Verdovende middelen bij stress: Een goede keus of symptoombestrijding?
Het gebruik van verdovende middelen bij stress of een burn-out kan erg verleidelijk zijn. Denk aan slaapmedicatie, kalmeringstabletten of drugs zoals marihuana. De gedachtegang is logisch: je psychische pijn wordt tijdelijk verminderd, je kunt beter slapen of je voelt je een stuk rustiger. Toch is de keuze voor verdovende middelen niet verstandig. Dit soort verdovende middelen hebben een verslavende werking als je het langdurig gebruikt en daarbij zul je de dosis telkens moeten verhogen om hetzelfde effect te ervaren. We delen in dit artikel meer informatie over verdovende middelen, we geven tips en delen alternatieven.
Waarom liever geen verdovende middelen bij stress?
Hoewel verdovende middelen bij stress ervoor kunnen zorgen dat je minder last ervaart van spanning en een neerslachtig gevoel, zal eenzaamheid, werkstress, relatieproblemen of financiële problemen niet verdwijnen door een verdovend middel. Verdovende middelen bij stress is een manier van symptoombestrijding die alleen effect heeft op de korte termijn. De klachten zoals spanning en stress worden (tijdelijk) onderdrukt en daarbij gaat het vaak gepaard met vervelende bijwerkingen, zoals:
- Een suf gevoel
- Minder goed kunnen concentreren en onthouden
- Hoofdpijn
- Verminderd libido
- Weinig interesse in dingen of mensen om je heen
- Vermoeidheid
Daarbij zijn verdovende middelen bij stress zoals kalmeringstabletten en slaapmedicatie vrijwel altijd verslavend en zul je steeds meer nodig hebben voor hetzelfde effect. Ook wordt het probleem niet opgelost maar onderdrukt, waardoor de oorzaak niet wordt aangepakt.
Hoe zit het met marihuana?
Marihuana kan ook gebruikt worden om te ontspannen, maar net zoals kalmerings- en slaapmedicatie is marihuana geen goede keus. Want hoewel het ondersteuning kan bieden om beter te slapen en meer ontspanning te ervaren, wordt ook in dit geval het gevoel onderdrukt en is het effect tijdelijk.
Waarom je beter door de stress en pijn heen kunt gaan
Chronische stress of een burn-out is niet niks en dan kan het logisch voelen om te kiezen voor verdovende middelen in plaats van door de pijn heen gaan. Echter is dat laatste wel hetgeen wat je uiteindelijk echt kan helpen.
Het hebben van chronische stress of een burn-out gebeurt niet zomaar, er is veel aan voorafgegaan voordat je in zo’n situatie komt. Bijvoorbeeld langdurige problemen op het werk, een relatie die niet soepel loopt, financiële problemen of je hebt lange tijd teveel van jezelf gevraagd. Het gevolg hiervan is dat je uitgeput raakt, met alle gevolgen van dien. Deze vervelende gevoelens verdoven gaat je niet verder helpen – het probleem aanpakken en oplossen wel. Ook al is dat een stuk moeilijker.
Kijk naar jezelf en jouw gedrag
Juist door jezelf open te stellen om aan jezelf te werken, kun je de oorzaak aanpakken en uiteindelijk leren hoe je er beter mee om kunt gaan. Daarbij is dit een moment om eens goed naar jezelf en je gedrag te kijken; wat kun je anders doen zodat je dit in de toekomst niet meer hoeft te doorstaan maar juist kunt voorkomen? Welk gedrag heeft ervoor gezorgd dat je in een burn-out kwam en hoe kun je anders leren reageren op zulke situaties?
Juist door met deze moeilijke gevoelens en emoties aan de slag te gaan, kun je oplossen wat ervoor gezorgd heeft dat je zo veel stress ervaart.
- Heb je een moeilijke relatie? Probeer met elkaar te praten en te achterhalen wat jullie samen kunnen doen om het weer wat fijner te maken. Misschien kan een relatietherapeut helpen of werkt een goed gesprek verhelderend.
- Heb je werkstress? Kijk eens of je met je werkgever in gesprek kunt gaan om dingen anders aan te pakken. Of spreek naar collega’s uit wat je van hen verwacht en geef duidelijk je grenzen aan als het jou te veel wordt.
- Vraag je te veel van jezelf? Reflecteer je eigen gedrag eens en bekijk waar je telkens de fout in gaat en wat er voor zorgt dat jij zoveel stress ervaart.
Juist door op deze manier naar jezelf te kijken en door de pijn heen te gaan zul je sneller herstellen en de oorzaak kunnen oplossen. Het gebruik van verdovende middelen bij stress kan het tijdelijk wel aangenamer maken, maar er wordt niets gedaan aan de oorzaak waardoor de kans groot is dat spanning en stress zal blijven.
Wat zijn natuurlijk alternatieven?
Wil je toch iets gebruiken om meer rust te ervaren? Dan zijn er ook verschillende natuurlijke alternatieven. Hoewel je soms ook hiervan beter niet teveel kunt gebruiken, zijn deze producten beter dan verdovende middelen.
- Kamille: Dit helpt je om beter te ontspannen, je kunt hier bijvoorbeeld thee van zetten;
- Lavendel: Deze geur heeft een ontspannen werking. Je kunt wat druppels lavendelolie op je kussen doen of je zorgt dat de geur in huis hangt om op deze manier beter te kunnen ontspannen;
- Valeriaan: Dit is een natuurlijk anti stressmiddel en verkrijgbaar als tabletten bij de drogist;
- Bach rescue druppels: Deze druppels zijn samengesteld met 5 verschillende kruiden die een rustgevende werking hebben en wordt aangeraden bij stress;
- Sint-Janskruid: Biedt ondersteuning om meer helderheid in je hoofd te creëren;
- Passiebloem: Je kunt van deze bloem thee zetten en wordt aangeraden als er sprake is van angst;
- Melatonine: Dit is een stof die het lichaam zelf aanmaakt om goed te kunnen slapen. Als je last hebt van slaapproblemen door stress kun je gebruik maken van melatonine tabletten om beter te slapen.
Tips voor meer ontspanning en rust
Om toch wat meer rust te ervaren in tijden vol stress hebben we een aantal tips die je kunt gebruiken om beter te ontspannen.
1. Zorg voor voldoende beweging
Als je stress wilt verminderen is voldoende beweging belangrijk. Door te bewegen kun je stress verminderen, je gedachten even verzetten en daarbij zorgt beweging voor de aanmaak van endorfine wat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. Loop dagelijks een blokje om, doe boodschappen op de fiets, beoefen yoga (dit kan tegenwoordig ook makkelijk thuis) of zoek een andere manier van bewegen die bij je past. Doe dit iedere dag om op deze manier je stressniveau te verlagen.
2. Meditatie en mindfulness
Meditatie en mindfulness kunnen je helpen om te (leren) ontspannen. Het brengt je gedachten en lichaam volledig tot rust en het helpt je om stress en spanning los te laten. Voor meditaties kun je via YouTube verschillende video’s bekijken. Wil je graag meer weten over mindfulness? Lees dan dit artikel over mindfulness.
3. Een warm bad
Voor meer rust en ontspanning kan het gunstig zijn om regelmatig een warm bad te nemen. Om het rustgevende effect te versterken kun je bijvoorbeeld gebruik maken van lavendelolie. Dim de lichten (maak eventueel gebruik van kaarsen) en zet rustgevende muziek aan voor een ontspannen sfeer.
Heb je geen bad? Neem dan een warme douche. Je kunt ook eucalyptusblad in de douche hangen voor een ontspannen effect. Hoe je dat precies doet lees je hier.
Praat over wat je bezig houdt
Hoewel er veel alternatieven zijn en genoeg tips om stress los te laten, is het tegelijkertijd ook heel belangrijk dat je praat over wat je bezig houdt. Een coach kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je eigen gedrag en geeft je fijne handvatten en tips als het gaat om het om leren gaan met stress of een burn-out. Onze coaches zijn gespecialiseerd in dit onderwerp en helpen je graag om de oorzaak van jouw klachten aan te pakken zodat verdovende middelen bij stress overbodig worden.