Zoeken

Zoeken sluiten

Verwijten, hoe ga je hiermee om?

maandag 8 mei 2023

We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan: Verwijten maken. Zodra er een verwijt valt in een communicatieproces is over het algemeen de basis verdwenen om nog effectief te kunnen communiceren. Verwijten zeggen feitelijk iets over wensen, verwachtingen en niet uitgesproken verlangens. Hoe ga je om met verwijten en wat is de relatie met stress? Je leest het in dit blog.

verwijten boos

Wat is het?
Verschil verwijt en aanspreken op negatief gedrag
Waar komen verwijten vandaan?
Minder verwijten maken door te kijken naar eigen gedrag
Hoe je omgaat met verwijten
Wat is de relatie met stress?

Wat is het?

Verwijten maken we over het algemeen wanneer we een negatieve emotie hebben bij iemand. Het is een passief agressieve en emotionele vorm van negatieve communicatie. Echter, er is een verschil tussen iemand aanspreken op negatief gedrag en een verwijt maken. Je uiten over andermans gedrag waar jij je aan stoort kan op veel manieren gebeuren. Eén van die manieren is een gesprek via de geweldloze communicatie methode. Een verwijt gaat alle effectieve communicatie methodes voorbij. Veelal zijn het verwachtingen en oplopende frustratie die leiden tot het maken van verwijten. Je vindt bijvoorbeeld dat iemand iets niet heeft gedaan wat jij wel had verwacht en neemt dat diegene kwalijk. Een verwijt is een beschuldiging die weinig ruimte overlaat voor de ander om nog een normaal gesprek te voeren.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Verschil verwijt en aanspreken op negatief gedrag

Feitelijk is het verschil tussen iemand aanspreken op negatief gedag en het maken van een verwijt overduidelijk. Indien een collega voor de zoveelste keer te laat komt is het niet meer dan logisch dat je hem of haar hier gegeven moment op aanspreekt. Indien je in deze situatie kiest voor een effectieve communicatie is de kans groot dat je collega begrip toont voor jouw observatie en zal er in de toekomst op letten dat ze op tijd komt. Wanneer jij vanuit eigen beweging veel overwerkt, of regelmatig een uur extra blijft na werktijd, en je het je collega’s kwalijk neemt dat zij dit niet doen, dan spreken we over een verwijt. Je verwacht dat je collega’s hetzelfde doen als wat jij doet, maar dit is nooit een eis in de werkzaamheden geweest.

Zo ook in je privéleven. Jij bent de eerste die voor iemand klaarstaat als iemand hulp nodig heeft. Je doet even snel een boodschap voor de bejaarde buurvrouw en jij staat de kozijnen al te schilderen voordat je vriendin het aan je heeft gevraagd. Nu heb jij hulp nodig om iets zwaars naar boven te tillen. Alleen biedt deze vriendin zich niet uit haarzelf aan om te helpen. Je wordt boos en zegt vanuit je frustratie: ‘Ik ben er ook wanneer jij mij nodig hebt en nu ben jij er niet voor mij!’ Dit is een verwijt want je verwacht iets van je vriendin waar je niet om heb gevraagd.

verwijten opschrijven

Waar komen verwijten vandaan?

Zoals al eerder benoemd is een verwijt een verwachting of onuitgesproken verlangen. Om dit te verduidelijken noem ik hieronder een aantal voorbeelden van een verwijt.

