De vakantietijd is voor velen van ons een periode van ontspanning en vernieuwing. Het is het moment waarop we even afstand kunnen nemen van onze dagelijkse routine en de tijd kunnen nemen om te reflecteren op ons leven. Of je nu kiest voor een luxe hotel aan het strand, een actieve ontdekkingsreis, een paar dagen thuis blijft met een goed boek of gewoon heel simpel genieten van een barbecue. De mogelijkheid om te reflecteren op wie we zijn en waar we naartoe gaan, is goud waard. Vooral wanneer je de aandacht legt op fusie en defusie.
Soms is het belangrijk even afstand te nemen van het drukke leven wat we hebben en de vakantieperiode biedt daarvoor prima de ruimte. We voelen de ruimte om na te denken over onszelf en onze situatie. We kunnen stilstaan bij de reis van ons leven, zoals de auteur Gerard Reve ooit schreef: “Op weg naar het einde.” Dit kan een uitnodiging zijn om de reis die we maken te waarderen, ongeacht de bestemming. In dit blog ga ik dieper in wat deze reis inhoudt en wat voor openbaring het kan geven.
Een van de grootste uitdagingen in de reis van je leven is jouw eigen zelfbeeld. Het beeld wat je van jezelf hebt gecreëerd door de gedachten die je over jezelf hebt, is veelal een vervormde versie van de werkelijkheid. Zonde want het belemmert ons om volledig te genieten van de momenten die het leven ons geeft. De identiteit die we ervaren wordt veelal gevormd door de gedachten die we over onszelf hebben. Binnen het “zelf” kennen we het descriptieve -, het bewuste – en het observerende zelf. Hieronder vallen fusie en defusie van je gedachten.
Binnen het ‘descriptieve zelf’ beschrijf je jezelf. Zoals: ik ben slecht, slim, spontaan, lomp, lief etc. Onze verbale overtuigingen kunnen echter leiden tot rigide regels in bijvoorbeeld: “Ik ben een goede moeder, dus ik moet me als een goede moeder gedragen.” Met de nadruk op ‘moet’. Veel van deze regels zijn in de praktijk lastig vol te houden. “Ik ben spontaan, dus MOET ik spontaan zijn. Ook als ik er geen gevoel bij heb.” “Ik denk dat ik niet goed genoeg ben en voel me daardoor niet goed genoeg.” Als we niet oppassen, verzanden we in negatieve overtuigingen over onszelf. Dat is de fusie van je gedachten met wie je denkt te zijn.
Vanuit het ‘bewuste zelf’ worden we ons bewust van al die verbale overtuigingen. Kijk met aandacht naar wat je van binnen allemaal denkt, voelt en ervaart. Hiermee ontwikkel je zelfkennis die je kunt gebruiken om je gedrag bij te sturen. Vanuit observatie zou je kunnen zeggen “Ik beschrijf mezelf als spontaan, maar hoef niet altijd spontaan te zijn.” Er ontstaat al enige afstand, ofwel de defusie. Let wel: het is dus niet de bedoeling om positieve overtuigingen over negatieve overtuigingen te leggen. Beter is om anders om te gaan met het denken zelf. Bijvoorbeeld: “Ik ben me bewust dat ik tegen mezelf zeg dat ik niet goed genoeg ben.”
Het ‘observerende zelf’ gaat een stap verder. Van hieruit kun je alles opmerken en ervaren. Je gedachten, gevoelens en het perspectief van waaruit je naar de wereld kijkt. Hier ben je in staat de verbale afgebakende definitie van jezelf los te laten. Je eigen verbale identiteit los te laten.
Menigeen heeft hier moeite mee. Onze verbale identiteit reist al een leven lang met ons mee. We zijn redelijk verbroederd met ons ‘descriptieve zelf’, hoe disfunctioneel die soms ook is. De rest van je leven blijven geloven dat je niet goed genoeg bent omdat je hoofd dat constant tegen je zegt, is een zeer disfunctionele situatie. Het ‘observerende zelf’ helpt je om los te weken van deze overtuigingen.
Nu je op vakantie bent of nog gaat kan je de tijd nemen voor zelfreflectie en kijken waar jouw fusie zit en hoe je loskomt van deze gedachte door middel van defusie.
Probeer in je vakantie of rustperiode wat momenten van stilte in te plannen. Maak een korte wandeling, doe een meditatie of geniet met een kopje thee van het uitzicht.
Het kan fijn zijn een dagboek bij te houden om je gevoelens en gedachten op te schrijven. Wat vertellen die gedachten tegen jou, maar vooral over jou. Kijk of je patronen herkent die schadelijk kunnen zijn voor je zelfbeeld.
Vraag jezelf af wat je diepste wensen zijn en wat houd je tegen om hierin te groeien. Wat vertel je jezelf waarom je nog niet achter die wensen bent aangegaan? Of waarom je die zo gewilde carrière niet bent gaan volgend? Schrijf dit op. Het kan waardevolle inzichten geven.
Wees aardig en begripvol naar jezelf. Iedereen worstelt met gedachten en gevoelens over zichzelf. Benoem ook dingen die je goed vindt van jezelf of waar je erg trots op bent.
Door te reflecteren kom je beter in verbinding met jezelf. Probeer je reflecties te delen met vrienden of familie en kijk wat zij hiervan vinden. Door te praten en open te zijn over je fusies kunnen zij jou misschien andere perspectieven geven.
Denk aan die vakantieganger die voor zich uit staart, de zon op zijn gezicht voelt en geniet van de rust om hem heen. Dit is het moment waarop het observerende zelf zijn werk kan doen. Het is een uitnodiging om jezelf met liefde en compassie te bekijken, zonder te oordelen. De vakantietijd is niet alleen een kans om te ontspannen, maar ook een waardevolle gelegenheid voor reflectie en groei. Door het proces van fusie en defusie te begrijpen, kunnen we leren om ons los te maken van de beperkende gedachten die ons beletten om ten volle van het leven te genieten. Laten we deze tijd benutten om niet alleen onze omgeving te verkennen, maar ook onze innerlijke wereld.
Om in contact te komen met je observerende zelf, is het belangrijk om volledig in het moment te zijn. Dit kan door stilte in je hoofd te creëren, contact met je lichaam te maken, en je gevoelens te observeren. In deze staat van zijn kun je meer open staan voor wat er in je omgaat. Soms kan het waardevol zijn om hierin ondersteuning te zoeken, zoals coaching of mindfulness-training. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met mij op.
Fijne vakantie gewenst!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606