Het is algemeen bekend dat een burn-out een zeer complexe en slopende aandoening is die veel factoren in iemands leven beïnvloedt. Een van de lastige aspecten hiervan is het gevoel van uitzichtloosheid hebben. Vooral wanneer je in het begin van je herstel zit lijkt het wel alsof er geen licht aan het einde van de tunnel te vinden is. Je leeft in een vicieuze cirkel van oververmoeidheid, chronische stress en emotionele uitputting. Indien je te lang wacht met het behandelen van je burn-out is het mogelijk om in een depressie te belanden. In dit artikel bespreken we hoe uitzichtloosheid zich openbaart en geven we een aantal praktische tips hoe je hiermee om kunt gaan.
Bijna iedereen die een burn-out heeft meegemaakt kent het gevoel van uitzichtloosheid. Het is dan ook een van de meest genoemde kenmerken die langdurige stress met zich meebrengt. Je dagelijkse leven kan aanvoelen als een last. Zelfs de meest eenvoudige taken, zoals je tanden poetsen of douchen, kunnen dusdanig zwaar zijn dat ze onoverkomelijk lijken. Het heeft ook niets te maken met het niet willen doen, je hebt simpelweg de energie niet om de basis van de dag door te komen. De vermoeidheid, stress en uitputting kunnen je het gevoel geven te leven in een vicieuze cirkel en is ronduit overweldigend. Al deze factoren maken het moeilijk om een uitweg naar herstel te zien, wat je herstel aanzienlijk bemoeilijkt.
Uitzichtloosheid is het meest bekende symptoom van een burn-out en is iets wat absoluut niet onderschat mag worden. Er tegen vechten heeft geen enkele zin. Acceptatie dat dit bij een burn-out hoort is de eerste stap naar herstel. Vergeet niet dat je niet alleen bent en dat het belangrijk is om in gesprek te blijven over wat je ervaart en hoe je je voelt. Hieronder geven we een aantal praktische tips om tot acceptatie te komen en de juiste hulp te aanvaarden.
Voordat je kan starten met het herstellen van je burn-out is het belangrijk om te weten wat een burn-out precies is. Maar niet alleen dat, nog belangrijker is om uit te vinden wat bij jou een burn-out heeft veroorzaakt. Misschien heb je privé een situatie te lang door laten lopen zonder genoeg rust te nemen of liet je de werkdruk oplopen op de werkvloer. Ook streven naar perfectie, het negeren van emotionele signalen of geen balans hebben tussen werk en privé zijn bekende factoren die tot een burn-out leiden. Ga goed bij jezelf na wat er is veranderd in de afgelopen periode waardoor je nu in deze situatie zit. Wat is er anders vergeleken met de periode daarvoor, toen je nog geen last had van deze klachten? Zo kom je ook vanzelf tot de kern van je uitzichtloosheid.
Een burn-out is helaas niet binnen een maand op te lossen. Het draait hier vooral om het doorbreken van ingesleten patronen. Je gaat afstand nemen van deze zeer ongezonde patronen en rust creëren in een zeer chaotische situatie. Het is belangrijk dat je jezelf gaat beschermen tegen nog meer stress en spanningen. Hieronder valt ook het duidelijk aangeven van grenzen en hier onder geen enkele voorwaarde overheen laten gaan. Sta het jezelf toe om te herstellen, alleen op die manier is er een weg naar herstel. Soms betekent dit dat je een periode minder aanwezig of volledig afwezig bent op je werk, je vaker nee zegt tegen sociale verplichtingen en meer tijd besteedt aan activiteiten waar jouw zelfzorg centraal staat.
Perfectionisme is een van de meest bekende factoren die een aandeel hebben in het ontwikkelen van een burn-out. Veelal heb je het niet eens door dat je streeft naar perfectie, totdat je start met je behandeling en je ondervindt dat je toch meer controle wil houden dan je gedacht had. Ook dit heeft een groot aandeel in het uiteindelijke uitzichtloosheid. Tijdens je herstel ga je realistische en haalbare doelen stellen waarin je vooral grote taken op gaat delen in kleine en behapbare stappen. Door kleine successen te vieren leer je op een andere manier controle te pakken over jouw eigen leven en ervaar je vaker het gevoel van voldoening. Hierdoor neemt ook je uitzichtloosheid af.
Zoals eerder gezegd: Je bent niet alleen! We begrijpen dat het moeilijk kan zijn om je netwerk in te schakelen voor hulp, maar het is in deze situatie wel erg belangrijk. Ook al voelt het alsof je hen tot last bent, dit is een overtuiging die haast nooit correct is. Blijf met je omgeving praten over hoe je je voelt en dat je last hebt van uitzichtloosheid. Vraag of ze regelmatig bij je willen checken of het wel goed met je gaat en of ze iets voor je kunnen doen. Durf ook vanuit jezelf om hulp te vragen. Er is vast een familielid of vriend die een stuk met je wil gaan wandelen als je erom vraagt. Het gevoel van verbinding die hieruit voortkomt is een belangrijke bron van steun in deze moeilijke tijd.
Je familie of vrienden kunnen je maar tot een bepaalde hoogte ondersteunen. Uiteindelijk is herstellen van een burn-out en dus ook je uitzichtloosheid iets waar je over het algemeen professionele hulp voor nodig hebt. Een professional staat verder van jouw situatie af waardoor hij of zij objectiever naar jouw situatie kan kijken en kan beoordelen wat jij nodig hebt voor herstel. Ook hebben zij de juiste handvatten en strategieën aangeleerd om jou zo optimaal mogelijk te ondersteunen. Ook het delen van je emoties en gedachten gaat veelal makkelijker met iemand die je niet zo goed kent, waardoor er een goed beeld ontstaat wat jij nodig gaat hebben de aankomende periode.
We hebben het al even benoemd in de tip die hierboven: Zoek professionele hulp. Bij Liberi zit je hiervoor op de goede plek. Wij hebben een grote diversiteit aan professionele coaches die jou kunnen ondersteunen om te herstellen van je burn-out. Zo kun je starten met wandelcoaching, mediatie of bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie. Ook voor trauma coaching of Acceptance Commitment Therapy kun je bij Liberi terecht. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606