Zoeken

Zoeken sluiten

Verlatingsangst

maandag 4 juli 2022

Bang dat iemand je verlaat of je bent angstig alleen gelaten te worden. Iedereen ervaart dit gevoel wel eens. Vooral wanneer je je onzeker voelt of door een vervelende periode gaat. In een situatie van overmatig stress of een burn-out kan de angst verlaten te worden groter zijn of zelfs overheersend. Dit werkt ook andersom: iemand met verlatingsangst kan in een burn-out terecht komen. In dit blog praten we over verlatingsangst en wat je hiermee kunt doen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is verlatingsangst?

Het woord zegt het eigenlijk al: Je bent bang dat de mensen waar je je aan gehecht hebt je verlaten. Verlatingsangst is een ontwikkelingsstoornis die, hoe langer je hier niets mee doet, ernstig beperkend kan zijn in het onderhouden van relaties. Nog niet zo lang wordt verlatingsangst officieel erkend als angststoornis in de DSM-5. Verlatingsangst wordt ook wel een seperatieangststoonis of seperatieangst genoemd. In de psychiatrische hulpverlening wordt in regelmaat gesproken over een angststoornis. Verlatingsangst is niet te vergissen met het constant zoeken van bevestiging, ook al is het wel een onderdeel van deze angststoornis. Wel staat verlatingsangst nauw verbonden met onzeker zijn.

samen-verlatingsangst

Oorzaken verlatingsangst.

Heb je verlatingsangst? Dan is de kans groot dat dit vanuit je jeugd is ontstaan. Een onveilige hechting in je kindertijd kan een vervelende uitwerking hebben op relaties in je volwassen leven. Er zijn veel aspecten waar je dit op kan weerleggen. Bijvoorbeeld een ongezonde relatie met je ouders toen je opgroeide, gepest worden op school, maar ook adoptie kan verlatingsangst op latere leeftijd triggeren.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Naast het ontwikkelen van deze angst in je jeugd kun je verlatingsangst ook ontwikkelen op volwassen leeftijd. Dit ligt vaak in de relationele sfeer tussen geliefden of vrienden. Je bent bedrogen, iemand die erg dichtbij je staat overlijdt plotseling of die ene beste vriendin bleek geen echte vriendin te zijn.

Hechting, verbinding en vertrouwen.

De drie belangrijkste bouwstenen van elke relatie met een persoon: Vertrouwen, hechting en verbinding. Wanneer een van deze facetten geschonden wordt is het goed mogelijk dat je verlatingsangst ontwikkelt. Denk aan het hebben van narcistische ouders. Hoe goed je ook je best doet verbinding te zoeken, als deze behoefte niet wordt beantwoord door diegene die je deze basis mee zou moeten geven, is het niet vreemd dat je dit op latere leeftijd gaat zoeken in andere relaties.

Verlatingsangst zie je ook regelmatig wanneer je gepest bent op school. Zodra je iemand tegenkomt die je wél kunt vertrouwen en een vriendschap met jou aangaat, is het een logisch vervolg angst te ontwikkelen om verlaten te worden door je vriend of vriendin.

handen-verlatingsangst

Symptomen.

Er is een duidelijk onderscheid tussen symptomen van verlatingsangst bij kinderen en volwassenen. Omdat kinderen zich op een andere manier uiten is het belangrijk dat je het verschil ziet tussen de symptomen.

Symptomen kinderen:

 • Veel nachtmerries.
 • Slaapproblemen indien de ouders niet aanwezig zijn.
 • Bang zijn dat er iets gebeurt met de ouders/verzorgers.
 • Niet functioneren wanneer de ouders niet in de buurt zijn.
 • Wanneer een kind iets ouder is: Regelmatig aangeven dat ze liever thuis bij ouders zijn dan op school.

Let wel dat deze symptomen ook horen bij een jong kind die gewend is aan de ouders. Dit is heel normaal rond de leeftijd van 2 jaar en hoeft niet direct te wijzen op verlatingsangst.

Symptomen volwassenen:

 • Continu bevestiging zoeken.
 • Jaloers zijn. In het extreme. Je kan het niet hebben wanneer je partner of beste vriend met iemand anders omgaat, of het steeds willen controleren waar de ander is.
 • Claimend gedrag vertonen.
 • Niet alleen kunnen zijn.
 • Controle willen houden over andermans leven en de indeling daarvan.
 • Een ander willen ‘pleasen’ en hierdoor jouw eigen normen en waarden voorbij gaan.
 • Geen ‘nee’ durven zeggen.
 • Jouw agenda aanpassen op die van een ander.
 • Nachtmerries hebben die meestal gaan over het verlaten worden of alleen gelaten worden.
 • Jezelf overtuigen dat je niet zonder die ander kan.
 • Erg onzeker zijn.
 • Denken dat je niets waard bent.

Wanneer je je herkent in bovenstaande symptomen betekent dit niet direct dat je verlatingsangst hebt. De kenmerken overlappen ook met mensen die overmatig jaloers zijn, een controlfreak of een grote mate van onzekerheid met zich meedragen.

afstand-verlatingsangst

Verlatingsangst en burn-out.

Verlatingsangst is stress en stress wordt een burn-out. Geen raar vervolg op het continu overdenken en analyseren van jouw leven en dat van een ander. Doordat je je hersenen onbewust in een aanhoudende vorm van denkpatronen forceert, is de kans dat je in een burn-out terecht komt erg groot. Je staat constant onder spanning en beantwoordt deze stress met nog meer onrust. Deze angststoornis is niet alleen vermoeiend voor jou maar ook voor de personen uit jouw omgeving. Voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel van afwijzing en onzekerheid. Indien je niets met deze klachten doet kun je in het ergste geval in een depressie belanden.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Behandeling verlatingsangst.

Een angststoornis is een probleem die wordt gevormd uit gedrag. Of het nu wel of niet vanuit een (jeugd)trauma komt, het is jouw gedrag en denkpatroon die jou overbelast. Met cognitieve gedragstherapie(CGT) leer je inzicht te krijgen in deze denk- en handelswijze. Tijdens deze behandeling maak je gebruik van een G-Schema. Niet-functioneel gedrag wordt gefilterd van functioneel gedrag waardoor je beter onderscheid kunt maken tussen deze aanwezige gedachten en maakt je bewust van jouw gedachtenpatroon.

Nu nog je huidige stressklachten aanpakken. Die zijn niet zomaar verdwenen met CGT. Samen met een burn-out coach ga je aan de slag jouw stressklachten te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld met wandelcoaching. Via een persoonlijk fasenplan, die volledig afgestemd wordt op jouw behoeftes, werk je stap voor stap aan jouw leerdoelen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven