Zoeken

Zoeken sluiten

Verlatingsangst: wat zijn de symptomen? + tips

vrijdag 24 december 2021

Verlatingsangst: hoe kun je het herkennen? In dit blog ontdek je meer over de verlatingsangst symptomen. Zo kun je bang zijn om alleen te zijn of heb je alsmaar bevestiging van liefde nodig. Als je in een relatie zit, kan de gedachte om verlaten te kunnen worden, je gek maken. Wat zou een oorzaak kunnen zijn van verlatingsangst? Zowel mannen als vrouwen kunnen hier last van hebbent. En wat is eigenlijk het verschil tussen verlatingsangst en bindingsangst? Verlatingsangst gebeurt vaak onbewust. Zo kun je zelf misschien niet helemaal door hebben dat je er last van hebt. Hoe ga je ermee om, wanneer je merkt dat het je hindert of beperkt? Wij geven je graag tips.

 

Inhoudsopgave van dit artikel over verlatingsangst

verlatingsangst

Wat is verlatingsangst?

Bij verlatingsangst wil je heel graag een liefdevolle verbinding aangaan, maar je bent constant bang om verlaten te worden. Zonder dat daar eigenlijk een directe reden voor is. Als er sprake is van verlatingsangst kun je de ander bijvoorbeeld beperken in zijn of haar vrijheid. Wat is de mogelijke oorzaak van verlatingsangst? Dikwijls heeft dit, net als bij bindingsangst, te maken met hechtingsproblemen. Dit kan zijn oorsprong hebben in het verleden, zoals de relatie met je vader of moeder.  Zo was er in jouw jeugd mogelijk weinig ruimte voor gevoelens of emoties. Soms is er bovendien sprake van een narcistische ouder.

Verlatingsangst in je relatie

Herken je dit: dat je vaak onbewust de emoties overneemt van je partner? Hierdoor bestaat de kans dat je jezelf en jouw eigen gevoelens verliest. Uiteindelijk kan dit ertoe leiden dat je jouw zelfvertrouwen kwijtraakt. Zo durf je niet meer op jezelf en op jouw eigen gevoel te vertrouwen. Het is dan ook belangrijk om eerst aan de verbinding met jezelf te werken. Bij verlatingsangst wil je het liefst al snel toekomstplannen maken met de ander uit angst om verlaten te kunnen worden. De ander is hier mogelijk nog niet aan toe wat kan leiden tot moeilijkheden in de relatie.

Wanneer je verlatingsangst kent in je relatie, zorgt dit alleen maar voor verliezers. Zelf loop je constant rond met een angst die ervoor zorgt dat je niet jezelf kunt zijn. Ook voor je partner kan dit heftige gevolgen hebben. Omdat jij zo (onterecht) bang bent om verlaten te worden, kun je wantrouwend, jaloers of bezitterig gaan worden. Daardoor ben je zeker niet de leukste partner in jullie relatie. Ironisch genoeg kan dit soort gedrag er juist voor zorgen dat je angst reëel wordt.

Wat is het verschil met bindingsangst?

Verlatingsangst en bindingsangst zijn niet hetzelfde. Toch hebben ze met elkaar gemeen dat je bang bent om pijn gedaan te worden. Bij bindingsangst kan het zijn dat je niet durft om een relatie aan te gaan. Tenslotte wil je jezelf niet kwijtraken maar ook jouw vrijheid en onafhankelijkheid niet opgeven. Als hoogsensitief persoon kan bindingsangst of verlatingsangst wellicht nog lastiger zijn. Vanuit zelfbescherming heb je bij verlatingsangst de neiging om de ander nog meer aan je te willen ‘binden’. Anderzijds kun je bij bindingsangst juist geneigd zijn om meer afstand te nemen.

Eenvoudig gezegd: bindingsangst speelt vooral voordat je een relatie aan gaat: het is de angst om jezelf “vast te leggen”. Verlatingsangst speelt dus vooral tijdens de relatie: je bent bang om kwijt te raken wat je hebt. Hoewel verlatingsangst en verbindingsangst dus niet hetzelfde zijn, is het niet onmogelijk dat je van allebei last hebt.

 

Bij verlatingsangst kun je obsessief aan iemand vast houden uit angst om verlaten te worden

Wat zijn de symptomen van verlatingsangst?

Wat zijn de symptomen van verlatingsangst? Ga voor jezelf na of je jezelf herkent in de onderstaande symptomen.

De verschillende fases van verlatingsangst

Bij verlatingsangst is er vaak sprake van verschillende fases met betrekking tot het gedrag. In de eerste fase voel je je aangetrokken tot een zelfverzekerd persoon waarvan je denkt dat hij of zij jou zal ‘beschermen’. In fase twee heb je een sterke focus op de ander waardoor je jezelf, maar ook jouw behoeften dreigt te verliezen. Gedurende de derde fase ervaar je meer zelfvertrouwen dat je baseert op de relatie met de ander. In fase vier kan het zijn dat de ander juist meer afstand gaat nemen van de relatie. In deze fase zet je bovendien mogelijk beide vraagtekens bij de mate van gelijkwaardigheid in de relatie. Jij ervaart verlatingsangst en bij de ander kan er mogelijk sprake zijn van bindingsangst.

In de vijfde fase wordt vaak duidelijk dat de relatie niet op gelijkwaardigheid is gebaseerd. Bij fase zes kun je bovendien gevoelens van angst of paniek ervaren doordat je niet de liefde ontvangt die je wenste. Tenslotte wil je je partner terugkrijgen in fase zeven of ontstaat er mogelijk opnieuw een relatie waarbij sprake is van verlatingsangst.

Tips om beter om te gaan met verlatingsangst

Hoe kun je verlatingsangst oplossen? Vraag jezelf eerst af: houd ik wel genoeg van mezelf? Dat is de eerste stap, want alleen zo leer je van een ander te houden zonder dat je jezelf verliest in de relatie. Tenslotte heb je de ander niet nodig om voor jezelf te zorgen en om van jezelf te kunnen houden. Ontdek onze onderstaande verlatingsangst tips.

Verbinding met jezelf

Het belangrijkste is de verbinding met jezelf te hervinden of te herstellen. Als de verbinding met jezelf gezond is, zal tenslotte de verbinding met een ander ook beter zijn. Wat kan jou hierbij helpen?

  • Investeer in zelfliefde; leer jezelf steeds beter kennen door vaker naar jezelf te luisteren. Leer te luisteren naar je eigen stem, jouw intuïtie. Zo wordt je steeds bewuster van jezelf. Maak daarnaast ruimte voor tijd alleen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te wandelen of te mediteren en tijd door te brengen in de natuur.
  • NLP therapie; kan jou helpen meer te leren over jouw persoonlijke eigenschappen, jouw gedrag en gedachtenpatronen. Daarnaast leer je met NLP coaching beter te communiceren met anderen. Bovendien zul je leren beter grenzen te kunnen stellen, ook in relaties.
  • Bepaal jouw persoonlijke waarden; door jouw kernwaarden te bepalen wordt het steeds duidelijker wat jij echt belangrijk vindt in het leven. Daarnaast ontdek je wat je belangrijk vindt in een relatie. Zo leer je jezelf kwetsbaar op te stellen, maar zonder jezelf hierin te verliezen. Kortom, je maakt alleen keuzes die echt bij jou passen zodat je altijd jezelf kunt zijn.

verlatingsangst in je relatie kan zorgen voor problemen

Een gelijkwaardige relatie voor minder stress

Laat jouw eigenwaarde niet afhankelijk worden van de liefde en aandacht van een ander. (H)erken je dat je liefde nodig hebt om jezelf beter te kunnen voelen? Zo verlies je namelijk de verbinding en het contact met jezelf. Daarnaast krijg je meer moeite met het stellen van jouw grenzen. Hechtingsproblemen, emotionele verwaarlozing of emotionele pijn als kind kunnen ten grondslag liggen bij verlatingsangst. Bovendien kan het zijn dat je van je ouders geen goed voorbeeld hebt gekregen van een gelukkige en vooral gelijkwaardige relatie.

Bij bindingsangst zoek je vaak een uitweg in de relatie als deze serieuzer dreigt te worden. Bij verlatingsangst wil je de ander juist nog meer ‘vasthouden’ uit angst om hem of haar te verliezen. Wat hebben bindingsangst en verlatingsangst met elkaar gemeen? In beide gevallen wil je niet (weer) gekwetst worden.

Verlatingsangst oplossen doe je door dichterbij jezelf te komen. Maak steeds meer keuzes op basis van je eigen gevoel, want zo vergroot je jouw zelfvertrouwen. Zo vertrouw je op jezelf en stel je je bovendien niet afhankelijk op bij de ander. Kortom, vergroot jouw zelfinzicht en zelfliefde en krijg weer een positief zelfbeeld.  Zo kun je toch een fijne en gelijkwaardige relatie hebben!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven