Zoeken

Zoeken sluiten

Verlegen zijn en de relatie met stress

dinsdag 13 juni 2023

We kennen allemaal wel iemand die zeer verlegen is. Of misschien bij jij wel degene die zichzelf meer op de achtergrond houdt. Doe je dit omdat je het eng vindt om in de aandacht te staan, of is dit een karaktereigenschap die bij jou hoort? Wanneer je worstelt met die vraag kan het zijn dat je misschien niet zo verlegen bent als dat men denkt, maar dat je niet goed weet hoe je jezelf kan profileren in gezelschap. Mis je de handvatten om aanknopingspunten te vinden met anderen? Of durf je niet goed voor jezelf op te komen? Verlegen overkomen kan ook veroorzaakt worden door een angststoornis. In dit geval gaat je timide houden gepaard met een hoop stress. Meer weten? Dit blog vertelt het je allemaal.

Een vrouw zit alleen terwijl anderen op de achtergrond samen zitten. Verlegen zijn kan eenzaam voelen.

Wat is verlegen zijn?
Verlegen door onzekerheid
Sociale angststoornis
Kenmerken sociale angst
Relatie verlegen zijn met stress
Observeer je tegenpool
Ga in je verlegen kracht staan
Jij bent niet een ander
Niet negatief denken
Jij mag er zijn
Oefen sociale situaties

Wat is verlegen zijn?

Als zich een sociale aangelegenheid voordoet ben jij het muurbloempje die niet opvalt. Buitenstaanders weten niet al te veel van je omdat je geen ingang geeft om een uitgebreid gesprek met je aan te gaan. Ze zien jou als de stille en door je rustige overkomen vinden ze jou prettig in de omgang. Maar stille wateren hebben diepe gronden. Van buiten lijk je misschien kalm en bedaard, van binnen gebeurt er des te meer. Al die persoonlijke vragen en directe opmerkingen van anderen, je wordt er onrustig van en weet niet goed hoe je erop moet reageren. Maar vergis verlegenheid niet met introvert zijn. Verlegenheid komt vaker voort uit angst of onzekerheid, terwijl een introvert de interne behoefte voelt om alleen te zijn zonder dat dit gevoed wordt door angst.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Verlegen door onzekerheid

Laten we wel duidelijk vermelden dat niet iedere verlegen persoon angstig of onzeker is. Indien jij geen problemen ervaart met jouw verlegen inborst, zijn wij de laatste die zeggen dat dit anders is. Toch benoemden we het net al even: Verlegenheid kan veroorzaakt worden door angst en onzekerheid. In je gedachten ben je constant bezig met hoe je overkomt op anderen en wat zij van jou vinden, of dat je niet iets verkeerds zegt. Wat je ook regelmatig merkt is dat personen die zich timide opstellen, vaak een lage eigenwaarde hebben. Ze vinden dat hun mening minder waard is dan die van een ander en daardoor spreken ze zich minder snel uit.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

In plaats van actief socialiseren op bijvoorbeeld een verjaardag, zit jij te piekeren over wat je wil zeggen en of de anderen dit wel gaan waarderen.

Sociale angststoornis

De onzekerheid bij verlegen personen is veelal een onderdeel van een sociale angststoornis. Dit kan los van elkaar bestaan, maar gaat over het algemeen hand in hand. Alle manieren van sociale interactie jaagt onrust aan en dat is iets wat je liever vermijdt. Je moet iemand wel heel goed kunnen vertrouwen, wil je alle remmen losgooien. Daar zit deels een kern van het probleem. De kans is aanzienlijk dat je vertrouwen op enig moment dusdanig is geschaad, en daarmee ook je zelfbeeld, dat je niemand meer toelaat om emotioneel heel dichtbij je te komen. Terwijl anderen denken dat jij verlegen bent, vind jij het meer dan eng om je te mengen tussen mensen die in jouw ogen zeer zelfverzekerd overkomen. De angst voor afwijzing zit erg diep.

Kenmerken sociale angst

Indien jij van mening bent dat je verlegenheid veroorzaakt wordt door sociale angst, zijn er een aantal veel voorkomende kenmerken waaraan je dit kunt herkennen. Wat gebeurt er met je zodra jij de aandacht hebt tijdens sociale aangelegenheden?

  • Je begint te zweten
  • Je kan niet uit je woorden komen en gaat stotteren
  • Je begint te blozen
  • Je wordt misselijk
  • Je krijgt een black-out en je hoofd is gevuld met hersenmist
  • Je vermijdt oogcontact
  • Er ontstaat angst voor wat anderen van je denken
  • Je bent bang dat je iets verkeerd doet
  • Je begint binnensmonds te praten
  • Het liefst wil je in je vingers knippen en verdwijnen

Een man zit alleen voor een groot scherm.

Relatie verlegen zijn met stress

Onzekerheid, een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen of een sociale angststoornis, zijn stuk voor stuk persoonlijke omstandigheden die veel stress veroorzaken. Wat je aan de buitenkant van een verlegen persoon niet ziet, is dat er intern veel onrust en spanning aanwezig is. Deze onrust is over het algemeen al aanwezig voordat je meedoet aan een sociale activiteit. Dit kan iets simpels zijn als een verjaardag of een dagje uit naar een leuk festival. Hoe meer ruimte je die onrust geeft, hoe meer stress er ontstaat. Uiteindelijk kan het ertoe leiden dat je sociale aangelegenheden gaat vermijden. Dit is het moment dat je vast zit in een sociale angststoornis.

Observeer je tegenpool

Een beetje verlegenheid misstaat niemand. De tegenhanger van verlegen is brutaal en sommige brutale personen zouden af en toe wel wat meer bescheidenheid mogen hebben. Cijfer je verlegenheid dus niet weg als een negatieve eigenschap. Beide tegenpolen kunnen veel van elkaar leren. De brutale kan leren een ander wat meer ruimte te geven er te mogen zijn en een verlegen persoon mag z’n plek in de maatschappij wat meer opeisen. Voor jou komt dat bijdehandje zelfverzekerd over, maar van binnen leeft dezelfde twijfel en onrust. Deze persoon heeft er alleen een muur omheen gebouwd om dit niet aan anderen te laten zien.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Ga in je verlegen kracht staan

Je bent goed zoals je bent. Zolang jij tevreden met jezelf bent, is er weinig reden tot zorgen. Maar merk je dat je veel stress ervaart omdat je van de buitenkant niet laat zien wie je van binnen bent? Dan hebben wij een aantal tips voor je.

Jij bent niet een ander

We zijn tegenwoordig snel geneigd om ons te vergelijken met anderen. Die ene vriend die altijd z’n woordje klaar heeft, kan ook onzeker zijn. Net als dat anderen niet aan jou kunnen zien hoe jij je voelt, kun je dat ook niet bij anderen. Wees wie je bent, dat is goed genoeg.

De tekst: I am loved. Ook als je verlegen ben doe je ertoe.

Niet negatief denken

Wanneer je tijdens een sociale aangelegenheid aangesproken wordt, probeer dan niet meteen te overanalyseren wat iemand van je denkt. Iemand die vraagt wat je naam is of hoe het met je gaat doet dit uit interesse. Een gesprek hoeft niet meteen de diepte in te gaan.

Jij mag er zijn

Net als ieder ander, mag jij er ook zijn. Jouw mening telt ook en je mag het jezelf best gunnen plezier te maken. Laat je niet meeslepen in de overtuiging van een ander wanneer dit lijnrecht tegenover jouw waarden staat. Jij hebt net zoveel recht op je plek in de maatschappij als ieder ander.

Oefen sociale situaties

Het is begrijpelijk dat je niet van de één op andere dag niet meer verlegen bent. Dit vergt tijd en aandacht in je persoonlijke ontwikkeling. Schrijf op wat hetgeen is waar je moeite mee hebt en oefen dit met iemand die dichtbij je staat. Vind je dat ook lastig? Dan staat er een professionele coach van Liberi voor je klaar om dit avontuur samen met jou aan te gaan. Neem vrijblijvend contact met ons op om te bespreken wat wij voor jou kunnen doen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven