Zoeken

Zoeken sluiten

Verleden loslaten

donderdag 28 juli 2022

Het verleden is de basis van je toekomst. Opleidingen, relaties, bereikte doelen, allemaal belangrijke aspecten die jouw toekomst vormen tot een solide basis. Toch is het belangrijk je niet vast te houden aan alles wat er in je verleden is gebeurd. Het verleden loslaten is een eigenschap die je jezelf aan kunt leren. Negatieve en stressvolle gebeurtenissen kunnen dusdanig invloed hebben op jouw handelen in de toekomst dat het je leven flink kan beïnvloeden. Vaak ten onrechte. Het bekende spreekwoord luidt: ‘Wie met zijn gezicht naar het verleden staat, staat met zijn rug naar de toekomst.’. Lukt het jou om je verleden los te laten?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Waarom het verleden loslaten?

Je verleden is hetgeen wat jou heeft gevormd naar de persoon die je nu bent. Positieve en negatieve ervaringen hebben jou geleerd waar jij plezier uithaalt en wat voor jou gevaar is. Wanneer je teveel blijft hangen in negatieve ervaringen uit het verleden is de kans groot dat je onder veel spanning en stress leeft. Zonde natuurlijk want het verleden is geweest en daar kun je niets meer aan veranderen. De toekomst is een leeg doek die jij in mag vullen zoals jij dat wil. Als Picasso honderd keer hetzelfde schilderij had geschilderd, had waarschijnlijk niemand geweten wie hij was. Zo geldt dit ook voor het schilderen van jouw eigen levensschilderij. Elke dag pak je een nieuw doek en maak je een nieuw kunstwerk genaamd: ‘Mijn leven’.

verleden-verleden-loslaten

Wanneer je in het verleden blijft hangen.

Hoe weet je eigenlijk dat je een goede balans hebt tussen af en toe terugkijken en weer vooruit kijken? Je leeft in het hier en nu. Te lang achterom kijken kan zo zijn negatieve effecten hebben op jouw toekomst. Een werkgever die jou niet naar waarde heeft ingeschat. Iets waar je je nog lang kwaad om kan maken. Het brengt je echter niets meer dan frustratie en stress. Een ex-partner die jou bedrogen heeft. Wat je dan vaak ziet is dat het wantrouwen wat daaruit voortkomt gereflecteerd wordt op een eventuele nieuwe partner. Niet helemaal eerlijk natuurlijk want jouw nieuwe partner heeft jou niet bedrogen. Maar hij of zij moet hiervoor wel boeten door bijvoorbeeld continu te laten weten waar die is. Allemaal signalen die jou laten weten dat jij moeite hebt met het verleden loslaten.

Er is een wezenlijk verschil tussen herinneringen ophalen en het verleden niet loslaten. Terugdenken aan die fantastische vakantie waar je hard voor hebt gespaard is een prettige herinnering. Deze vakantie als maatstaf gebruiken voor jouw volgende reis niet. Het is geen gegeven dat jouw volgende excursie net zo leuk of ontspannen gaat zijn.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Onmogelijk alles los te laten.

Het klinkt wat tegenstrijdig maar het is onmogelijk om alles uit je verleden los te laten. Herinneringen zijn voor altijd. Wanneer je iemand verliest die je dierbaar is vergeet je nooit. Het verdriet slijt, het gemis niet. Dat is maar goed ook, deze emotie maakt je namelijk menselijk. Ook ervaringen of onverantwoordelijke gedrag die je in gevaar bracht, zijn een goede graadmeter om dat in de toekomst niet nog eens zo te doen. Je verleden heeft jouw bewustzijn gevormd die je nu hebt en bent. Desalniettemin bestaat jouw verleden alleen nog maar in jouw gedachten en elke keer wanneer je aan iets terugdenkt verandert jouw denken iets aan die herinnering.

Het verleden bestaat niet.

Een vreemde bewustwording maar het verleden bestaat niet meer. Een mens is een van de weinige zoogdieren die hun leven invullen op wat er in hun verleden is gebeurd. Het verleden bestaat alleen nog maar in je hoofd. Je kan terugdenken aan die ene gênante ervaring midden op straat maar dit gebeurt alleen nog in je gedachten. Veranderen kun je het niet meer. Het enige wat je kunt doen is het verleden loslaten om ruimte te maken voor een nieuwe ervaring in het hier en nu. Dit gaat niet van de een op andere dag, dit is iets wat je jezelf aan kan leren door je gedachtepatronen te ‘trainen’.

nu-verleden-loslaten

Verleden loslaten en stress.

Wanneer je teveel bezig bent met het verleden creëer je een hoop spanning en stress bij jezelf. Dit heeft verder geen toegevoegde waarde en zal je eerder slapeloze nachten geven dan een verandering van de situatie. Je kan honderd keer bij jezelf nagaan waarom je toen geen andere keuze hebt gemaakt maar die uitkomst kan je niet meer veranderen. De kans is aanzienlijk dat je ooit weer in een vergelijkbare situatie terecht komt. Niet in dezelfde setting maar emotioneel of cognitief kan iets hetzelfde aanvoelen. Op zo een moment kijk je wél even terug naar het verleden. Niet om je oordeel van te voren klaar te hebben maar om te observeren wat er toen fout ging en wat je nu kunt doen om de uitkomst positief te beïnvloeden. Je zal merken dat je nu veel minder stress ervaart omdat je hebt geleerd van het verleden door het los te laten.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Kijk naar de toekomst.

Maar ook niet te ver. De toekomst moet namelijk nog gebeuren en daar heb je maar beperkte invloed op. Je hebt alleen controle over wat jij doet. Niet hoe een ander reageert of hoe een situatie uitpakt. Zodra je zichtveld te ver naar voren is gericht ben je te veel bezig met wat je dan zou moeten of kunnen doen. Zonde van je tijd want ook daar heb je geen volledige controle over. Je leeft in het hier-en-nu en alleen hier en nu kun je een beslissing maken hoe je de aankomende minuten wil gaan leven. Adem heel diep in en blaas die lucht weer uit. Dit is het nieuwe- en oude leven wat je inademt en uitademt. Hoeveel controle had je over die ademhaling? Je bent niet bezig met de ademhaling die over vijf minuten op de planning staat. Alleen deze ademhaling geeft jou, op dit moment, nieuw leven.

glazen-bol-verleden-loslaten

Het verleden loslaten met een coach.

Soms heeft het leven je meer uitdagingen gegeven dan je had gehoopt. Het verleden leren loslaten is een proces die veel oefening vergt. Je kan bijvoorbeeld beginnen met mindfulness. Heftige gebeurtenissen zijn niet weg te mediteren en heeft soms een intense behandeling nodig. Traumatherapie, of EMDR, kan een eerste stap zijn naar een leven zonder angsten en minder stress. Een professionele coach kan jou ondersteunen in het leren loslaten van jouw verleden. Denk bijvoorbeeld aan ACT of wandelcoaching. De behandeling zal niet gericht zijn op jouw verleden, dat is namelijk al geweest. De focus komt te liggen op hoe jij jouw levenskracht terug kan vinden en in het hier-en-nu te blijven.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven