Zoeken

Zoeken sluiten

Uitwaaien tegen stress

woensdag 14 september 2022

Uitwaaien doen we allemaal wel eens. Heerlijk even met je hoofd in de buitenlucht de zorgen van je af laden glijden. En grappig genoeg is het ook juíst passend in de herfst, als er letterlijk veel uit te waaien valt tijdens een herfststorm! Ondanks dat de zomer (bijna) ten einde is, is het nog steeds hartstikke lekker en goed om dagelijks even buiten te zijn. En zorg er ook regelmatig voor dat je echt even de natuur in trekt om uit te waaien!

uitwaaien strand

Uitwaaien in het nieuws

Uitwaaien is een typisch Nederlands fenomeen. Het is niet letterlijk te vertalen naar het Engels, maar in Amerika heeft men deze uitdrukking wél ontdekt en overgenomen. De Washington Post schreef er zelfs een artikel over. Uitwaaien is populair en trekt de aandacht! Dat is niet voor niets. Er zijn vele voordelen te benoemen om regelmatig even lekker naar buiten te gaan om uit te waaien. Daphne Dekkers schreef er zelfs ook een boek over ten tijde van de lockdowns door corona. Zeker toen was uitwaaien een activiteit die veel mensen heeft geholpen. De natuur bleef gelukkig altijd open, ook toen al het andere gesloten was.

Uitwaaien tegen stress

Veel mensen hadden last van stress door corona. Veel was onzeker. Mensen verloren hun inkomsten, ondernemers moesten hun zaak sluiten. En dan was er nog de angst: krijg ik of iemand die mij lief is corona met ernstige gevolgen? Uitwaaien bood ook uitkomst: even het bos in, het verstand op nul en een flink stuk lopen. Beweging doet een mens goed, maar daarnaast doet het ook goed om in de natuur te zijn. Bomen en planten scheiden namelijk stoffen uit die ons helpen te kalmeren. Bovendien wordt ons immuunsysteem versterkt. Gure wind en regen zorgen dat de warme chocolademelk die je bij terugkomst maakt extra lekker smaakt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Rust in je hoofd

Wandelen en buiten zijn helpen ons om ons hoofd leeg te maken. Je bent even niet bezig met zorgen of boodschappenlijstjes. In plaats daarvan kijken we om ons heen. Je bent je bewust van de geluiden en geuren in het bos. Het kijken naar het herhalende patroon van de golven die op het strand slaan geeft een geruststellend en soms zelfs troostend gevoel. Ondanks alles dat aan verandering onderhevig is, zijn de steeds opkomende golven een vast gegeven. De zeemeeuw die over je hoofd vliegt, het zout dat je op je lippen proeft. Wie houdt er niet van een lange strandwandeling te maken en die af te sluiten met een lekker kopje koffie?

uitwaaien buiten

Lessen uit de natuur tijdens het uitwaaien

Juist ten tijde van stress, onzekerheid en angst is uitwaaien een goed idee. Het is uiteraard niet de oplossing voor alles, maar het helpt wel. Binnen blijven en gaan zitten piekeren heeft doorgaans niemand verder geholpen. Naar buiten gaan en je lijf én geest in beweging brengen is behulpzamer. Juist door even afstand te nemen krijg je mogelijk weer een ander perspectief op de zaken.

Een reis door de seizoenen

De natuur leert ons ook een les in loslaten als we naar de vallende bladeren kijken in de herfst. De herfstperiode is misschien wel de beste tijd om naar buiten te gaan om lekker even te gaan uitwaaien! De stilte en rust in de winterperiode nodigen ons uit tot bezinning. Waar mogen wij een pas op de plaats maken? Waar mogen we even stil gaan staan?

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

In de lente begint alles in de natuur weer op te komen en kunnen we onze eigen intenties zaaien. Ze nodigt ons uit na te denken over waar we heen willen, wat onze doelen zijn en hoe we daar kunnen komen. Want hoe komen wij tot bloei? En waarom willen we wat we willen? Nadenken over levensvragen en zingeving kan ons helpen om te leven naar onze eigen waarden. De uitbundige zomerperiode geeft ons veel energie. We zijn veel meer buiten en het vele daglicht zorgt ervoor dat we langer wakker blijven en meer gedaan krijgen. Alles staat in bloei en houdt ons een spiegel voor: waar mag jij jezelf laten zien? Welke talenten en positieve eigenschappen gebruik je nog niet ten volle?

Stilte in de natuur

We leven in een jachtige maatschappij. Velen van ons voelen zich ook constant gehaast. We moeten te veel en ervaren daardoor te veel (zelf opgelegde) stress. We zijn altijd maar bereikbaar en er gebeurt zo veel om ons heen. Prinses Irene zei hierover – vanuit het comité van aanbeveling voor de dag van de stilte – dat er veel verloren gaat en niet verwerkt wordt als er geen stiltemomenten zijn. We hebben momenten van stilte hard nodig, des te meer als je in een drukke stad woont. Uitwaaien is dan ook haast net zo broodnodig als ademen. De beste plek om de stilte op te zoeken is in de natuur.

uitwaaien natuur

Hoewel… in de natuur is het nooit stil. Je hoort het ruisen van de wind, een vogel die fluit, krakende bladeren waar een dier wegschiet. En toch ervaren we stilte en rust in de natuur. Het zijn zulk totaal andere geluiden dan een optrekkende motor, een sirene van een ambulance of het toeteren van een auto in de stad. Deze geluiden maken ons alert en brengen ons in een lichte stresstoestand. De geluiden in de natuur brengen ons juist tot rust. Het is niet voor niets dat er speellijsten zijn met natuurgeluiden zoals druppelende regen, onweer of vogelgeluiden. We voelen ons er thuis. Uitwaaien kan dus ook betekenen dat we ons mindful richten op alles wat we horen, zien, voelen en ruiken in de natuur.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Uitwaaien en wandelcoaching

Wandelcoaches zijn professionals bij uitstek die de voordelen van uitwaaien kennen. Coaching in de natuur verloopt ook vaak soepeler dan coaching tussen vier muren. De neuzen staan dezelfde kant op. Velen vinden het makkelijker praten in de natuur dan op een kamertje Het gebeurt dan regelmatig dat de natuur een spiegel voorhoudt aan de coachee, die er niet was geweest als we binnen waren gebleven. Vele symbolen uit de natuur zijn ook behulpzaam in het coachingproces. Wil je weten of wandelcoaching iets voor jou is? Neem dan gerust contact met ons op!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven