We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan: Verwijten maken. Zodra er een verwijt valt in een communicatieproces is over het algemeen de basis verdwenen om nog effectief te kunnen communiceren. Verwijten zeggen feitelijk iets over wensen, verwachtingen en niet uitgesproken verlangens. Hoe ga je om met verwijten en wat is de relatie met stress? Je leest het in dit blog.
Wat is het?
Verschil verwijt en aanspreken op negatief gedrag
Waar komen verwijten vandaan?
Minder verwijten maken door te kijken naar eigen gedrag
Hoe je omgaat met verwijten
Wat is de relatie met stress?
Verwijten maken we over het algemeen wanneer we een negatieve emotie hebben bij iemand. Het is een passief agressieve en emotionele vorm van negatieve communicatie. Echter, er is een verschil tussen iemand aanspreken op negatief gedrag en een verwijt maken. Je uiten over andermans gedrag waar jij je aan stoort kan op veel manieren gebeuren. Eén van die manieren is een gesprek via de geweldloze communicatie methode. Een verwijt gaat alle effectieve communicatie methodes voorbij. Veelal zijn het verwachtingen en oplopende frustratie die leiden tot het maken van verwijten. Je vindt bijvoorbeeld dat iemand iets niet heeft gedaan wat jij wel had verwacht en neemt dat diegene kwalijk. Een verwijt is een beschuldiging die weinig ruimte overlaat voor de ander om nog een normaal gesprek te voeren.
Feitelijk is het verschil tussen iemand aanspreken op negatief gedag en het maken van een verwijt overduidelijk. Indien een collega voor de zoveelste keer te laat komt is het niet meer dan logisch dat je hem of haar hier gegeven moment op aanspreekt. Indien je in deze situatie kiest voor een effectieve communicatie is de kans groot dat je collega begrip toont voor jouw observatie en zal er in de toekomst op letten dat ze op tijd komt. Wanneer jij vanuit eigen beweging veel overwerkt, of regelmatig een uur extra blijft na werktijd, en je het je collega’s kwalijk neemt dat zij dit niet doen, dan spreken we over een verwijt. Je verwacht dat je collega’s hetzelfde doen als wat jij doet, maar dit is nooit een eis in de werkzaamheden geweest.
Zo ook in je privéleven. Jij bent de eerste die voor iemand klaarstaat als iemand hulp nodig heeft. Je doet even snel een boodschap voor de bejaarde buurvrouw en jij staat de kozijnen al te schilderen voordat je vriendin het aan je heeft gevraagd. Nu heb jij hulp nodig om iets zwaars naar boven te tillen. Alleen biedt deze vriendin zich niet uit haarzelf aan om te helpen. Je wordt boos en zegt vanuit je frustratie: ‘Ik ben er ook wanneer jij mij nodig hebt en nu ben jij er niet voor mij!’ Dit is een verwijt want je verwacht iets van je vriendin waar je niet om heb gevraagd.
Zoals al eerder benoemd is een verwijt een verwachting of onuitgesproken verlangen. Om dit te verduidelijken noem ik hieronder een aantal voorbeelden van een verwijt.
Naast bovenstaande voorbeelden bestaan er verwijten die direct iets zeggen over de boodschap, maar een gebrek aan zelfinzicht mist. Iemand wordt ontslagen, om wat voor reden dan ook, en verwijt de werkgever in financiële problemen te komen omdat hij of zij is ontslagen. Uiteindelijk is dat niet de verantwoordelijkheid van de oude werkgever maar van de persoon die ontslagen is.
Het is al benoemd dat verwijten voortkomen uit verlangens, verwachtingen of wensen die jij hebt. Het is echter wel belangrijk dat je dit ook tijdig uitspreekt voordat het een verwijt wordt. Ideaal zou zijn als we elkaar perfect aanvoelen wat onze behoeftes zijn. Helaas is dit niet realistisch en zijn wij zelf verantwoordelijk voor het uitspreken van onze wensen. Daarnaast is het ook belangrijk te bepalen of jouw verwachting wel reëel is. Vraag jezelf af of je kunt verwachten dat je collega’s ook dat ene uur extra overwerken, of dat je vriendin je, zonder dat je erom hoeft te vragen, komt helpen.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij met iemand te maken krijgt die verwijten naar jou maakt. Je krijgt een beschuldiging toegeworpen die bij jou direct een emotie oproept. Veelal wil je in de verdediging schieten. Over het algemeen mondt dit uit in een discussie of misschien zelfs een ruzie. Hoe ga je het beste om met een verwijt?
Je kunt je voorstellen dat het maken of ontvangen van verwijten gepaard gaat met redelijk veel stress en spanning. Het kan zijn omdat je niet weet hoe je op de juiste manier kan communiceren of omdat je niet goed weet hoe je met jouw eigen emoties om kunt gaan. Hiervoor schakel je de hulp in van een professionele coach. Zodra je tot bewustwording komt wat jouw gedrag doet met iemand anders, of hoe je effectiever kunt communiceren, zal dit een hoop woede en frustratie wegnemen. Neem vrijblijvend contact met ons op en kijk wat wij voor jou kunnen betekenen.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606