Vertrouwen in je lichaam is een kwetsbaar en mogelijk beladen onderwerp. Want als alles goed gaat, sta je er misschien niet eens bij stil. Maar als er iets gebeurt met je gezondheid, kan je vertrouwen in je lichaam een flinke klap krijgen. Durf je dan nog te vertrouwen? En wat als het gevoel dat je lichaam je in de steek laat, overheerst?
Het is één van de dingen die we – zolang alles goed gaat – snel geneigd zijn voor lief te nemen. Onze gezondheid. Het menselijk lichaam is een enorm complex systeem. Het bestaat uit zó veel verschillende onderdelen. Van individuele cellen tot de symbiose met gunstige bacteriën in onze darmen. Of van hormonen tot neurotransmitters.
En dan hebben we het nu alleen nog over de fysieke component, terwijl ook ons mentale en geestelijke welzijn van grote invloed zijn op ons lichaam. En vice versa. Het vertrouwen in ons lichaam wordt beïnvloed door enerzijds het functioneren van ons fysieke lijf en anderzijds door onze mentale instelling, ook wel mindset genoemd. Een positieve of negatieve mindset maakt een wereld van verschil.
Ik schreef eerder een blog over onze innerlijke wijsheid – ook wel de wijsheid van het lichaam – in de context van stress- en burn-out klachten én van zwangerschap en bevalling. In beide gevallen speelt vertrouwen in je lichaam – of het gebrek daaraan – een grote rol. Ik zie bijvoorbeeld bij veel van mijn coachees een gebrek aan vertrouwen in hun lichaam en/of hun eigen beoordelingsvermogen. Dat is ook niet zo vreemd: de heftigheid van hun stressklachten en/of de burn-out heeft hen vaak overrompeld. Ze hebben vaak het gevoel dat het plotsklaps kwam. Het overkwam hen ineens.
Uiteraard is een burn-out er niet zomaar ineens van de ene op de andere dag. Vaak gaan er maanden – al dan niet jaren – overheen met vage lichamelijke en/of mentale klachten. Die klachten probeert iemand dan zo veel mogelijk te negeren of te onderdrukken. Of het wordt afgewimpeld met gedachten als ‘daar heeft iedereen wel eens last van’ of ‘dit is normaal met zo’n veeleisende baan’. Vertrouwen in je lichaam lijkt dan geen rol te spelen. Iemand vraagt echter langdurig te veel van zijn of haar lichaam en op een gegeven moment eist dat zijn tol.
Het lichaam raakt uitgeput, ofwel ‘opgebrand’. De man met de hamer slaat toe. Je wordt dan door je lichaam gedwongen om stil te staan, want je kúnt simpelweg niet meer. Dit komt vaak aan als een harde klap. Waarom overkomt mij dit? Waarom ben ik zo zwak? Hoezo kan ik niet ‘gewoon’ doorgaan? Vragen die menigeen persoon met een burn-out zichzelf heeft gesteld. Vertrouwen in je lichaam? Waar heb je het over? Mijn lijf heeft me in de steek gelaten!
Toch ben ik van mening dat het tegendeel waar is. Je lijf heeft je een hele duidelijke boodschap gegeven. ‘Tot hier en niet verder.’ De koek is op. Het herstelproces van een burn-out is vaak langdurig en gaat gepaard met vele hobbels en kuilen in de weg. De meeste daarvan zijn mentaal en niet eens per sé fysiek. Want het lichaam doet wat het moet doen. Het kan niet anders.
Het zijn vooral onze weerstand, onze weigering de dingen te accepteren zoals ze zijn en het ons vasthouden aan ‘hoe het hoort te zijn, of was’, wat het ons zo moeilijk maakt. We zijn onze eigen ergste innerlijke criticus. Vertrouwen in je lichaam komt te voet en gaat te paard, zou je in deze context ook kunnen zeggen.
Veel van mijn coachees zijn dan ook ontzettend hard voor zichzelf. Ze geven zichzelf – spreekwoordelijk – ervan langs met de zweep. ‘Niet aanstellen.’ ‘Niet zeuren.’ ‘Houd toch op met dat getut.’ Deze gedachten zijn het tegenovergestelde van vertrouwen in je lichaam hebben. Dat komt, omdat als je wél vertrouwen in je lichaam hebt, je de signalen die ze afgeeft, serieus neemt. Ze is niet langer je tegenstander die moeilijk zit te doen, maar je beste vriendin. Jullie zitten in hetzelfde team. In hetzelfde schuitje…
Ook bij zwangerschap en bevalling lijken steeds minder vrouwen vertrouwen in hun lichaam te hebben. Als er een medische indicatie is, is dat heel begrijpelijk. Zwanger zijn is dan een extra spannende periode in je leven. Je maakt het misschien voor het eerst mee. Je lichaam verandert en er is onzekerheid over of het wel goed gaat met de baby én jezelf.
Maar wat als er in principe niks aan de hand is? Durf je dan te vertrouwen in je lichaam dat ze doet wat nodig is om jou en je baby gezond te laten zijn en blijven? Of voel je je steeds angstig en zoek je steeds bevestiging middels echo’s en andere medische controles? Durf je eerlijk in de spiegel te kijken en je af te vragen waarom dat zo is? Wat heb jij nodig om meer vertrouwen in je eigen lichaam te krijgen?
Laten we terugkomen op het gevoel dat je lichaam je in de steek laat. Bijvoorbeeld door een burn-out, chronische ziekte, of aandoening tijdens je zwangerschap zoals bijvoorbeeld hyperemesis gravidarum (extreme misselijkheid en braken). Je kunt je dan machteloos, gefrustreerd of vervreemd van je eigen lichaam voelen. Het kan moeilijk zijn om weer vertrouwen te krijgen als je lichaam niet doet wat je verwacht of nodig hebt. Toch is het mogelijk om dit vertrouwen stap voor stap te herstellen.
Ga eerst weer luisteren naar je lichaam, in plaats van ertegen te vechten. Herken wanneer je rust nodig hebt en neem die dan ook. Zonder schuldgevoel of zelfoordeel! Wijs ook schaamte de deur. Deze gevoelens doen meer kwaad dan goed en zitten op de laagste frequenties.
Blijf – waar dat kan – in beweging. Maak contact met je lijf door te wandelen en bewust je voeten te voelen. Of doe ademhalingsoefeningen, waarbij je je bewust wordt van hoe de lucht naar binnen en naar buiten stroomt. Forceer niets. Eet gezond en drink voldoende water. Niet als ‘straf’ dat je bepaalde dingen niet zou mogen eten, maar als ondersteuning voor je lieve lijf. Vraag (professionele) hulp en vier kleine successen, zoals een dag met iets minder misselijkheid of een moment van ontspanning. Je lichaam werkt nog steeds voor jou, ook al voelt dat nu misschien niet zo. Het herstellen van vertrouwen in je lichaam kost tijd, maar elke kleine stap telt!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606