Zoeken

Zoeken sluiten

Waarom jezelf uitspreken zo belangrijk is

dinsdag 30 mei 2023

Jezelf uitspreken is enorm belangrijk. Ik zie binnen mijn coaching veel mensen met een burn-out waar het precies dáár fout is gegaan. Ze hielden bijvoorbeeld hun mening voor zich. Als het eigenlijk niet meer ging en ze hun eigen grenzen over gingen, bleven ze tóch nog doorgaan zonder zich uit te spreken. Ze probeerden te voldoen aan de verwachtingen van de ander; hun werkgever, partner, vrienden of familie.

Jezelf serieus nemen

Wat er gebeurt als je jezelf niet uitspreekt, is dat je jezelf eigenlijk niet serieus neemt. Want waarom zou de mening van de ander wel uitgesproken mogen worden en die van jou niet? Of waarom zouden jouw grenzen niet gerespecteerd moeten worden? Moet jij altijd maar sterk zijn en voor een ander klaar staan? Spring je een ander snel te hulp als die daarom vraagt? Het is een mooie eigenschap om zorgzaam te zijn. Of om altijd bereid te zijn om een ander te helpen. Maar ten koste van wat? Jij bent er ook nog. Wie zorgt er voor jou? Als je dat zelf niet doet, zal een ander dat ook niet (snel) doen.

Bekijk het maar zo: als jij altijd sterk bent en altijd klaar staat voor een ander, dan weet die ander ook niet dat jíj soms hulp nodig hebt. Mensen gaan daardoor ook verwachtingen krijgen van jou. “Tineke? Oh, die regelt het wel.” Of: “Gerard? Die man weet van geen ophouden, hij werkt altijd door en heeft er nog plezier in ook. We kunnen hem wel vragen voor dit extra project.” Misschien heb je je sterk en onafhankelijk opgesteld. Misschien voelde je je ook daadwerkelijk zo. Maar er kan een moment komen dat het allemaal even te veel kan worden. Neem je jezelf wel serieus? Jezelf uitspreken is dan nodig.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Erkennen wat er in je leeft door jezelf uit te spreken

De eerste stap die je zult moeten zetten is erkennen wat er in je leeft. Heb je bijvoorbeeld al langere tijd het gevoel dat je op je tenen loopt en denk je dat je het nu niet meer vol kunt houden? Heb je bijvoorbeeld last van lichamelijke klachten die je al een poosje probeerde te negeren? Helpen de huis-tuin- en keukenmiddeltjes niet (meer) en moet je toch echt erkennen dat je lichaam je signalen geeft die je iets proberen te vertellen?

Door jezelf uit te spreken erken je heel letterlijk wat er in je leeft. Je kunt bijvoorbeeld naar de huisarts stappen om je klachten te bespreken. Hiermee erken je dat je klachten er zijn en dat je er last van hebt. Bovendien erken je dat er iets moet gebeuren, want zo door blijven gaan werkt niet. Stressklachten kunnen zich op heel verschillende manieren uiten. Bij de één gaat de stress in de schouders zitten. Een ander krijgt buikklachten en weer een ander krijgt last van hoofdpijn. Het is belangrijk te erkennen dat die klachten verband houden met stress. Tenminste: als dat daadwerkelijk het geval is. Je weet zelf het beste of je eigenlijk te veel stress ervaart of niet. Het is dus vooral van belang om eerlijk naar jezelf te zijn.

Jezelf uitspreken is een oefening in het voor jezelf opkomen

Zie jezelf uitspreken als een oefening in opkomen voor jezelf. Als je jaren niet jouw werkelijke zelf hebt laten zien, dan kan dit heel spannend zijn om te doen. Als je over je grenzen hebt laten lopen en mensen veelal aan het pleasen bent geweest, dan is het een enorme omschakeling om je grenzen te gaan respecteren en voor de verandering eens jezelf te gaan pleasen.

Het kan best zo zijn dat er weerstand komt uit je omgeving. Mensen zullen ook moeten wennen aan een ‘nieuwe jij.’ Voor hen was het natuurlijk best handig dat jij alles wel regelde, een harde werker was en elke taak met een glimlach oppakte. Lekker makkelijk! Maar je kwam niet voor jezelf op waar dat nodig was. Op een gegeven moment komt er dan een moment dat de maat vol is. Je kunt niet meer, je bent op. Je moet nu voor jezelf gaan zorgen en daar waar dat nodig is voor jezelf opkomen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Jouw waarheid spreken en ruimte innemen

Jezelf uitspreken kan best eng en onwennig zijn als je dit niet gewend bent te doen. Door je stem te laten horen word je namelijk zichtbaar. Je valt op en mensen kunnen iets van je vinden. Maar is het daar niet juist om te doen? Jij hebt ook een stem gekregen bij je geboorte. Dus die mag je ook leren gebruiken! Je mag jouw waarheid gaan uitspreken. Wat is voor jou belangrijk in het leven? Waar wil je in gezien worden en waar wil jij dat aandacht op gevestigd wordt? Benoem het.

 

Neem jouw ruimte in. Er is ruimte genoeg voor iedereen. Wees niet bang om een ander te kwetsen. Als je jouw waarheid uitspreekt vanuit integriteit en niet om een ander pijn te doen, dan is dat waarachtig. Er zullen altijd mensen gekwetst worden als je je over iets wezenlijks uitspreekt. Dat komt omdat het iets in hen raakt dat werkelijk belangrijk is. Of waar het ego mogelijk heel veel waarde aan hecht. Dan hebben zíj nog wat innerlijk werk te doen. Het kan heel kwetsbaar voelen. Maar wist je dat kwetsbaarheid verbindt? Niets menselijks is ons tenslotte vreemd. Een ander heeft ook kwetsbaarheden. Wanneer jij iets over die van jou deelt, zal een ander hier stukken van herkennen in zichzelf. Je begrijpt elkaar beter.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Laat de uitkomst los

Alleen jezelf uitspreken maakt al dat de ruis verdwijnt tussen jou en de ander. Dit staat los van hoe de ander reageert. Daar heb jij geen controle over, maar je kunt wel jouw ware zelf laten zien. Die ander weet dan wat hij of zij aan jou heeft. Het geeft helderheid. Die ander kan geraakt zijn of geïnspireerd. Het is niet jouw taak om die ander te beschermen tegen pijnlijke gevoelens of teleurstellingen. Laat die ander zijn eigen lessen leren. Op die manier kan jij je focussen op je eigen lessen. En geloof me, daar heb je al je handen vol aan, we zijn namelijk nooit uitgeleerd. En dat is maar goed ook!😉

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

1 reactie

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven