Zoeken

Zoeken sluiten

Verbinding met jezelf kwijt zijn. Hoe krijg je dit terug?

woensdag 4 oktober 2023

Sta jij in verbinding met jezelf? Sommigen vinden dit een ietwat zweverige vraag, maar om stabiel door het leven te gaan is het belangrijk om ook een goede relatie met jezelf te hebben. Het is niet voor niets dat er wordt gezegd dat stress het tegenovergestelde is van verbinding. Het gehele leven vraagt, nee schreeuwt, om het hebben van een gezonde wijze van balans. Dit geldt voor elk aspect wat we tegenkomen in ons leven. Maar tegenwoordig krijgen we zoveel prikkels van buitenaf en worden we geconfronteerd met eindeloos veel verschillende persoonlijkheden, dat het lastig kan zijn te bepalen welke innerlijke relatie hoort bij jouw identiteit. In dit blog bespreken we waarom het belangrijk is de relatie met jezelf goed te houden.

Wat betekent verbinding met jezelf hebben?
Waarom is de verbinding met jezelf belangrijk?
Signalen dat je je eigen binding kwijt bent
Geen relatie met jezelf hebben is begin van een burn-out
Terugkomen in verbinding met een coach

Een vrouw houdt een bord omhoog met de tekst: 'I can!'

Wat betekent verbinding met jezelf hebben?

Wil je een evenwichtig en gezond leven leiden, dan is de basis het hebben van balans. Niet alleen met het leven om je heen, maar voornamelijk met jezelf. Verbinding hebben met jezelf bestaat uit een combinatie van drie aspecten: je geest, je lichaam en je emoties of gevoelens die je ergens bij hebt. Om een simpel voorbeeld te noemen: Je kan naar de sportschool gaan omdat je weet dat het nodig is om fit te blijven, maar als je daar met frisse tegenzin heen gaat is dit niet in verbinding met jezelf. Of denk aan een baan waar je alleen maar heen gaat omdat het goed verdient. Eigenlijk vind je het werk absoluut niet leuk en gaan sommige werkzaamheden tegen je principes, normen en waarden in.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Waarom is de verbinding met jezelf belangrijk?

We zijn ons over het algemeen allemaal bewust waarom wij als mens de verbinding met anderen belangrijk vinden. Van nature zijn wij groepsdieren en hechten daarom veel waarde aan validatie, herkenning, erkenning en waardering van de mensen om ons heen. Het geeft ons een goed gevoel ergens bij te horen en dat is op zijn beurt weer goed voor ons zelfvertrouwen. Helaas vergeten veel mensen dat het onderhouden van een gezonde relatie met jezelf minstens zo belangrijk is. Dat is niet alleen omdat zelfwaardering de belangrijkste waardering is die je nodig hebt, maar ook omdat mensen komen en gaan in het leven. Je algehele mentale gezondheid hoort niet afhankelijk te zijn van de groep waarin je leeft.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Het kan altijd gebeuren dat je iemand verliest of er tijdelijk alleen voor staat. Op zo’n moment moet je terug kunnen vallen op de verbinding die je met jezelf hebt. Als dit niet in balans is, kan het in het ergste geval resulteren in een depressie.

Signalen dat je je eigen binding kwijt bent

Iedereen heeft weleens iets ondernomen wat totaal niet past bij wie je bent. Dit betekent niet direct dat je niet in verbinding bent met jezelf. Soms neem je een risico om iets nieuw te doen en ondervind je dat dit niet is wat je wil. Zolang je jouw grenzen bewaakt, kan je dit zien als persoonlijke ontwikkeling. We moeten nu eenmaal allemaal leren wat we niet leuk vinden om zo te ervaren wat we wel willen in het leven. De verbinding met jezelf kwijt zijn is in feite het niet meer luisteren naar wat je lichaam en geest aangeeft. Er zijn een aantal signalen waaraan je dit kunt herkennen.

Ongelukkig zijn op je werk is niet in verbinding zijn met jezelf.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Geen relatie met jezelf hebben is begin van een burn-out

Wanneer je bovenstaande signalen goed hebt gelezen valt het je waarschijnlijk op dat deze grotendeels overeenkomen met de symptomen van een burn-out. Dat is niet zonder reden. Het hebben van een burn-out is het tegenovergestelde van in verbinding staan met jezelf. Sterker nog, indien je geen goede relatie hebt met jezelf is de kans aanzienlijk dat je in een burn-out terecht komt, als je er al niet middenin zit. Vaak komt daar extra stress bij omdat je willens en wetens mee wil blijven draaien met de buitenwereld. Toch is het belangrijk eerst de verbinding met jezelf terug te vinden alvorens je energie gaat stoppen in de relatie met anderen. Je kan je niet binden met anderen als je zelf niet op één lijn zit met jezelf.

Een vrouw wandelt door een bos. Wandelen in de natuur is goed om de verbinding met jezelf terug te vinden.

Terugkomen in verbinding met een coach

Het wordt in dit blog meer dan duidelijk dat het ontbreken van verbinding met jezelf de belangrijkste factor is van een burn-out. Wil je de relatie met jezelf stabiliseren, is het van belang eerst je burn-out te behandelen. Dit kan je samen met een professionele coach bereiken. Om helemaal terug te gaan naar de basis start je met wandelcoaching. De drukke en moderne wereld laat ons vergeten dat de verbintenis met de natuur de basis is van waar we vandaan komen. Door te wandelen, te praten en de natuur daar een onderdeel van te maken, kom je terug bij de essentie van het leven en jezelf. Wil je hier meer over weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven