Waarom zou je willen vasten? En hoe pak je dat dan aan, want er zijn legio manieren om het te doen. Daarnaast zijn er ook legio redenen om te vasten. In deze blog nemen we je mee in de wereld van niet – of heel anders dan normaal – eten. En wat het je kan brengen.
De meest voor de hand liggende reden om te vasten is vanwege de gezondheidsvoordelen. Je geeft je lichaam als het ware een ‘reset’ door voor een bepaalde tijd niet te eten. Op deze manier kan het maagdarmstelsel tot rust komen. Afhankelijk van het soort vasten kun je je lichaam ondersteunen in het uitscheiden van onnodige ballast en het als een reinigingskuur inzetten. Sommigen vasten juist om gewicht te verliezen. Anderen om zich energieker te kunnen voelen. Al dit soort redenen vallen onder de gezondheidsredenen.
Een heel andere reden om te vasten is die van spirituele aard. Misschien ben je bekend met de veertigdagentijd binnen het christendom. Mensen ‘vasten’ de veertig dagen vóór Pasen om zich voor te bereiden om deze belangrijke feestdag waarbij Jezus zou zijn opgestaan. Uiteraard gaat het er dan niet om veertig dagen niets te eten. In de meeste gevallen kiezen mensen iets uit dat ze veertig dagen laten staan – of dat nu alcohol, snoep of social media is.
Ook zijn er vele andere spirituele tradities waarin vasten een rol speelt. Binnen het Sjamanisme bestaat er bijvoorbeeld een Vision Quest, waarbij mensen in hun eentje een aantal dagen de natuur in gaan – zonder te eten – om zich bezig te kunnen houden met de belangrijke zaken in het leven en zich te kunnen verbinden met het Hogere. Of, om de tijd en ruimte te geven aan een moeilijk vraagstuk of een rite de passage; een overgangsmoment. Het vasten zorgt ervoor dat de aandacht niet hoeft te gaan naar het vergaren en bereiden van eten. Daarnaast heeft een lege maag ongetwijfeld een effect op de beleving en de uitdaging van de Vision Quest!
De meest simpele manier om te vasten is gewoon: niet eten. Dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan, dus je moet goed weten waar je aan begint. Velen van ons zijn gewend aan het gebruik van veel suikers, cafeïne en misschien alcohol of andere drugs. Voordat het daadwerkelijke vasten begint, is het daarom altijd aan te raden om bijvoorbeeld een aantal dagen tot een week van te voren al te minderen met dit soort stoffen. Vaak merk je dan al dat je ontwenningsverschijnselen kunt krijgen, zoals hoofdpijn of een gebrek aan energie. Dit kan een pittige periode zijn, dus het is hierin belangrijk om te weten waarom je wilt vasten.
Wat zijn je beweegredenen om te vasten? Heeft het voor jou een spirituele betekenis, of is het uit gezondheidsoogpunt? In beide gevallen moet je reden sterk genoeg zijn om je aan vast te kunnen houden als het lichamelijk zwaar voelt. Het kan dan ook behulpzaam zijn om samen met anderen te vasten óf het onder professionele begeleiding te doen. Op die manier kun je elkaar bemoedigen of juist extra tips ontvangen of delen om het vol te houden.
Er bestaat ook een vorm van vasten waar sommige mensen bij zweren: intermittent fasting. Hierbij eet je telkens maar gedurende korte tijd overdag. Vanaf de vroege avond tot de late ochtend (of begin van de middag) eet je niet. Hierdoor krijgt het lichaam op dagelijkse basis telkens lang de tijd om alles dat zich in het maag-darmkanaal bevindt te verteren en alles dat niet meer dient eruit te werken. Sommigen vinden het heel prettig om dit langere tijd te doen. Anderen doen het van tijd tot tijd. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om veertien, zestien of zelfs achttien uur niet te eten. In de periode dat je wél eet, moet je er dus voor zorgen dat je al je voeding binnenkrijgt om te voldoen aan je energiebehoefte.
Sapvasten is een methode om te ontgiften en te reinigen. Er worden alleen maar sappen (veelal gemaakt van groenten) en kruidenthee gedronken en soms ook een lichte bouillon of soep. Dit is een behoorlijk intensieve vorm van vasten, dus je moet wel weten wat je doet en goed naar je lichaam luisteren. Voor alle vormen van vasten geldt: als je een chronische ziekte hebt, zwanger bent of twijfels hebt of het voor jou geschikt is, overleg dan altijd met je huisarts of andere professional. In sommige gevallen wordt vasten namelijk afgeraden.
Binnen de leer van de Ayurveda worden traditioneel twee momenten aangehouden in het jaar om te vasten. Dit zijn de start van de lente en de start van de herfst. Dit zijn de twee momenten dat de veranderingen van het seizoen het meest merkbaar zijn. De dagen worden langer (of korter) en warmer (of kouder). Vanaf de equinox – het moment dat dag en nacht even lang zijn – zullen de dagen lengen of korter worden. Het ideale moment dus om de balans op te maken en mentaal en lichamelijk te reinigen. Traditioneel wordt dit gedaan door alle vormen van bewerkte voeding te laten staan en slechts een gerecht van mungbonen te eten in combinatie met groenten en ghee (geklaarde boter). Het is dus een eenvoudig, maar vullend dieet van enkele dagen tot twee weken.
Voor ieder wat wils dus. Misschien ken je het gezegde: zo binnen, zo buiten. Als je je lichaam van binnen ‘schoonmaakt’ of reinigt door middel van vasten, kun je ook je geest ‘schoonmaken’. Het kan je helpen een nieuwe start te maken, een goed begin. Vasten is dus veel meer dan alleen een lichamelijk afzien gedurende een korte periode. Het kan een eerste stap zijn naar een gezondere leefstijl waarin meer ruimte is voor beweging, voldoende slaap en gezonde voeding. Daarnaast kan het helpen bij het neerzetten van goede voornemens – en om deze vervolgens ook vol te houden. Bezint eer gij begint: weet wat je doet en schakel desnoods hulp in voor je van start gaat.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606