Zoeken

Zoeken sluiten

Veranderbereidheid

donderdag 11 juni 2020

Veranderbereidheid is de sleutel tot het overwinnen van je burn-out (en andere uitdagingen in het leven). Niemand zal je zeggen dat het overwinnen van een burn-out eenvoudig is. Je burn-out coach al helemaal niet. Sterker nog: het is de taak van een burn-out coach om jou te begeleiden in je veranderbereidheid. Want we zeggen allemaal te willen en te kunnen veranderen. Totdat het moment daar is waarop je het probeert. Dan kan veranderen ineens eng, onwennig, of moeilijk zijn. De keuze is altijd aan jou.

Of je slaagt in het herstellen van je burn-out is ook aan jou. Juist door de keuzes die je maakt. Een burn-out coach is geen tovenaar. Er is geen eenvoudige oplossing of hack waarmee al je problemen verdwijnen en je burn-out tot het verleden behoort. Jouw wil en vermogen om te veranderen, is zeer bepalend voor je mate van herstel. En hoe snel dit gebeurt. Wij zijn er niet om van jou een ander mens te maken. Onze burn-out coaches helpen jou in te zien waarom verandering nodig is en wat dit kan brengen. En net zo belangrijk: wat het kan voorkomen. Wanneer je hersteld bent van een burn-out en je weer vervalt in je oude gewoonten, duurt het geheid niet lang voordat je opnieuw klachten ontwikkelt.

Veranderbereidheid

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Zonder veranderbereidheid heeft coaching geen zin

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het herstel van een burn-out. Dit herstel ziet er voor iedereen anders uit. De ene persoon herstelt relatief snel, of sneller dan wij van tevoren kunnen inschatten. De ander heeft een lang traject nodig, of valt nog een keer terug. Dat is niet erg. Jouw coach staat achter je. Op één voorwaarde: er moet sprake zijn van veranderbereidheid. Zonder veranderbereidheid heeft coaching namelijk geen zin.

Je hebt niet voor niets een burn-out gekregen. Deze is het resultaat van omstandigheden, gebeurtenissen, gedragingen, gedachten en nog veel meer. Het komt neer op chronische stress. Heel veel hiervan komt voor uit gewoonte. Effectief herstellen van een burn-out betekent dat je veranderingen aan dient te brengen. Soms hebben die verandering betrekking op externe factoren. Vaak betekent dit echter ook dat jij kritisch dient te kijken naar jouw rol in het geheel. Dat is waar jouw coach voor is. Jouw coach houdt jou een spiegel voor en gaat samen met jou op zoek naar de antwoorden. Wat heeft geleid tot jouw burn-out? Wanneer je het antwoord op deze vraag weet, weet je ook wat er anders moet om te herstellen en klachten in de toekomst te voorkomen. Wil je dit niet veranderen, dan kan ook een coach jou niet helpen.

Waarom is veranderbereidheid zo moeilijk?

Bij niet iedereen is de veranderbereidheid even groot. Dat geeft niet. Wij werken ook met cliënten die totaal niet bereid zijn om te veranderen. Vaak ligt een bepaalde frustratie hieraan ten grondslag. Een burn-out kan je angstig maken, boos of neerslachtig. Je wordt geconfronteerd met gevoelens die je helemaal niet wilt hebben. Misschien heb je zelfs het gevoel dat alles zinloos is. Voordat je jouw situatie kunt accepteren, is het mogelijk dat je wild om je heen slaat. Je weigert om te erkennen dat je zelf (deels) verantwoordelijk bent voor je burn-out. Het is eenvoudiger en geruststellender om met de beschuldigende vinger naar iets of iemand anders te wijzen.

Onze coaches hebben daar geen problemen mee. Herstellen van een burn-out, is een kwestie van een lange adem. Van doorzetten. Wanneer veranderbereidheid er nog niet is, gooien onze coaches echt niet de handdoek in de ring. Motiveren is een belangrijk onderdeel van coaching. Ook voor een burn-out coach staat het traject in het teken van doorzetten. Pas wanneer blijkt dat iemand echt niet bereid is om te veranderen, zal de coaching (tijdelijk) stop worden gezet. Het heeft dan geen zin om door te gaan. Gelukkig komt dit zelden voor. Wanneer dit wel eens een keer voorkomt, zien wij eigenlijk altijd dat iemand in een later stadium wel klaar is voor coaching.

Maar waarom is veranderbereidheid zo moeilijk? Angst voor het onbekende, is vaak het antwoord (lees hier waarom wij dit zo eng vinden). Dat kan betekenen dat je angst hebt voor een onbekend gevaar.  Het betekent ook dat je afscheid moet nemen van vertrouwde gewoonten en gedachten. Je moet iets nieuws gaan doen, of nieuwe handelingen aanleren. Dat is eng. Maar vertrouw op je coach en vertrouw erop dat hierdoor dingen beter zullen worden.

veranderbereidheid zo moeilijk

Een open mind

Wie een coaching traject ingaat, kan dit het beste doen met een open mind. Natuurlijk heb je bepaalde verwachtingen. Dat mag best. Dingen kunnen echter anders lopen dan dat je had gedacht. Het inschakelen van een coach betekent dat je erkent dat je hulp nodig hebt. Waarom zou je anders hierin investeren? Dit betekent dat je open dient te staan voor hulp. Bedenk jezelf van tevoren dat verandering niet eenvoudig is. Het is ook normaal om hier soms weerstand tegen te voelen. Wellicht wíl je in eerste instantie ook helemaal niet veranderen, of ben je er niet van overtuigd dat verandering je gaat helpen.

Onze coaches weten echter wat er nodig is om te herstellen van je burn-out. Soms betekent dit dingen doen of laten waar je tegenop ziet. Uiteindelijk zul je echter ervaren dat verandering nodig was. Wanneer je eenmaal veranderbereidheid toont en de noodzakelijke veranderingen maakt, zul je zien dat je met sprongen vooruit gaat. Verandering betekent vooruitgang. Maar alleen als je hiervoor open staat.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

En nu ben je er klaar voor

Veranderbereidheid is samen met bewustwording en erkenning onderdeel van de eerste fase uit ons Fasenplan: acceptatie. Verandering kan alleen plaatsvinden onder de juiste omstandigheden. Je dient hier klaar voor te zijn. Om je burn-out te verslaan, moet je van binnenuit die wens hebben. Dit betekent dat je jouw burn-out erkent en je bewust bent van de problemen die je hierdoor ervaart. Ook betekent het dat je bereid bent om te werken aan een oplossing. Je weet dat dingen hiervoor wellicht anders moeten.

Is dat eenvoudig? Nee. Maar wanneer je veranderbereidheid toont, ben je wel klaar om jouw burn-out aan te gaan pakken.

Acceptatie burn-out

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hoe zit dat met iemand anders?

Misschien maak jij je zorgen om een naaste en ben je bang dat hij/zij een burn-out heeft. Verzet die gene zich tegen hulp, bedenk je dan dat veranderbereidheid tijd kost. Eerst komen bewustwording en erkenning. Focus je hierop en daarna zal de veranderbereidheid volgen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven