Zoeken

Zoeken sluiten

Waarom vervelen goed voor je is

woensdag 5 oktober 2022

Heerlijk achterover leunen en niets doen. Na een tijdje word je onrustig en voel je de drang weer iets te ondernemen. Het zit in ons menselijke aard om dat ook direct in actie te komen. Kun jij je herinneren wanneer jij je voor de laatste keer echt verveelde? Wist je dat vervelen heel goed voor je is? Vervelen wordt vaak als negatief gezien maar het tegendeel is waar. In dit blog nemen we je mee in de wereld van verveling en waarom het goed voor je is.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is de definitie van vervelen?

Vervelen is een staat van niets doen. Je hebt ook niet echt veel zin om iets te ondernemen. Tegenwoordig is alles zo ingericht om er voor te zorgen dat je je niet verveelt. Een zorgelijke ontwikkeling want je vervelen is een proces van groei. Doordat je je verveelt ga je je buiten je normale bezigheden oriënteren. Het is niet dat je nergens zin in hebt maar je kunt je op dat moment niet vermaken met de dingen die je normaal onderneemt. Je voelt je onrustig, hebt geen focus en hunkert naar iets waarmee je je bezig kunt houden. Het kan zelfs zo vervelend aanvoelen dat je je gaat ergeren of frustreren.

natuur vervelen

Drie systemen vanuit de oertijd

We leven vanuit de oertijd in 3 systemen: Jaagsysteem, gevaarsysteem en zorgsysteem. Nu hoeven we niet meer te jagen om te overleven. Je kunt dit systeem nu vertalen naar continu maar werken om geld te verdienen. Het gevaarsysteem beschermde ons van origine voor beren, wolven en andere roofdieren. Dan hebben we nog het zorgsysteem. Een kat is het perfect voorbeeld van balans hebben in deze 3 systemen. Hij kan zichzelf in alle rust wassen. Zodra er een muis voorbij rent staat hij op scherp en zit hij direct in zijn jaagsysteem. Of de kat ziet een hond en schiet direct in het gevaarsysteem. Zodra de jacht, of het gevaar, is geweken schakelt hij zonder na te denken weer over in het zorgsysteem. Je vervelen valt ook in dit zorgsysteem.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Het nut van vervelen

Kinderen zeggen het met grote regelmaat: ‘Ik verveel mij!’. De kasten worden overhoop getrokken en overal ligt speelgoed of tekenspullen. De onrust beperken ze door middenin de huiskamer stil te staan en hun armen heen en weer te gooien. Of ze liggen ondersteboven op de bank. Het lijkt op dat moment nutteloos maar de hersenen worden op die manier geprikkeld nieuwe dingen te ontdekken. Volwassenen zie je niet zo snel met hun armen slingeren middenin de kamer. Ergens is dat jammer want wij leven tegenwoordig zo gejaagd dat wij onszelf die ruimte om te vervelen nog weinig geven. Je vervelen geeft je namelijk de kans je talenten te ontwikkelen. Talenten waarvan je misschien niet eens weet dat je ze hebt. Misschien kom je wel tot een nieuwe hobby.

De komst van internet en smartphone

We gaan niet zeggen dat het internet slecht is voor onze mentale gezondheid. De komst van het internet en de smartphone heeft wel een hoop vermogen ons te vervelen bij ons weggehaald. Zodra je je verveelt is het maar wat makkelijk je telefoon te pakken en je hersenen te blijven prikkelen. Vaak met totaal nutteloze informatie. Door deze digitale ontwikkelingen durven mensen zich vaak niet meer te vervelen. Tegenwoordig zie je steeds vaker mensen met angsten, depressie of stress– of burn-outklachten wanneer ze weinig of niks om handen hebben. In een prestatiegerichte wereld is jezelf vervelen bijna uitgesloten. Er is altijd wel iets te doen. We zijn zo vervreemd van ons zorgsysteem dat we liever niet geconfronteerd worden met onze sombere gedachten of spanningsklachten.

voor internet vervelen

Een bore-out

Het gevoel wat je krijgt wanneer je je verveelt lijkt veel op de ervaring van stress. Hierom probeer je dit zoveel mogelijk te vermijden. Het één triggert het ander. Van teveel verveling krijg je stress. Vooral wanneer je niet veel hobby’s hebt of niet weet waar je talenten liggen. Ze noemen dat ook wel een bore-out. Je hebt dusdanig weinig om handen, en feitelijk sta je niet in verbinding met jezelf, dat je vervelingsstress hebt. Een burn-out geeft aan dat je overbelast ben, een bore-out is onderbelasting. Er is geen uitdaging, je wordt niet geprikkeld en daardoor heb je geen reden om stress te hebben. Je kunt je zelfs nutteloos voelen. Dit zie je met grote regelmaat op een werkvloer waar je onder je kunnen functioneert.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

In verbinding met jezelf

Ondanks dat je vervelen dus erg vervelend aan kan voelen is het belangrijk die verveling soms toe te laten. Wat gaat er door je heen, hoe voel je je nu eigenlijk en heb je het vermogen je te vervelen? Er belangrijk want zoals eerder geschreven, van verveling leer je jezelf en je talenten kennen. Wat gebeurt er met je als je je verveelt? Wanneer je opmerkt dat je last krijg van sombere gedachten of moeite hebt met de confrontatie met jezelf is het misschien tijd om jezelf te vinden. Voel je misschien de drang om iets te doen wat je normaal niet durft. Zingen, dansen, tekenen of schilderen. Je komt er pas achter of je het leuk vindt wanneer je het doet. Daarna kun je je altijd nog vervelen.

stress vervelen

Samen vervelen

Sta je best een eindje van jezelf af en weet je niet meer hoe je je moet vervelen? Een professionele coach helpt jou tot verveling te komen. Klinkt tegenstrijdig maar vervelen is goed voor je mentale gezondheid. Van stilstand kom je weer in beweging. Geen een stap in het leven is hetzelfde, ook al lijkt dit soms wel zo. Je coach leert jou om iedere stap die je maakt als een nieuwe stap tot persoonlijke ontwikkeling te zien. ACT is een goede methode in het hier en nu te komen en in te zien dat vervelen positief kan zijn.

Ook wanneer je veel stressklachten hebt is het misschien belangrijk je te leren vervelen. Terwijl je je burn-out behandelt leer je met verveling om te gaan. Want wees nu eerlijk, soms is het toch fijn om even te zijn in plaats van te presteren?

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven