om op deze manier verlies van warmte te stimuleren. De lichaamstemperatuur is in balans wanneer de geproduceerde warmte in het lichaam gelijk is aan de hoeveelheid warmte die kan worden afgevoerd.

Wanneer de hitte echter toeneemt, raakt de lichaamstemperatuur uit balans omdat er meer warmte is dan het lichaam kan afvoeren. Hoewel dit veel van het lichaam vraagt blijven veel mensen functioneren op de manier zoals ze gewend zijn wanneer het minder warm is.

hitte en burn-out

Dit is wat de meeste klachten veroorzaakt, want wanneer het erg warm is, is het belangrijk om ook je werktempo daarop aan te passen. Doe je dat niet, dan bestaat er een kans dat je moeite krijgt met ademhalen, extreem transpireert, je hartslag omhoog gaat en je een gevoel van hitte ervaart die je niet kunt kwijtraken. Je zet je lichaam dus (behoorlijk hard) aan het werk wat er voor zorgt dat je het nog warmer krijgt dan je het al hebt en je snel uitgeput kunt raken.

Dit kan dus ook verklaren waarom warm weer burn-out symptomen kan versterken

Warm weer kan dus veel invloed hebben op het lichaam als je last hebt van stress of burn-out.

Stress, burn-out en warm weer: Zo houd je je hoofd koel

Het is belangrijk om op jezelf te letten wanneer de temperaturen stijgen. Onderstaande tips kunnen je helpen om letterlijk je hoofd koel te houden.

1. Drink voldoende water

Het is een voordehand liggende tip maar we willen hem toch graag benoemen. Voldoende drinken is belangrijk als het warm is, óók als je geen dorst hebt. Let er wel op dat je geen ijskoud water drinkt, hierdoor wil je lichaam weer gaan opwarmen. Ook gaat je bloed minder snel stromen als je grote hoeveelheden koud water drinkt, met als gevolg dat je lichaam de hitte minder goed kan afvoeren. Een kop kruidenthee of water op kamertemperatuur is beter. Cafeïne en alcohol kunnen beter vermeden worden als het warm is.

2. Deze kleding kun je het beste dragen bij warm weer

Luchtige kleding is het beste bij warm weer, ook kun je het belangrijk om naar het materiaal van de kleding te kijken, zo is katoen of linnen het meest ademend en verkoelend. Draag kleding die wat wijder om je lichaam valt zodat het lekker kan luchten en je lichaam de warmte ook goed kwijt kan.

3. Eet verkoelend eten

Voeding met veel water is een goede keuze wanneer het warm is, denk aan fruit zoals: (water)meloen, appels, mango, aardbeien of bessen. Ook groenten zoals rauwe komkommer, wortel, bleekselderij of paprika zijn een prima optie. Het is lekker, verfrissend én gezond. Gekruid eten kun je beter even laten staan, hierdoor krijg je het namelijk nog warmer.

4. Warm weer en burn out? Neem voldoende pauze

Voldoende rust en ontspanning is sowieso van groot belang als je stress of een burn-out hebt, maar met warm weer wordt dit nóg belangrijker. Het is prima om bezig te zijn maar let er wel op dat het niet te intensief is. Stem je tempo af op de temperatuur en zorg voor voldoende pauzemomenten.

warm weer burn-out

5. Zorg voor verkoeling van je lichaam

Een koud washandje in je nek, koud water laten stromen over je polsen, een lauwwarme douche of bad of met je voeten in een teiltje koud water; allemaal manieren om je lichaam wat te laten afkoelen. Wil je liever verkoeling in de natuur? Ga dan lekker de zee in of geniet van de natuur terwijl je in de schaduw van een boom zit.

6. Houd de warmte buiten

Zorg ervoor dat je huis goed geventileerd wordt en probeer de warmte buiten te houden. Wanneer de temperatuur buiten hoger is dan binnen, is het aan te raden om de ramen en deuren dicht te houden. Je kunt het huis ook verduisteren met rolluiken of gordijnen. ‘s Nachts wanneer de temperatuur daalt kun je de ramen open laten om de koude lucht in je huis te laten. Ook een ventilator of (mobiele)airco kan prettig zijn wanneer de hitte toeslaat.

7. Laat weerstand los

Warmte of zelfs hitte kan erg vervelend zijn maar helaas kun je er niets aan veranderen. Het beste wat je kunt doen is de situatie accepteren en het voor jezelf zo aangenaam mogelijk maken. Het bieden van weerstand kost veel energie en die kun je wel beter benutten.

8. Ontspanningsoefeningen

Het doen van ademhalingsoefeningen is een goede keus als het warm is, ook het beluisteren van een meditatie of een rustige vorm van yoga kan helpen om weer wat meer rust te ervaren. Neem tijd om te ontspannen zodat je lichaam tot rust kan komen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Werk aan je herstel van stress of burn-out

Waarom warm weer burn-out symptomen kan verergeren is nu dus wel duidelijk. Wat je kunt doen om je het zo comfortabel mogelijk te maken voor jezelf ook. Toch is er nog één ding wat niet mag ontbreken en dat is het werken aan je herstel van stress of burn-out. Hoe minder stress je ervaart, hoe beter je kunt omgaan met het warme weer. En dat niet alleen: het geeft rust, vrijheid en het maakt je leven een stuk aangenamer. Merk jij dat je veel last hebt van stress en wil je daar graag wat aan doen? Onze coaches gaan middels wandelcoaching graag met je aan de slag. Via de coachzoeker zie je welke coach bij jou in de buurt beschikbaar is.

 

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

2 reacties

  • MR schreef:

    Kun je na de hittegolf nog lang last hebben van vermoeidheid?

  • Reinoud schreef:

    Beste MR, Ja dat kan. Het ligt natuurlijk heel erg aan je herstel vermogen. Als je al erg vermoeid was of een tijd over je grenzen bent gegaan zoals in een burn-out, dan kan na een hittegolf het langer duren voordat je weer hersteld.

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven