Zoeken

Zoeken sluiten

Waarom duurt herstel burn-out zo lang?

dinsdag 10 januari 2023

Waarom duurt herstel van een burn-out zo lang?

Onlangs was er een monteur bij mij thuis om mijn internetverbinding te herstellen. We raken in gesprek en hij vertelt over een goede vriend van hem die al 2 jaar in een burn-out zit. Hij heeft van alles geprobeerd, van verschillende therapievormen tot het herstellen van zijn chakra’s, maar tot op heden heeft niks écht gewerkt en blijft hij doorsukkelen met diverse klachten. Hoe komt het dat het herstel van een burn-out zo lang kan duren?

Dit verhaal staat niet op zich en misschien herken jij je hier ook wel in. Het doet mij terugdenken aan mijn eigen herstel. Grosso modo heeft de periode van mijn eerste paniekaanval tot de laatste ongeveer 7 jaar bestreken. Nu beweer ik natuurlijk niet dat het 7 helse jaren zijn geweest. Het dieptepunt lag tussen de 2 en de 3 jaar na de eerste klachten. Daarna zat ik wel degelijk in een, weliswaar onstuimige, opwaartse lijn.

De grootste valkuil in het herstel van een burn-out is dan ook te snel willen herstellen, of snel weer ‘de oude’ willen zijn. Een burn-out komt niet voor niets op je levenspad. Het vergt een open blik naar jezelf, waarin je bereidheid mag creëren om datgene wat je niet meer dient los te laten. Ook als dat een baan is die je veel financiële zekerheid geeft of een relatie waarin je je veilig voelt. Het proces om dat te onderzoeken kost alleen al veel tijd.

Lang burn-out herstel uit de praktijk

Het doet me denken aan een dame waar ik afgelopen jaar een intake mee heb gehad. Ze was al ruim een jaar onderweg en had elders een intensief traject achter de rug. Toen ze contact opnam, ervaarde ze een flinke terugval. Desondanks bleef ze in ons gesprek vastberaden dat het doel van ons traject was om zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen. Ik liet me even verleiden totdat ik thuis was en voelde dat het niet klopte.

Kort daarna sprak ik haar telefonisch en benadrukte ik het belang van herstel én uitpluizen van de onderliggen oorzaak van de klachten. Werken zou dan een logisch gevolg zijn in plaats van het doel. In eerste instantie voelde ze vooral boosheid richting mij, later gaf ze toe dat het pijnlijk is om te ervaren dat iemand je de waarheid vertelt. Zeker als je zelf die waarheid nog niet volledig onder ogen wilt zien en blijft geloven in een short cut.

Vermijden als oorzaak van een lange burn-out

Een tweede valkuil is de échte oorzaak van je burn-out onvoldoende boven tafel krijgen en doorleven. De meeste mensen vermijden liever pijn en kiezen de gemakkelijke weg. Dat is in mijn ogen het perfecte recept voor een langdurige burn-out én terugval. In veel gevallen betekent het dat je bereid mag zijn om in de donkere krochten van je leven te kijken waar er nog onverwerkte gebeurtenissen te doorleven of helen zijn.

Deze gebeurtenissen hebben er vaak voor gezorgd dat overlevingsmechanismes en bijbehorende gedragspatronen diep verankerd zitten in je systeem. Door hier naartoe te gaan en in het reine te komen met deze delen creëer je een stevige en vruchtbare bodem waar je de rest van je leven op voort kan bouwen. Vanzelfsprekend is ook dit niet iets wat je even snel in een paar weken of maanden voor elkaar krijgt.

Wat je zelf kunt doen om te herstellen

Wat je zelf kunt doen om te herstellen

Samenvattend kan ik iedereen aanraden om de tijd te nemen voor herstel. Zorg eerst dat je lichamelijk en geestelijk tot rust komt. Creëer routines en schenk aandacht aan slaap, voeding, ontspanning en beweging. Wanneer je weer grond onder je voeten voelt is er ruimte om de diepte in te duiken en op onderzoek te gaan naar de échte oorzaak, om tot slot te ontdekken waar jij gelukkig van wordt en dat te gaan leven.

En last but not least, je hoeft het niet alleen te doen. Wij staan, als team van 50 ervaren coaches door heel Nederland, voor je klaar om samen deze reis aan te gaan.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven