Vrije tijd is van levensbelang. We leven tenslotte niet om te werken, maar we werken om te kunnen leven. Het gaat dan altijd om een balans. Ieder van ons is uiteindelijk op zoek naar de juiste werk-privébalans. Heb je té veel werk en besteed je – voor jou persoonlijk – te veel uren aan je werk, dan kun je stressklachten gaan ondervinden. Maar heb je té veel vrije tijd, dan gaan alle dagen op elkaar lijken en kunnen verveling of een nutteloos gevoel de kop op gaan steken. En daarnaast: wat doe je in je vrije tijd?
Jij bent de enige die bepaalt wat je onderneemt in je vrije tijd. Je kunt je tijd aanwenden om vrijwilligerswerk te doen, omdat het je een gevoel van voldoening geeft. Je kunt gaan sporten, omdat je het belangrijk vindt om een fit en gezond lichaam te hebben. Misschien heb je wel één of meerdere hobby’s waar je veel inspiratie uit haalt of je creatieve zelf in kwijt kunt. Het kan echter ook zijn dat je in je vrije tijd veel voor anderen zorgt. Je hebt bijvoorbeeld jonge kinderen, een hulpbehoevende ouder of andere mensen die dicht bij je staan voor wie je zorgtaken uitvoert. Daarnaast heb je een huishouden dat bijgehouden moet worden én sociale contacten die je wilt blijven zien.
Het kán dus zijn dat je (te) veel ballen hoog probeert te houden. Als iedere minuut van je vrije tijd volgepland wordt, dan ervaar je mogelijk wat spanningen. Welke dingen wíl jij daadwerkelijk doen? Welke dingen doe je uit plichtsbesef, omdat andere mensen bepaalde verwachtingen van jou hebben? En welke dingen doe je, omdat je denkt dat ze noodzakelijk zijn?
We kunnen er niet omheen: iedereen heeft nu eenmaal bepaalde verantwoordelijkheden. Je kunt je echter afvragen of al jouw verantwoordelijkheden daadwerkelijk bij jou horen te liggen. Of trek je te veel dingen naar jezelf toe? Voelt daardoor je vrije tijd eerder als werktijd? Het kan zijn dat je dénkt dat als jij het niet doet, niemand het zal doen. Maar tegelijkertijd ontneem je misschien de ander de kans om iets op te pakken. Op een gegeven moment gaan mensen dan inderdaad verwachten dat jij het wel doet, want jij springt toch altijd als eerste op?
Als je dit bij jezelf herkent, kun je eens kijken wat er gebeurt als jij iets niet oppakt. Wat is het ergste dat kan gebeuren? En zou iemand anders zich na verloop van tijd niet geroepen voelen om iets op zich te nemen? Je kunt het zien als een experiment. Dat kan eigenlijk niet mislukken. Want als je merkt dat als jij de touwtjes laat vieren, een ander de touwtjes wel in handen neemt, dan ontdek je dat de wereld niet op jouw schouders hoeft te drukken. Als je merkt dat écht niemand zich geroepen voelt om iets op te pakken, dan is dat een goede aanleiding om eens met elkaar in gesprek te gaan over gezamenlijke verantwoordelijkheden en verwachtingspatronen. Want iedereen heeft evenveel recht op vrije tijd.
Je vrije tijd heb je gewoonweg nodig om te kunnen ontspannen en op te laden. Zorg er daarom dus voor dat je die gebruikt om iets voor jezelf te doen. Tijd voor jezelf hebben is niet egoïstisch. Het is namelijk zorg dragen voor jezelf, zodat je er ook voor een ander kunt zijn. Hiermee komen we ook uit bij het model van de Authenticiteits Cirkel van Liberi.
In dit model gaan we ervan uit dat als je trouw blijft aan jezelf, je in je eigen cirkel zit. Als een ander een beroep op jou doet waardoor je uit je cirkel zou gaan, is het belangrijk om te overwegen of je dit wilt. Ben je geneigd om anderen snel te willen pleasen, dan is de kans groot dat anderen je makkelijk uit jouw authenticiteits cirkel kunnen halen. Dit kán er voor zorgen dat je een constant gebrek aan vrije tijd krijgt. Ook kan het zijn dat je zélf uit je cirkel gaat en je eigenlijk jezelf jouw vrije tijd ontzegt. Het kan de moeite waard zijn hier eens eerlijk en open naar te gaan kijken.
Een gebrek aan vrije tijd kan leiden tot overmatige stress en op den duur ook tot burn-out. Misschien denk je dat het allemaal prima gaat, want iedereen is toch vaak moe en heeft het soms zwaar op het werk? Je presteert prima, dus er zal wel niets aan de hand zijn. Ook dan is het zaak om waakzaam te blijven. Want ben je niet in de valkuil van de burn-on getrapt? Blijf je maar doorgaan op werk, ondanks dat je eigenlijk geen energie meer over hebt voor een privéleven? Is je sociale leven op een laag pitje komen te staan, omdat je alleen maar aan het werk bent? Kijk dan eens eerlijk in de spiegel. Is dit het leven dat je wilt leiden? Of leef je dit leven, omdat je denkt dat je eigenlijk geen andere keuze hebt?
Dit kan behoorlijk confronterend zijn. Of je nu zodanige stressklachten hebt dat je uitgevallen bent op werk, of dat je prima werk levert, maar in een burn-on zit: je leeft niet een leven in vrijheid. Je leeft niet op een manier die bij jouw authentieke zelf past. Je bent jezelf kwijt geraakt. Dit erkennen kan al een enorme stap zijn. Er kunnen veel emoties bij komen kijken.
Realiseer je dan dat je het niet alleen hoeft te doen. Er zullen mensen om je heen staan die je kunnen steunen. Weet dat je om hulp mag vragen! Je kunt ook altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Onze coaches staan voor je klaar om een kennismakingswandeling met je te plannen. Samen kijken we dan bijvoorbeeld naar de verdeling tussen je vrije tijd en je werk. En naar je waarden, dromen en doelen. Wat wil jij? Wanneer leef jij het leven dat je wilt? En wat is er nodig om daar te komen? We bieden ook een SHE is the Medicine Do-It-Yourself Kit aan om door middel van Ayurveda en Yoga met jezelf aan de slag te gaan.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606