  • Je partner belooft al een tijdje de nieuwe deurbel op te hangen. Jij zegt: ‘Je hebt wel tijd om bij je vrienden te helpen klussen, maar hier ben je te beroerd de deurbel op te hangen!’. Wat je eigenlijk wil zeggen: ‘Ik heb je drie weken terug gevraagd of je de nieuwe deurbel op wil hangen. Misschien is het je ontschoten, ik heb het daarna ook niet meer gevraagd, maar zou je dit nog even willen doen?’
  • Het lukt je niet terug te komen op de arbeidsmarkt. Je hebt veel meegemaakt en vindt het daardoor lastig de eerste stap naar werk te maken. Je ziet dat het je vriendin, die ook veel heeft meegemaakt, wel lukt om die stap naar werk te maken. Jij zegt: ‘Jij krijgt alles in je schoot geworpen!’. Wat je eigenlijk wil zeggen: ‘Ik heb op dit moment niet de juiste hulp vooruit te komen en loop daardoor een beetje vast. Kun jij mij hier misschien mee op weg helpen?’
Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Naast bovenstaande voorbeelden bestaan er verwijten die direct iets zeggen over de boodschap, maar een gebrek aan zelfinzicht mist. Iemand wordt ontslagen, om wat voor reden dan ook, en verwijt de werkgever in financiële problemen te komen omdat hij of zij is ontslagen. Uiteindelijk is dat niet de verantwoordelijkheid van de oude werkgever maar van de persoon die ontslagen is.

Minder verwijten maken door te kijken naar eigen gedrag

Het is al benoemd dat verwijten voortkomen uit verlangens, verwachtingen of wensen die jij hebt. Het is echter wel belangrijk dat je dit ook tijdig uitspreekt voordat het een verwijt wordt. Ideaal zou zijn als we elkaar perfect aanvoelen wat onze behoeftes zijn. Helaas is dit niet realistisch en zijn wij zelf verantwoordelijk voor het uitspreken van onze wensen. Daarnaast is het ook belangrijk te bepalen of jouw verwachting wel reëel is. Vraag jezelf af of je kunt verwachten dat je collega’s ook dat ene uur extra overwerken, of dat je vriendin je, zonder dat je erom hoeft te vragen, komt helpen.

Hoe je omgaat met verwijten

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij met iemand te maken krijgt die verwijten naar jou maakt. Je krijgt een beschuldiging toegeworpen die bij jou direct een emotie oproept. Veelal wil je in de verdediging schieten. Over het algemeen mondt dit uit in een discussie of misschien zelfs een ruzie. Hoe ga je het beste om met een verwijt?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.
  • Neem ten eerste afstand van het gesprek. Reageren uit emotie gaat het gesprek op geen enkele manier helpen.
  • Schrijf op waarvan je wordt verweten en bekijk wat voor gevoel het bij je oproept.
  • Is het verwijt terecht? Ondanks dat de boodschap of vraag niet op de juiste manier wordt gebracht is het wel van belang te onderzoeken of er enige kern van waarheid in zit.
  • Zodra je voor jezelf duidelijk hebt of het verwijt terecht is of niet, schrijf je op hoe je wil reageren zonder verwijten bij de ander neer te leggen. Het kan zijn dat het verwijt maar deels terecht is, of misschien wel helemaal niet. Je was je van geen kwaad bewust.
  • Ga het gesprek aan op het juiste moment. Geef van te voren aan dat je terug wil komen op de opmerking die is gemaakt en je dit graag wil bespreken.
  • Wees zo open en eerlijk mogelijk wat het verwijt met jou deed, waarom je nu pas in gesprek gaat erover en wat je ervan vindt. Houd het zoveel mogelijk bij jezelf met zinnen als: ‘Ik heb gemerkt dat…’, ‘Ik voel mij er zo bij’, ‘Wat kan ik doen om…’. Daarnaast kun je aangeven hoe je het totaal ervaren hebt en hoe jij het in de toekomst liever wil ervaren.

verwijten bewustwording

Wat is de relatie met stress?

Je kunt je voorstellen dat het maken of ontvangen van verwijten gepaard gaat met redelijk veel stress en spanning. Het kan zijn omdat je niet weet hoe je op de juiste manier kan communiceren of omdat je niet goed weet hoe je met jouw eigen emoties om kunt gaan. Hiervoor schakel je de hulp in van een professionele coach. Zodra je tot bewustwording komt wat jouw gedrag doet met iemand anders, of hoe je effectiever kunt communiceren, zal dit een hoop woede en frustratie wegnemen. Neem vrijblijvend contact met ons op en kijk wat wij voor jou kunnen betekenen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven