Waar haal jij je identiteit uit? Is dat je baan of je rol als vader of moeder? Zijn het je sportprestaties of je expertise op een bepaald gebied? Of ligt je identiteit meer in wie jij bent, jij als persoon met al je mooie en minder mooie kanten?
- Wat is identiteit?
- De bouwstenen van je identiteit
- Risicospreiding
- Spiritualiteit en identiteit
- Het ego
- Identiteitscrisis
Na het lezen van de introductie denk je waarschijnlijk direct dat het de laatste optie is of zou moeten zijn. Ik ben het met je eens. Tegelijkertijd zijn we veel sneller geneigd onze identiteit te halen uit dingen die we doen of de rollen die we op ons hebben genomen. Het is namelijk gemakkelijker om te zeggen dat je tandarts bent, of marathonrunner, dan… tja, dan wat eigenlijk? Als we op het gebied komen van identiteit en persoonlijkheid wordt het ingewikkelder om te omschrijven wie je nu eigenlijk écht bent. Wie blijft er over als we alle lagen van onze ‘nepidentiteit’ afpellen zoals je de lagen van een ui kunt afpellen?
Wat is identiteit?
Maar allereerst is het belangrijk om te beseffen wat identiteit nu eigenlijk is. Kort gezegd kunnen we stellen dat een identiteit datgene is wat uniek of ‘eigen’ is aan iets of iemand. Het gaat om de ‘eigenheid’ van een persoon of ding. Het gaat om de combinatie van eigenschappen waarmee een persoon, object, organisatie of land zich onderscheidt van anderen. Er zijn dus verschillende vormen van identiteit: je persoonlijke identiteit, culturele of nationale identiteit of een organisatie-identiteit. In deze blog beperken we ons tot de persoonlijke identiteit. Wat maakt jou uniek?
De bouwstenen van je identiteit
Natuurlijk zijn een marathon kunnen rennen of tandarts zijn dingen die onderdeel uitmaken van jouw identiteit. De combinatie van vaardigheden, expertise, kennis en rollen die je op je hebt genomen zijn allemaal onderdeel van jouw identiteit. Maar er ligt gevaar om de hoek als je je identiteit alléén haalt uit dit soort dingen. Want wat gebeurt er als je een marathonrenner bent en je belandt door een ongeluk in een rolstoel? Op zo’n moment wordt het tapijt onder je voeten weggerukt en stort je wereld in als je slechts je identiteit haalde uit je sportprestaties. Wie ben je dan nu nog? Het komt geregeld voor dat mensen die hun ‘identiteit’ op deze manier verliezen, in een depressie terecht komen.
Laat me wel duidelijk zijn: ook als je níet je volledige identiteit haalde uit je sportprestaties, zal het een klap in je gezicht zijn als je dat ineens niet meer kunt. Het grootste deel van je week was je namelijk daarmee bezig en als dat door een ongeluk ineens wegvalt, staat je wereld op de kop. Maar hoe je er mentaal mee kunt dealen is erg afhankelijk van waar jij vóór het ongeluk je identiteit uit haalde.
Risicospreiding
Het klinkt misschien gek, maar ook het woord ‘risicospreiding’ is hierbij van toepassing. Wat bedoel ik daarmee? Binnen de wereld van het beleggen is het niet slim om al je geld in één bedrijf te stoppen. Je kunt je risico spreiden door aandelen te kopen bij verschillende bedrijven. Zo is het ook een beetje bij je identiteit. Als jij je identiteit ophangt aan één bepaalde prestatie, talent of eigenschap, dan lijk je jezelf compleet te verliezen als dit onverwachts weg zou vallen. Als je je identiteit haalt uit meerdere onderdelen van jezelf, dan is de kans dat ze allemaal ineens wegvallen heel klein.
Spiritualiteit en identiteit
Maar dan komen we op de belangrijke vraag: wie of wat zit er in de kern van de ui? Als ieder laagje van de ui een rol, bepaalde functie of vaardigheid, talent of karaktereigenschap is, wat zit er dan helemaal van binnen? Het is ingewikkeld om er de vinger op te leggen. Vele wereldreligies en filosofieën hebben al een poging gedaan tot een antwoord te komen. Je ware kern, je hogere zelf, God, het Al, het Universum… we betreden nu het gebied van de spiritualiteit. Misschien heb je daar wat mee, mogelijk ook helemaal niet. Maar hoe je het ook wendt of keert: wie wij in onze diepste kern daadwerkelijk zijn, blijft altijd nog wat mysterieus.
Het ego
Naast onze ware kern hebben we ook ons ego. Het ego staat vaak in een verkeerd daglicht, maar is net zo goed onderdeel van onze identiteit. We hebben ons ego nodig om staande te blijven in de maatschappij. Een gezond ego weet zich te onderscheiden van de ander, maar durft tegelijkertijd diepe verbindingen met anderen aan te gaan. Het ego denkt in dualiteiten, in hij/zij, donker/licht. En dat is toch best wel handig in onze samenleving. Het laat van zich horen wanneer jij als persoon in het nauw gedreven lijkt te worden. Het helpt je bij het creëren van een gezond zelfbeeld.
Identiteitscrisis
Wij mensen kunnen heel lang overleven met als onze identiteit onze uiterlijke rollen. Maar als iemand deze rollen kwijt raakt of dreigt te raken, zien we vaak dat er een soort paniek ontstaat. Eerst is er ontkenning, want je wilt het oude en vertrouwde helemaal niet kwijt. Zelfs niet als dit je eigenlijk belemmert. Mensen die in een burn-out terecht komen worden vaak hardhandig op de feiten gedrukt: het kan zo niet langer. Jij dacht dat je altijd de sterke bent en alles aankunt? Je lichaam laat nu zien dat dit een illusie was. Je bent opgebrand en wordt gedwongen rust te nemen. Mogelijk voel je je zwak, een mislukking. Je oude identiteit brokkelt af. Dat is een pijnlijk proces, maar het is wel nodig.
Juist door het soort uitdagingen zoals een burn-out, wordt helderder wat je ware identiteit is. Een burn-out wordt dan ook vaak een ‘wake-up call’ genoemd. Zonder de burn-out zou je namelijk nog járen doorgestoomd zijn, terwijl het eigenlijk niet was wat je werkelijk wilde doen, of waar niet jouw ware pad lag. Op deze manier bezien wordt burn-out een kans, in plaats van een vloek die over je uitgeroepen wordt. Neem jij die kans aan om jezelf beter te leren kennen en dieper in de ui te kijken naar je ware kern? Onze coaches staan voor je klaar als jij deze reis naar binnen wilt maken.