Je eigen gezondheid kan je soms verbazen. In positieve zin en in negatieve zin. Soms krijg je bevestiging van wat je al wist. Of deze bevestiging nu positief of negatief is: het zal je niet verbazen en daarom kun je er waarschijnlijk goed mee omgaan. Maar wat nu wanneer je verneemt dat je gezondheid niet zo goed is als je dacht? Dat kan gebeuren wanneer je een burn-out test maakt.
Mensen kunnen deze maken om verschillende redenen. Soms omdat zij vrijwel zeker weten dat zij kampen met een burn-out. Het kan echter ook zo zijn dat jij ervan overtuigd bent dat je geen burn-out hebt, of überhaupt geen risico loopt. In dat geval maak je de test in de verwachting dat je bevestiging krijgt van je overtuiging dat jij je geen zorgen hoeft te maken. Dan kan het behoorlijk confronterend zijn wanneer een objectieve, wetenschappelijk onderbouwde test een ander beeld laat zien. Zag je de uitslag van een burn-out test niet aankomen? Wanhoop niet. Zie het vooral als het begin van beterschap.
Op de site van Liberi kun je geheel gratis en vrijblijvend een burn-out test maken. Het is belangrijk om te weten dat wij voor onze burn-out test gebruikmaken van de 4DKL-methode, de “vierdimensionale klachtenlijst”. Je stressniveau wordt hiermee gemeten op vier verschillende punten: distress (denk aan gevoelens van neerslachtigheid), depressie (zoals nergens meer plezier in hebben), angst (zoals angst om te gaan slapen) en somatisatie (bijvoorbeeld een drukkend of beklemmend gevoel op de borst).
Deze vier deelgebieden geven elk op een belangrijk aspect aan hoe het is gesteld met jouw stressniveau. Deze vier deelgebieden bepalen de score. De uitslag van een burn-out test kan dus behoorlijk variëren per gebied. Wanneer je op geen van de gebieden een verhoogde score laat zien, is er geen enkele reden om je zorgen te maken over een burn-out. Heb je op bepaalde gebieden wel een hogere score, dan loop je een verhoogd risico. Mogelijk zit je al dicht tegen een burn-out aan. Dat zal zeker zo zijn wanneer je op alle gebieden een hoge score noteert.
Met de uitslag van een burn-out test hoef je niets te doen. Deze is geheel vrijblijvend. De test is echter altijd voorzien van een advies. Dit advies wordt niet zomaar afgegeven. Loop je een verhoogd risico op het krijgen van een burn-out, dan betekent dit dat je al wordt blootgesteld aan te veel ongezonde stress en dat dit al gevolgen heeft voor je welzijn. Mogelijk herken je al veelvoorkomende symptomen van stress of zelfs van een burn-out.
Het is raadzaam om te handelen naar de uitkomst van de test. Je kunt hiermee problemen voorkomen. Hoe eerder jij je laat behandelen door een coach, des te groter je kans is op een snel en volledig herstel. Dit is iets om altijd te onthouden. Je laten ontmoedigen door een onverwacht negatieve uitslag van de test, kan betekenen dat jij een kans om ergere problemen te voorkomen laat schieten.
Wanneer je niet het idee hebt dat je te kampen hebt met een burn-out of dat je een verhoogd risico loopt, kan het zijn dat je schrikt van de uitslag. Het is nogal wat. Dat begrijpen wij ook. Je mag ook schrikken van die uitslag. Dat is heel normaal. Slecht nieuws krijgen, is nooit leuk. Geef jezelf de tijd om het te verwerken en raak niet in paniek. Uiteindelijk werkt de uitslag van de test namelijk in je voordeel. Je hebt nu een objectieve indicatie van hoe het met je stressniveau en (geestelijke) gezondheid gesteld is. Dit geeft je nadat je van de schrik bekomen bent misschien wat duidelijkheid en houvast.
Wanneer de uitslag van de test als een verrassing komt, dan heb je hoogstwaarschijnlijk tot op dat moment niet doorgehad dat je al behoorlijk lijdt onder de gevolgen van stress. Niet iedereen herkent stress of weet het verschil tussen de symptomen van stress en een burn-out. Daarom denken mensen soms dat het wel meevalt, terwijl zij zonder het te weten een groot risico lopen. Mensen hebben nog wel eens de neiging om te bagatelliseren en spelen soms mooi weer. Toegeven dat het misschien niet zo goed gaat met je als je dacht, is moeilijk. Maar zie het als een belangrijke eerste stap op weg naar verbetering.
Over je burn-out praten is vaak moeilijk. Ook wanneer het “slechts” testresultaten betreft. Maar natuurlijk kun je over de uitslag van een burn-out test praten met je coach. Sterker nog: de uitslag kan als leidraad gebruikt worden tijdens een oriënterend kennismakingsgesprek. De uitslag is misschien confronterend en eng (zeker als je last hebt van ziektevrees), maar jouw coach kan je context bieden en inzicht geven. Hij of zij kan je uitleggen wat de scores betekenen. Uiteraard zonder oordeel. Je coach is er om je te helpen. De resultaten bespreken, vormt een belangrijk startpunt voor het bepalen van de aanpak van een behandeling. Tijdens het gesprek met je coach (wij koppelen je altijd aan een coach bij jou in de buurt) krijg je alle gelegenheid om je vragen te stellen. Zo krijg je inzicht in je eigen mentale gezondheid.
Wanneer je kennis hebt gemaakt met je coach en de uitslag van de burn-out test is besproken, zal je coach aan de slag gaan met het samenstellen van een persoonlijk behandelplan. Middels ons Fasenplan wordt je stap voor stap naar herstel begeleid. Dit doe je tijdens coaching sessies waarbij je samen met je coach de natuur in gaat. Tijdens een stevige wandeling zullen jullie sparren en zal je coach jou de tools aanbieden om je problemen en uitdagingen te duiden, accepteren en aan te pakken. Met elke sessie die je volgt, zal je vertrouwen groeien en zul jij je beter gaan voelen. Uiteindelijk is dat allemaal begonnen met het maken van een burn-out test, het accepteren van de resultaten en het inschakelen van hulp.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606