Zoeken

Zoeken sluiten

Uitrusten

maandag 13 maart 2023

Uitrusten heeft niet bepaald een populair imago. Wie heeft er zin om uit te rusten als de wereld lonkt, als er avonturen te beleven zijn, nieuwe ervaringen op te doen zijn? Toch is tijdig uitrusten ontzettend waardevol. Juist door óók door momenten van rust in te plannen, kunnen we de wereld aan. Bovendien blijven we zo duurzaam omgaan met onze energie. Je voorkomt ermee dat je opbrandt. Uitrusten is van levensbelang. En het hoeft helemaal niet saai te zijn. Lees maar mee!

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Uitrusten in de natuur

Laten we eens een blik werpen op de natuur. Wat zien we daar gebeuren? Ik vind de natuur altijd een prachtige leermeester, op allerlei gebieden. Of het nu gaat om loslaten, acceptatie, uitbundigheid, het leven vieren, een nieuwe start, of uitrusten. Je vindt het allemaal terug in de natuur. Uitrusten doet de natuur in de winter. Maar veel mensen houden niet zo van de winter, ze hebben liever de zomer. En eerlijk gezegd voelde ik dat lange tijd ook zo. Ik houd van de uitbundige energie van de zomer, de lange dagen en de warmte. Lange tijd voelde ik dan ook altijd veel weerstand als de herfst weer om de hoek kwam kijken. Bah, het werd weer vroeg donker en het werd nat en koud. Het vrije en zorgeloze gevoel van de zomer maakte plaats voor een periode van loslaten, naar binnen keren en uitrusten.

Weerstand

Tenminste: dat is hoe ik het nu ervaar. Vroeger (eerlijk gezegd nog maar enkele jaren geleden) wilde ik het vrije en zorgeloze gevoel vasthouden. Ik wilde de zon vastzetten in de lucht, ik klampte me vast aan de afnemende zonnekracht en ik voelde me terneergeslagen dat het gedaan was met het mooie weer en de zomerjurkjes. Ook  overwoog ik lichttherapie en ging naar de zonnebank, om me het warme gevoel van de zomer even te doen herinneren. Ik rende door met allerhande activiteiten, probeerde altijd om maximaal te presteren en net zo veel te bereiken als in de zomer. Uitrusten? Mij niet gezien!

Achteraf gezien snap ik waarom ik zo’n weerstand had tegen de winterperiode. Waarom ik last had van een winterdepressie. Ik verzette me tegen de natuurlijke gang van zaken. Die winter is er niet voor niets. De natuur heeft het nodig om een periode van uitrusten in te gaan, om daarna – in de lente –  weer opnieuw tot leven te komen. Alle uitbundigheid van de zomer kan er alleen maar zijn als er een rustperiode aan vooraf is gegaan. Zonder pieken en dalen wordt het allemaal nogal vlak. De hoge pieken kan je alleen maar vol ervaren als je ook je ogen open durft te houden in de dalen. Als je er niet voor wegloopt.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Wij zijn natuur

Misschien is het niet zo gek dat ik in een burn-out belandde toen ik halverwege de twintig was. Eigenlijk was ik hartstikke eigenwijs, maar ik voelde me gewoonweg niet erg verbonden met de natuur. Natuurlijk hield ik wel van een lekkere boswandeling. Een rondje in het park of een dagje strand. Wij mensen zíjn natuur en op de één of andere reden zijn we ons er los van gaan voelen. Je bent in de stad en in het weekend ga je een uurtje of een halve dag de natuur in. Eigenlijk vreemd, toch? Het is niet hoe ons lichaam functioneert. We zijn geen ‘stadsmensen’, we zijn allemaal natuurmensen. Het zit in ons DNA. We zijn dat dus gewoon een beetje vergeten. Uitrusten dus!

We hoeven het ons alleen maar weer ter herinneren. De natuur is overal. De natuur is ín ons. Je ziet haar in het onkruid dat tussen de tegels op de stoep voor je huis groeit. Je ziet haar in de bomen in het park om de hoek. Ook vind je haar in de ogen van je collega. Je ziet haar in het gezicht van je kind. Dus doordat wij de natuur zíjn, doen we er goed aan om te luisteren naar haar ritmes. De seizoenen wisselen, niets blijft hetzelfde. Dat geldt dus ook voor ons.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Uitrusten in het klein en in het groot

Hoe kun je je dan makkelijker overgeven aan de wisselingen van de seizoenen in je eigen leven? Uitrusten bijvoorbeeld doen we uiteraard niet alleen in de winter. De grote seizoenscyclus zien we ook in het klein. Je ziet het bijvoorbeeld in het ritme van dag en nacht. De dag staat daarbij voor de zomer en de nacht voor de winter. De nacht is de periode van uitrusten. We zien het ook in de maancyclus, die in een periode van ongeveer 29 dagen van vol, weer helemaal donker wordt. De volle maan staat dan voor de zomer en de donkere maan – als zij dus niet zichtbaar is – staat voor de winter, de periode van uitrusten.

We hebben het nodig om elke nacht te slapen. Wekelijks hebben we een weekend nodig om op te laten en uit te rusten. Maandelijks en op jaarbasis kunnen we dus een wat langere pauze goed gebruiken. Dit zijn de midweekjes weg, of de langere vakantie. We hoeven hiervoor helemaal niet ver van huis. Het kan ook dicht bij huis, door bijvoorbeeld lekker uit te gaan waaien met het gezin.

Uitrusten voor je dromen

Als je er (meer) vrede mee hebt dat er seizoenen zijn in je eigen leven, dan zul je merken dat je intenser kunt genieten van de zomerperiode. Maar je zult ook zien dat je de winterperiode goed kan gebruiken om de spreekwoordelijke zaadjes die onder de grond liggen te wachten tot de lente aanbreekt, te koesteren. Je plannen, ideeën en dromen die liggen te wachten tot je ze ten uitvoer gaat brengen. Ze hebben de tijd nodig om te rijpen. Uitrusten wordt op deze manier geen saaie aangelegenheid, maar kan juist een aanknopingspunt worden om je leven onder de loep te nemen en je eigen koers te bepalen. Dat lukt alleen als je voldoende rust inbouwt om helder te kunnen zien. Mocht je hier moeite mee hebben, dan staan onze coaches altijd voor je klaar om gezamenlijk een stukje op te lopen op jouw pad.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven