Zoeken

Zoeken sluiten

Vitamine D-tekort symptomen

zaterdag 26 september 2020

Ben jij bekend met de vitamine D-tekort symptomen? Wellicht niet. Waarom ik dit vermoed? Enerzijds omdat er vrij veel misvattingen over deze symptomen zijn. Zo wordt er vaak een link gelegd met symptomen of kwalen waarvan de invloed van deze vitaminen hierop nog niet zijn bewezen. Anderzijds omdat zeer veel mensen rondlopen met een tekort aan vitamine D zonder dat zij dit van henzelf weten. Iedereen weet dat vitamine D belangrijk is. Baby’s en kleine kinderen krijgen bijvoorbeeld veelal supplementen omdat zij zelf nog onvoldoende vitamine D aan kunnen maken. Maar waarom geven wij deze supplementen eigenlijk? Wat doet vitamine D en waarom is het zo belangrijk? In deze blog lees je het antwoord.

Gelukkig geldt in veel gevallen dat een tekort goed is aan te pakken. Dat is maar goed ook. De vitamine D tekort symptomen treden niet snel op. Er moet echt wel sprake zijn van een structureel en ernstig tekort, wil je gevaarlijke symptomen ontwikkelen. Maar waarom zou je het risico nemen, terwijl je met amper extra moeite voor een gezonde hoeveelheid vitaminen kunt zorgen? Lees ook onze blog over een Vitamine B-12 tekort, over de samenhang met stress en de gevolgen.

Wat doet vitamine D?

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat doet vitamine D?

Het lichaam maakt vitamine D aan onder invloed van ultraviolet licht. Ultraviolet licht is licht dat buiten het voor ons zichtbare spectrum ligt. Er zijn ook niet veel bronnen die dit uitzenden. Daarom is de zon zo belangrijk. Onze zon is onze sterkste bron van ultraviolet licht en daarmee de voornaamste bron van vitamine D. Het lichaam heeft dus zonlicht nodig om vitamine D aan te maken. Maar wat doet deze vitamine precies? Vitamine D zorgt onder andere voor de opname van calcium, magnesium en fosfaat uit voeding. Dit zijn twee stoffen die je nodig hebt. Wat de risico’s zijn wanneer je een tekort aan vitamine D en deze stoffen hebt, lees je dadelijk. Vitamine D is onder andere cruciaal voor gezonde botten, tanden en sterk spierweefsel.

Wie lopen risico?

Vooropgesteld: iedereen kan een risico lopen op een tekort aan vitamine D. Baby’s en kinderen zijn in het bijzonder kwetsbaar omdat zij van zichzelf nog niet genoeg vitamine D aanmaken, ook niet bij voldoende zonlicht. Daarom krijgen zij supplementen toegediend. Pasgeboren baby’s worden soms enige tijd behandeld met UV-licht, om ervoor te zorgen dat er voldoende vitamine D wordt aangemaakt. Ook ouderen zijn extra kwetsbaar, voornamelijk omdat problemen met de botten één van de vitamine D-tekort symptomen zijn. Toch zijn het vooral jonge mensen die kampen met een tekort aan vitamine D. Hoewel er nog niet zo veel studies naar gedaan zijn, kan dit te maken hebben met het feit dat jongeren steeds vaker binnen zitten.

Wat zijn de symptomen van vitamine D tekort?

Wat zijn de symptomen van vitamine D-tekort?

Maar wat zijn de overige vitamine D-tekort symptomen? Een van de belangrijkste symptomen van vitamine D-tekort, is niet direct een ernstig symptoom. Het houdt ook niet altijd direct verband met een tekort aan vitamine D, maar kan wel een waarschuwing zijn. Oververmoeidheid of een chronisch gebrek aan energie kan hier namelijk op wijzen. Vooral wanneer dit voorkomt bij mensen die veel binnen zitten. Veel mensen merken dit ook. Bijvoorbeeld in de winter, wanneer de dagen korter zijn en je overdag weinig zonlicht krijgt. Dit hoeft niet direct te betekenen dat je daadwerkelijk een tekort hebt. Zie het als een goede waarschuwing. Het kan dan helemaal geen kwaad om maatregelen te treffen, zoals het nemen van supplementen.

Wanneer er sprake is van een ernstig vitamine D-tekort, kunnen er ook ernstige symptomen optreden. De meest voorkomende ernstige vitamine D-tekort symptomen, betreffen problemen met de botten. Er kan botontkalking optreden (vooral ouderen zijn hier kwetsbaar voor) en er kunnen aandoeningen ontstaan als osteoporose (het broos worden van de botten). Mensen die hieraan lijden, kunnen veel pijn ervaren en lopen een verhoogd risico op het oplopen van botbreuken. Ook kun je door een tekort last krijgen van stijve of pijnlijke spieren.

Online cursus
49.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Vitamine D-tekort symptomen aan de ogen

Je hebt wellicht wel eens gelezen over vitamine D-tekort symptomen aan de ogen. Zo zou een tekort zorgen voor een verminderd zicht en met name droge ogen. Tot op heden is hier echter nog geen hard wetenschappelijk bewijs voor gevonden. De link is nog niet aangetoond. Dat betekent niet dat deze er niet is, maar de claims dat een gebrek aan vitamine D leidt tot problemen met het zicht of met de ogen zijn vooralsnog ongefundeerd.

Vitamine D tekort symptomen aan de huid

Vitamine D-tekort symptomen aan de huid

Andere symptomen van een vitamine D-tekort waar je met regelmaat over hoort, betreffen de huid. In tegenstelling tot de ogen zijn vitamine D-tekort symptomen aan de huid wel bewezen. Een studie van het Robert-Koch-Instituut heeft aangetoond dat meer dan 50% van de bevolking een gebrek aan vitamine D heeft. Bij kinderen en jongeren is de waarde – met 62,2% bij jongens en 63,9% bij meisjes – zelfs nog hoger. Dit zou medeoorzaak kunnen zijn van de huidproblemen in deze leeftijdsgroep. Vaak wordt door jonge mensen de oorzaak van huidproblemen gezocht in bijvoorbeeld voeding. Zo rouleert nog altijd het hardnekkige gerucht dat acné veroorzaakt wordt door chocola. Dit is nooit bewezen.

Wat wel bewezen is, is dat een vitamine D-tekort kan leiden tot onder andere atopisch eczeem, psoriasis en vitiligo. Deze huidaandoeningen zijn elk eenvoudig te herkennen. Het is echter niet zo dat een tekort aan vitamine D altijd de (enige) oorzaak is. Het kan er wel aan bijdragen. Dat betekent ook dat deze aandoeningen vaak niet verholpen kunnen worden door bijvoorbeeld supplementen, maar dat het aanmaken van meer vitamine D de klachten wel kan verlichten.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hoe kun je een tekort voorkomen?

Zoals ik eerder al schreef kun je een tekort voorkomen door supplementen te nemen. Hiermee kun je effectief vitamine D-tekort symptomen bestrijden. Het is natuurlijk ook aan te raden om te allen tijde voldoende zonlicht te krijgen. Zorg er dus voor dat je voldoende buiten komt. Dit is één van de vele redenen waarom wij wandelcoaching toepassen. Wie namelijk genoeg buiten komt, zal in de basis nooit een vitaminetekort krijgen.

Bij een ernstiger tekort of ernstigere klachten, kun je gebruikmaken van lichttherapie/UV-therapie. Met behulp van UV-lampen kan je lichaam vitamine D aanmaken, net zoals dat gebeurt onder invloed van zonlicht. Normale lampen stralen geen UV-licht uit. Gelukkig is lichttherapie niet al te duur en kun je zelf voor een schappelijk bedrag een goede lamp in huis halen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven