Zoeken

Zoeken sluiten

Uitgeput? Burn-out ervaring van een cliënt

maandag 15 mei 2023

Naast de informatieve blogs op Liberi die gaan over alles wat te maken heeft met stress en burn-out, delen wij ook graag ervaringsverhalen van cliënten. Vandaag bespreek ik een casus van een cliënt die alsmaar moe en uitgeput was. En dat is geen ideale situatie indien je twee kinderen hebt die wel barsten van de energie. Een citaat van de cliënt zelf: “(…) en dan kom ik thuis en bij de voordeur staan twee jochies met een bal.
‘Papa, zullen we gaan voetballen?’
‘Jongens, ik zou graag willen maar ik ben zo moe. Morgen misschien’
De dag erna hetzelfde ritueel: ‘Sorry jongens, maar papa is zo moe, te moe om nu te gaan voetballen.”

In dit blog neem ik deze cliënt als voorbeeld om dieper in te gaan op moeheid en uitputting.

Voetballen met de kinderen

Een zittend beroep en toch uitgeput
De accu is leeg. Hoe raak je uitgeput?
Het maatschappelijke tempo ligt hoog
Uitgeput zijn helder benaderen
Bijladen is ontladen
Plezier maken gaat uitputting tegen

Een zittend beroep en toch uitgeput

Wat belangrijk is te vermelden, in de situatie van de cliënt, is het feit dat mijn client een zittend beroep heeft. Hij verricht gedurende de dag geen fysiek belastend werk. Ik hoor je denken: Hoe kun je dan toch te moe zijn om niet met je jongens te gaan voetballen?

Meneer is niet moe, meneer is uitgeput. Met name mentaal. Er is gedurende de dag zoveel op hem afgekomen, dat hij mentaal uitgeput thuiskomt en ook niet meer de energie heeft om zich nog lichamelijk in te spannen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

De accu is leeg. Hoe raak je uitgeput?

Moe thuiskomen is niet verkeerd. Je werkgever mag verwachten dat jij je volledig voor hem inzet en aan het eind van de dag moe bent. Ook als het vaker dan eens voorkomt dan is prima. Echter, uitgeput raken gaat verder dan dat. Er zit wel iets van rek in het elastiek, maar het kan niet constant onder spanning staan. Op een gegeven moment knapt het elastiek, de rek is eruit en uiteindelijk zit je in een burn-out. De accu is leeg en opgebrand.

Met uitputting komen een aantal symptomen die belangrijk zijn en niet genegeerd mogen worden.

Slapeloosheid

Het klinkt wat tegenstrijdig maar extreme vermoeidheid kan slapeloosheid veroorzaken. Naast dat je mentaal en fysiek uitgeput bent, zorgt de stress ervoor dat je gaat piekeren of je zorgen maakt over je algehele gezondheid.

Hoofdpijn, buikpijn of spierpijn

Door de hoge spanning die uitputting met zich meebrengt krijg je fysieke ongemakken. Hoofdpijn en buikpijn zijn de meest bekende symptomen. Spierpijn wordt ook veroorzaakt door een te hoge spierspanning.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Verminderde weerstand

Doordat je lichaam en geest in een continue staat van ‘freeze, fight and flight’ staat, vermindert je weerstand snel. Je bent sneller verkouden, pakt ieder hoestje over en bent vaker ziek dan normaal. Het is een duidelijk signaal van je lichaam dat je rust nodig hebt.

Uitgeput op de bank liggen

Het maatschappelijke tempo ligt hoog

Het is geen ‘Rocket Science’ en toch lopen velen in de valkuil. Het tempo van de hedendaagse maatschappij ligt erg hoog. We krijgen de hele dag door veel prikkels en niemand wil achterlopen op de huidige ontwikkelingen. We vergen veel van onszelf of hebben de indruk dat anderen of de maatschappij veel van ons vraagt. Het is daardoor niet vreemd dat je een innerlijke strijd hebt met jezelf en dingen zegt zoals: ‘Als ik niet zo perfectionistisch was, was mijn leven perfect.’ Bedenk hierbij dat niet iedere taak de moeite waard is om perfect te worden uitgevoerd. Daarbovenop is perfectionisme ontzettend vermoeiend, slecht voor je zelfvertrouwen en het zorgt ervoor dat je je grenzen niet goed bewaakt. Zelfkritiek is niet bevorderlijk om stress en spanning te verminderen.

Uitgeput zijn helder benaderen

De focus ligt op versnellen. De les die ik mee wil geven aan mijn cliënt is om te gaan vertragen. Hierop zegt hij: ‘Maar Wiebe, daar heb ik helemaal geen tijd voor?!’ Ik leg hem uit dat hij juist zal versnellen door eerst te vertragen. Op dit moment heb ik zijn volledige aandacht. ‘Door gas terug te nemen zet je in feite een tandje bij’, leg ik hem uit, ‘Zorg dat de accu niet leeg raakt, zorg ervoor dat je een heldere blik houdt en herken bij jezelf wat je energie kost en wat energie oplevert.’ Door het op deze manier te benaderen merk je snel genoeg dat dit een investering is in je draagvermogen. Het is dus niet alleen leuk om te ondervinden, maar vooral ontzettend nuttig.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Bijladen is ontladen

Mijn cliënt heeft de afgelopen periode geleerd op juiste tijden achter zijn computer weg te gaan en zijn werkplek even te verlaten. De accu gedurende de dag bij te laden. Even dat moment met je collega bij de koffie automaat, een paar minuten rust nemen van je werk en aandacht hebben voor een ander, tijd nemen om bij te laden en te vertragen.  Zo kan hij zijn hoofd wat rust gunnen om daarna weer met een heldere blik achter zijn computer te gaan zitten. Jij zal ook merken dat je op deze manier, gedurende de dag, veel meer werk kunt verzetten en dus veel efficiënter bent. De moeheid is niet het enige wat drastisch zal verminderen, op den duur raak je veel minder snel uitgeput.

Coach Wiebe Friesland Groningen helpt jou indien je uitgeput bent

Plezier maken gaat uitputting tegen

Een druk leven vraagt om balans tussen serieus zijn en plezier maken. Zodra je aanzienlijk meer tijd besteedt aan werk, of dat nu zittend of fysiek belastend is, vermindert de tijd die je hebt om plezier te maken. Van plezier maken word je blij, vrolijk, verminder je je stress en je krijgt er energie voor terug. Na enkele weken en enkele sessies kwam mijn cliënt ook tot deze bewustwording.

Hij zegt: “(…)En dan kom ik thuis en bij de voordeur staan twee jochies met een bal. Papa, zullen we gaan voetballen? Jongens, ik ben moe, mijn hoofd zit nog vol van de dag, laten we plezier maken, het hoofd leeg maken en lekker gaan voetballen.”

Wil jij ook versnellen door te vertragen en, net als bovenstaande cliënt, de verbinding met jezelf hervinden? Neem contact met mij op en we kijken samen wat ik voor jou kan betekenen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven