Voice dialogue wordt voor verschillende doeleinden ingezet. Bijvoorbeeld bij coaching, binnen verschillende therapievormen, trauma, loopbaanbegeleiding of mediation. Het wordt al sinds de jaren zeventig ingezet met verrassend positief resultaat. Het werkt goed bij vraagstukken of dilemma’s waar een coachee zelf niet uit komt. Ook bij relatieproblemen en stress kan het behulpzaam zijn. Maar hoe werkt het nu precies?
Bij voice dialogue gaan we uit van verschillende innerlijke energietypes, ook wel ‘deelpersoonlijkheden’ genoemd. Je kunt je het voorstellen als bij een bus. Voorin de bus zit de chauffeur. Daarnaast zijn er allerlei passagiers. Die zijn onderdeel van jou, maar ze zijn niet wie jij werkelijk bent. Je zou kunnen zeggen dat jij de chauffeur bent, maar eigenlijk klopt dat ook niet helemaal. Jij bént de bus. Je gezonde, volwassen zelf zit – als het goed is – achter het stuur. Maar door eerder meegemaakte situaties en gebeurtenissen kunnen één of meerdere passagiers besluiten dat ze de bus ook wel eens willen besturen. Ze gaan achter het stuur zitten en nemen de bus over.
Ieder energietype vanuit de voice dialogue heeft zijn eigen reactiepatroon en gedrag, waarden, meningen, wensen, vooroordelen en stijl. Een voorbeeld is de innerlijke criticus. Deze is bijna nooit tevreden en heeft altijd kritiek op wat je doet. Het is nooit goed. Een andere is de pleaser. Deze passagier probeert het anderen naar de zin te maken en dit kan zo ver gaan dat het volledig ten koste van jezelf gaat.
Weer een ander bekend energietype is de perfectionist. Deze gaat graag samen met de innerlijke criticus achter het stuur zitten. Een vierde is de drammer. Het motto van de drammer is ‘moeten’. Hij laat je constant zien wat er allemaal nog gedaan moet worden. Hij wappert de hele dag met to-do lijstjes voor je ogen. We kunnen ook het kwetsbare, onschuldige kind in onszelf herkennen: die voelt zich kwetsbaar en afhankelijk van anderen.
Sommige energietypes komen je misschien maar al te bekend voor. Voice dialogue is daardoor voor velen heel herkenbaar en toegankelijk. Sommige energietypes staan mogelijk heel vaak op de voorgrond, andere misschien maar af en toe. Het is geen probleem als alle energietypes soms van zich laten horen. Ze zeggen iets tegen de chauffeur en die kan besluiten er wel of niet op te reageren of erin mee te gaan. Maar als één of meerdere energietypes de chauffeur van zijn plek duwt en er zelf gaat zitten, dan kun je daar behoorlijk last van krijgen.
Want wat gebeurt er bijvoorbeeld als de perfectionist achter het stuur gaat zitten? Dan leg je jezelf hele hoge eisen op. Het moet allemaal perfect, dus je vraagt het uiterste van jezelf. Je legt de lat vreselijk hoog, onhaalbaar zelfs. Hierdoor loop je constant op je tenen. Doordat je niet kunt voldoen aan je eigen hoge eisen, voel je mogelijk teleurstelling, boosheid, irritatie, schaamte, schuld of zelfs walging. De perfectionist luistert niet naar de andere passagiers in de bus, die misschien wel een mildere boodschap hebben. Hij wil alleen perfectie, wat er dus ook toe kan leiden dat iemand niet eens in actie komt, om teleurstelling te voorkomen.
Misschien herken je één of meerdere energietypes en vind je sommigen niet zo leuk. Mogelijk heb je door dat iemand het stuur heeft overgenomen en probeer je hem daar weg te krijgen. Energietypes proberen te onderdrukken, leidt er meestal alleen maar toe dat ze harder proberen op die chauffeursstoel terug te komen. Energietypes waar we niet zo blij mee zijn, zitten in onze schaduwkant. We zien ze liever niet, maar ze nemen toch regelmatig het stuur over en we balen daarvan.
Het is belangrijk dat we erkennen dat we alle energietypes in onszelf aanwezig hebben. Afhankelijk van onze opvoeding en onze ervaringen, zullen ze zich meer of minder ontwikkelen. Dit is allemaal onderdeel van onze persoonlijke ontwikkeling. Door uitdagingen en problemen kunnen ze groeien en ontwikkelen. Ze dienen dus altijd een doel! De innerlijke criticus wil ons bijvoorbeeld waarschuwen en dus beschermen. Het is aan ons om erachter te komen waarvoor hij ons waarschuwt en wat we er dan mee kunnen doen.
Tijdens een sessie met voice dialogue ga je in gesprek met alle verschillende energietypes in jezelf. Als je ergens mee worstelt, zullen verschillende types namelijk van zichzelf laten horen. Vaak zijn dit heel tegenstrijdige stemmen, waardoor je mogelijk erg verward kunt raken. De coach of therapeut zal de verschillende energietypes om de beurt aan het woord laten. Deze energietypes krijgen allemaal een eigen plekje in de ruimte of in de natuur, dus je verplaatst je telkens letterlijk in een ander type. Op deze manier neem je alle passagiers in jezelf op een meer neutrale manier waar en leer je de motivaties van de verschillende types beter kennen. Je leert jezelf beter te begrijpen.
Werken met voice dialogue vraagt van jou als coachee dat je kunt reflecteren op jezelf. Je moet je kunnen verplaatsen in de verschillende energietypes in jezelf. Natuurlijk word je daarbij geholpen door je coach, maar als jij niet open staat voor het idee dat je uit verschillende deelpersoonlijkheden bestaat, kom je niet zo ver.
Een voice dialogue sessie levert bijna altijd meer compassie en begrip voor jezelf op. Je ontdekt waarom bepaalde energietypes zo sterk in jou aanwezig zijn en in plaats van deze te willen onderdrukken – wat je mogelijk steeds probeerde – leer je ermee in gesprek te gaan. Dit kan tot mooie nieuwe inzichten leiden die je verder helpen in je proces.
Ook kun je je bewust worden van energietypes die nogal ver achterin de bus waren komen te zitten. Ze hébben wel degelijk een stem, maar ze werden eigenlijk niet meer gezien of gehoord. Het kan heel bevrijdend zijn om ook die stemmen weer te kunnen horen en ze wat meer voorin de bus te laten zitten. Zij zijn namelijk ook onderdeel van jou! Je vraagstuk of dilemma komt in een ander daglicht te staan en de oplossing gloort mogelijk al aan de horizon.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606