Zoeken

Zoeken sluiten

Verdraagzaamheid: De sleutel tot innerlijke rust en welzijn

zondag 29 oktober 2023

In een wereld vol diversiteit, verschillende persoonlijkheden en meningen is verdraagzaamheid misschien wel een van de meest waardevolste kernkwaliteiten die je kunt bezitten. Deze competentie zorgt niet alleen voor gezonde relaties met anderen, maar draagt ook bij aan je mentale gezondheid. Het gaat hier namelijk niet alleen om het verdraagzaam zijn naar anderen, maar ook naar jezelf toe. In dit blog gaan we dieper in op deze kernkwaliteit, bespreken we de valkuilen en leggen we de relatie met stress of burn-outklachten.

Verdraagzaamheid als kernkwaliteit
Valkuilen
Verdraagzaamheid en stress
Burn-out
Werken aan je verdraagzaamheid samen met een coach

Verdraagzaamheid als kernkwaliteit

Wanneer je verdraagzaam bent heb je het vermogen om begripvol, respectvol en tolerant te zijn tegenover andere mensen. Ook wanneer er aanzienlijke verschillen zijn in overtuigingen zoals bijvoorbeeld politieke voorkeur of religie. Je hebt het vermogen effectief met diversiteit om te gaan, ook al druist het soms in tegen jouw eigen normen of waarden. Verdraagzaamheid is een prachtige eigenschap die je in de moderne wereld van tegenwoordig goed aanzien kan geven.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Onderstaand vind je een aantal redenen waarom verdraagzaamheid als kernkwaliteit wordt gezien:

Bevordert evenwichtige relaties

Naast dat je een gave hebt voor respectvolle interacties met anderen, je weet over het algemeen ook een bepaalde rust en kalmte te bewaren. Je hebt volledig besef dat iedereen een andere opvatting kan hebben over wat voor onderwerp dan ook. Het is voor jou belangrijk dat je een open visie houdt en open staat voor die diversiteit aan persoonlijkheden.

Een gelukkig gezin. Verdraagzaamheid is belangrijk voor een evenwichtige relatie.

Optimaal gebruik van persoonlijke ontwikkeling

Doordat je zo verdraagzaam bent, pak je iedere interactie of ervaring aan om van te leren. In plaats van je te verzetten tegen iets wat totaal niet aansluit bij jouw gedachtengoed, omarm jij andere perspectieven en zie jij dit als persoonlijke ontwikkeling. Jouw verdraagzaamheid geeft je de uniek eigenschap een groter begrip te vormen va de wereld om je heen.

Voorkomt conflicten

Je bent niet conflictvermijdend, je voorkomt conflicten. Puur en alleen al doordat je die open houding hebt voor alles wat in jouw ogen anders is. En nog zie je dat niet als anders, maar als divers. Jouw begrip dat ieder individu een eigen belevingswereld heeft, en daar ook recht op heeft, maakt jou ontzettend fijn in de omgang.

Bruggen bouwer

Verdraagzaamheid kan helpen bij het opbouwen van bruggen tussen verschillende gemeenschappen en culturen. En personen zoals jij zijn hard nodig in deze snel groeiende wereld. Jij bent bij uitstek geschikt om te werken als mediator of social worker.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Valkuilen

Bij kwaliteiten komen ook valkuilen kijken. Verdraagzaamheid is een waardevolle eigenschap, maar toch zijn er een aantal factoren waar je scherp op moet blijven. Vooral wanneer je té verdraagzaam bent.

Passiviteit

Wanneer je te verdraagzaam bent of wordt, kan dit overslaan tot passiviteit. Je verliest jezelf in het alsmaar vermijden van conflicten of het streven naar evenwicht in relaties. Hierdoor kan je jouw eigen waarden en overtuigen verloochenen.

Verlies van eigen identiteit

Indien je anderen wil pleasen in hun mening, overtuiging of levensstijl, loop je het risico jouw eigen identiteit te verliezen. Verdraagzaamheid betekent niet dat je je eigen waarden mag negeren.

Anderen niet willen kwetsen

Nog een belangrijke factor die we niet onbenoemd mogen laten, is het anderen niet willen kwetsen. Soms gaat je verdraagzaamheid zo ver dat je niet opkomt voor wie je zelf bent. Voor de ander kan het conflict misschien vermeden zijn, maar jij hebt niet alles gezegd wat je in gedachten had. Dit kan leiden tot spanningsklachten.

Passiviteit kan een gevolg zijn van geen verdraagzaamheid hebben.

Verdraagzaamheid en stress

De relatie tussen verdraagzaamheid en stressklachten kan soms lastig zijn om uit te leggen. Na bovenstaand gelezen te hebben, zou je verwachten dat een verdraagzaam persoon niet zo heel snel stressklachten ontwikkelt. Laat staan dat we een burn-out gaan benoemen. Je zou eerder denken dat verdraagzaam zijn zorgt voor een stressvrije omgeving. Maar als je de valkuilen goed hebt gelezen ligt er een gevaar op de loer. Té verdraagzaam zijn is een gevaarlijke bron van spanning en stress. Dit zie je vooral vaak bij personen die alles op alles zetten om anderen niet te kwetsen. Je raakt de verbinding met jezelf kwijt alleen maar om anderen te pleasen. Dit leidt tot chronische stress en chronische stress zal uiteindelijk overgaan in een burn-out indien je hier geen aandacht aan geeft.

Burn-out

We hoeven niet meer uit te leggen wat een burn-out precies is. We hebben in dit blog besproken hoe verdraagzaamheid ook en bron van stress kan zijn, maar een gebrek van deze competentie is misschien nog wel belangrijker om te benoemen. Niet iedereen is even verdraagzaam, wat ook geen probleem hoeft te zijn, maar het totaal niet hebben kan sneller voor een burn-out zorgen dan andersom. Wat zijn de aandachtspunten?

Conflicten

Jouw wereld is jouw waarheid en je staat niet open voor andere opvattingen of overtuigingen. Een gebrek aan verdraagzaamheid kan leiden tot constante conflicten op het werk of in persoonlijke relaties. Dit kan bijdragen aan het ontwikkelen van chronische stress.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Perfectionisme

Onverdraagzaamheid gaat niet alleen over hoe je kijkt naar andermans overtuigingen, maar ook naar die van jezelf. Je kan een onrealistische druk ervaren om altijd maar te moeten presteren. Je streeft naar perfectie in alles wat je doet en staat het jezelf niet toe dat je fouten maakt. Uitputting en overbelasting liggen hier op de loer.

Afsluiten van de omgeving

Onverdraagzaamheid kan ervoor zorgen dat je je af gaat sluiten van de rest van de wereld. Het is niet vreemd dat je je eenzaam gaat voelen in deze situatie.

Als je niet verdraagzaam kan zijn, zonder je jezelf steeds meer af van de maatschappij.

Werken aan je verdraagzaamheid samen met een coach

Het sleutelwoord van je kernkwaliteit verdraagzaamheid is evenwicht. Dit geldt overigens voor alle kernkwaliteiten en competenties die je bezit. Tijd nemen voor zelfreflectie, het bewaken van je grenzen en op een gezonde manier werken aan je stressmanagement, zorgt voor de juiste balans in je verdraagzaamheid naar jezelf en anderen. Soms kan het fijn zijn hulp in te schakelen van een professionele coach die je andere inzichten kan geven hoe je hier beter mee om kan gaan. Start met wandelcoaching om de verbinding me jezelf terug te vinden. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven