Zoeken

Zoeken sluiten

Vervulling vinden

maandag 20 maart 2023

Vervulling vinden is misschien een wat ouderwets begrip geworden. Tegelijkertijd is de betekenis ervan niet achterhaald. Integendeel: vandaag de dag zijn veel mensen op zoek naar vervulling. In een maatschappij waar veel gebeurt, waarin veel onzekerheid heerst en waar veel van ons verwacht wordt, kan je je makkelijk wat verloren voelen. Het levenstempo ligt hoog en niet iedereen kan daar goed mee omgaan. Ik denk niet zozeer dat dat ten diepste een probleem is van de desbetreffende persoon, maar dat het een probleem is van de maatschappij. Wij mensen zijn er niet op gebouwd om zo ‘snel’ te leven. Door alle haast vergeten we wat ons ware vervulling brengt.

Wat is vervulling?

Vervulling heeft gelijkenissen met woorden als voldoening, roeping en verwezenlijking. Een vervuld leven zou je kunnen omschrijven als een leven ‘vol’ van betekenis. Zoals je bij het woord heling (genezing) kunt denken aan ‘heel worden’, gaat het bij vervulling om ‘vol worden’ van de dingen die er wezenlijk toe doen. Er zijn universele waarden die voor iedereen belangrijk zijn. Zo kun je denken aan bijvoorbeeld liefde of zelfexpressie. Daarnaast zijn er waarden die heel persoonsafhankelijk zijn. De één vindt status en orde heel belangrijk, terwijl een ander vrijheid en creativiteit heel belangrijk vindt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Vervulling vinden doe je wanneer je kunt leven naar jouw waarden en je een onderdeel kunt voelen van het grotere geheel. Vroeg of laat verlangen velen van ons daar naar. Stel, je hebt het maatschappelijk gezien goed voor elkaar: je hebt een partner, een huis, een auto en misschien wel kinderen. Huisje, boompje beestje?! Dan nog is dit geen garantie dat je vervulling ervaart in je leven. Sterker nog, het is mogelijk vervulling te ervaren als je geen van deze zaken ‘hebt’. Misschien ben je namelijk happy single en zet je je in het buitenland in voor slachtoffers van agressie. Je lééft op deze manier jouw persoonlijke missie. Daardoor ervaar je veel vervulling, je zou niet anders willen.

Vervulling vinden begint bij zelfinzicht

Hoe kom je er nu achter wat jou vervulling brengt? Dit kan alleen door jezelf goed te leren kennen. Zie jij jezelf als je beste vriend? Of mag je jezelf niet erg en loop je voor jezelf weg? Zelfinzicht is essentieel. Zo kun je wat tijd besteden om jouw persoonlijke waarden te achterhalen. Online zijn er verschillende waardenlijsten te vinden die je een eindje op weg kunnen helpen. Daarnaast kun je kijken waar jij blij van wordt. Waar gaat jouw innerlijke vuurtje van branden?

Je kunt jezelf een aantal vragen stellen en echt de tijd nemen om tot een antwoord te komen. Denk bijvoorbeeld aan deze vragen:

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

-Wat wilde ik vroeger graag worden?
-Wat fascineert mij?
-Welke dingen zou ik achter willen laten op deze wereld als ik er niet meer ben?
-Welke dingen zou ik graag willen ervaren of beleven?
-Als ik nog één dag te leven had, wat zou ik dan gaan doen?
-Als ik werkelijk mijn hart volg, wat zou ik dan gaan doen?

Journaling

Journaling is een goede manier om tot nieuwe inzichten te komen. Je kunt deze vragen voor jezelf opschrijven en vervolgens gewoon gaan opschrijven wat er in je opkomt. Als je even niet weet wat je moet schrijven, dan schrijf je de vraag nog een keer op en je zult merken dat er vanzelf weer nieuwe gedachten omhoog komen. Vervulling vinden doe je zo al schrijvend!

Karakteronderzoek

Daarnaast kun je jouw karakter gaan onderzoeken. Wat ben jij voor een persoon? Ook hierbij zijn er verschillende karaktertesten online te vinden. Het gaat erom jezelf beter te leren kennen, dus óók je minder sterke kanten. Iedereen heeft kwaliteiten en valkuilen. Je valkuilen leren accepteren en je kwaliteiten omarmen leidt tot meer vervulling. Als jij over jezelf leert waar je enthousiast van wordt, dan kun je keuzes gaan maken die hierop aansluiten.

Gedrag

Als je die eerste stap van het jezelf beter leren kennen achter de rug hebt, dan is het zaak om actie te gaan ondernemen. Want wil je ware vervulling ervaren, dan zul je dingen moeten gaan veranderen als je dit nu niet ervaart. Het hoeft niet te betekenen dat je je hele leven over de boeg gooit. Je kunt beginnen met meer voldoening uit je dagelijks leven halen. Welke kleine dingen kun je doen die jou voldoening geven? Want daar begint het mee. Langzaamaan zul je steeds meer stappen kunnen zetten naar een leven van vervulling dat uniek is voor jou. Geen enkel ander mens vindt namelijk op precies dezelfde manier vervulling in zijn of haar leven zoals jij dat doet.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Ontdekkingstocht

Zie de zoektocht naar vervulling dus als een inspirerende ontdekkingstocht. En misschien zijn er wel grotere veranderingen in je leven nodig. Misschien is het nodig een andere baan te zoeken, of een andere partner. Maar neem nooit overhaaste beslissingen. Denk goed na over hoe je jouw leven wilt vormgeven en wat daar dan wel of niet bij past. Begin met kleine veranderingen die je stap voor stap dichter bij jouw doel brengen.

Als je er aan toe bent kun je dan vanzelf grotere veranderingen gaan aanbrengen. Mogelijk heb je daar moed voor nodig, want over het algemeen zijn wij mensen niet zo van de verandering. We houden meestal alles liever bij het oude, zelfs als dat ons beperkt in ons gevoel van vervulling. We weten tenslotte wat we hebben, we weten niet wat we krijgen als we nieuwe wegen inslaan. En dat kan best eng zijn.

Hulp bij het zoeken naar vervulling

Zie je door de bomen het bos niet meer? Het kan zijn dat je er zelf niet uitkomt. Misschien raak je in de knoop als het gaat om je persoonlijke waarden. Mogelijk heb je het gevoel dat er zoveel verantwoordelijkheden op je schouders rusten, dat je denk dat je geen andere keuze hebt dan door te gaan op de ingeslagen weg. Weet dan dat onze coaches voor je klaar staan om een stuk met je op te lopen. En mogelijk kom je er dan achter dat je een ander pad in mag gaan slaan. Of dat je prima zit op jouw ingeslagen weg. Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen en we kijken graag met je hoe jij meer vervulling in je leven kunt vinden!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven