Zoeken

Zoeken sluiten

Veel weerstand in het leven? Begrip brengt bevrijding

zondag 27 augustus 2023

We hebben allemaal wel eens periodes dat het leven niet meezit. Alles lijkt moeilijk te gaan en niets gaat zoals jij het wil. Wanneer dit langere periode aanhoudt kan het zijn dat je steeds meer weerstand gaat voelen in het leven. Ook als je iets nieuws gaat proberen of iets moet doen waarvoor je bepaalde patronen moet doorbreken. Ondanks de aversie die je voelt, kan het soms goed zijn hierdoorheen te breken om er zelf beter van te worden. Maar wat als de weerstand alsmaar groeit en je kwaliteit van leven er onder gaat lijden? In dit blog bespreken we hoe je om kunt gaan met weerstand en wat het verband is met stress en burn-out.

Wat is weerstand?
Het geeft veiligheid
Waar komt het vandaan
Weerstand en burn-out
Tips om je weerstand te verlagen
Weerstand verlagen met een coach

Een vrouw heeft haar arm voor haar hoofd. Weerstand bestaat grotendeels uit angsten.

Wat is weerstand?

In dit blog bespreken we niet je fysieke weerstand, maar weerstand die je mentale gezondheid in de weg kan staan. Ergens een aversie tegen hebben kan een signaal zijn dat je normen of waarden worden overschreden. Je ergens tegen verzetten is een natuurlijke instinct die we hard nodig hebben om te kunnen overleven. We krijgen de hele dag door prikkels te verwerken die beroep doen op onze weerstand. Denk bijvoorbeeld aan de eindeloze hoeveelheid reclames die dagelijks voorbij komen. Onze natuurlijke weerstand zorgt ervoor dat we niet alles aanschaffen wat er maar op televisie voorbij komt. Naast onze natuurlijke weerstand, wat werkt als een soort instinct, hebben we ook een ongezonde vorm van weerstand. Deze vorm belemmerd ons in het dagelijkse leven of staat onze persoonlijke ontwikkeling in de weg.

Het geeft veiligheid

Alles wat nieuw is, brengt risico met zich mee. Ons natuurlijke instinct laat direct een alarm afgaan en overweegt kort of het veilig is dit risico te nemen of niet. Als mens hechten we dusdanig veel waarde aan bekende patronen dat we zelfs weerstand voelen wanneer we disfunctionele patronen willen doorbreken. Denk bijvoorbeeld aan het doorbreken van een verslaving. Niemand kiest ervoor om verslaafd te worden, maar zodra er hulp wordt aangeboden om te stoppen roept dit allerlei weerstand op. Niet omdat je niet wil stoppen, maar omdat het patroon wat je volgt vertrouwd voelt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Waar komt het vandaan

Er zijn verschillende redenen waarom je weerstand kan voelen iets te doen of ondernemen. Dit kan zijn door ervaringen uit het verleden, intrinsieke overtuigingen of bepaalde angsten.

Ervaring uit het verleden

Er zijn tal van situaties uit het verleden die een hoge mate van verzet oproepen, dit is een breed aspect. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om trauma zoals het meemaken van een auto-ongeluk. Veel personen voelen hierna weerstand om nog in een auto te stappen. Maar het hebben van een pestverleden kan een hoop aversie oproepen om te werken in teamverband.

Een cirkel met de tekst 'Je bent nu hier'. Probeer in het hier en nu te blijven.

Intrinsieke overtuigingen

Een laag zelfbeeld of het hebben van weinig zelfvertrouwen is een bekende reden om iets vooral niet te doen. Waar je vrienden zonder schaamte durven te dansen op een feest, blijf jij op een stoel zitten. De weerstand die je voelt omdat je bang bent dat anderen over je oordelen is dusdanig groot, dat het je plezier van de avond belemmert.

Angsten

Over het algemeen bestaat het hebben van  weerstand uit angst. Iets nieuws brengt altijd wel iets van spanning met zich mee en kan soms met flinke tegenzin gepaard gaan. Maar wanneer jij lijdt aan een angststoornis kan de aversie dusdanig groot worden dat je sommige situaties volledig gaat vermijden. De angst neemt dermate de overhand dat alleen al denken aan een situatie weerzinwekkend is. Je weerstand wint het van je rationele geest.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Weerstand en burn-out

Wij houden van patronen. Structuur, regelmaat en een vast ritme is iets waar wij op floreren. En als we iets gewend zijn, blijven we dat het liefst ook op die manier doen. Indien je het lastig vindt om balans te houden in je structuur is de kans aanwezig dat je in een burn-out terecht komt. Veel mensen die in een burn-out terecht komen hebben op zekere mate te maken gehad met weerstand. Het kan zijn dat je weerstand hebt om minder te gaan werken, terwijl je eigenlijk al meer werk dan je collega’s. Of je staat altijd voor iedereen klaar waardoor je jezelf voorbij loopt. Het zit niet in je karakter om ‘nee’ te zeggen als iemand om hulp vraagt. Daar tegenover komt je lichaam en geest steeds meer in opstand doordat je de verbinding met jezelf kwijtraakt.

Tips om je weerstand te verlagen

Als jij het gevoel hebt dat je een ongezonde weerstand hebt voor bepaalde situaties, of een algemene aversie voelt in het leven, hebben wij een aantal tips dit onder controle te krijgen.

Het hier en nu

Gisteren is geweest en morgen bestaat nog niet. Door je te richten op het hier en nu, en niet eindeloos te piekeren over wat er zou kunnen gebeuren, brengt je meer in verbinding met het moment. ‘Carpe Diem’, ofwel: Pluk de dag. Geniet van wat nu is en pak uit het moment wat van jou is. Door je een aantal keer per dag te focussen op het hier en nu, zal je merken dat je weerstand in het leven ook vermindert.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Vier een overwinning

Een kleine overwinning is ook een overwinning. Schouderklopmomentjes mag je voor jezelf creëren. Reflecteer op een activiteit waar jij veel weerstand voor voelde en schrijf op waar dit uit bestond, hoe het is verlopen en hoe je het hebt overwonnen. Dit mag je zo vaak doen als je wil. Het leven mag gevierd worden, ook de hele kleine stapjes.

Patronen doorbreken

Misschien wel de lastigste van de drie tips. Patronen voelden dusdanig vertrouwt dat het doorbreken daarvan veel weerstand kan oproepen. Staat er iets op de agenda wat je al een tijdje uitstelt, of iets waar je tegenop ziet? Pak pen en papier en stel jezelf een aantal vragen:

  • Wat is het ergste wat er kan gebeuren?
  • Waarom zie je er tegenop?
  • Wat brengt het je als je het niet doet?
  • Wat brengt het je als je het wel doet?

Een man staat op een top van een berg met zijn armen wijd. Jezelf bevrijden van weerstand vergroot de kwaliteit van je leven.

Weerstand verlagen met een coach

Indien je vast zit in hardnekkige patronen en daarnaast ook nog eens kampt met stress- of burn-outklachten, is het niet gemakkelijk om zelf alle weerstand weg te nemen. Een professionele coach kan jou helpen stukje bij beetje te ontdekken waar een bepaalde aversie vandaan komt. Wandelcoaching is een uitstekende manier om terug te komen in verbinding met jezelf. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven