‘Stap uit je comfortzone!’ Die leus heb je vast regelmatig gehoord. Gina is een enthousiaste medewerker bij een welzijnsorganisatie. Het werken met kwetsbare mensen in de wijk gaat haar goed af. Ze houdt van de één-op-één gesprekken die ze heeft met mensen met heel verschillende achtergronden. Dit werk valt binnen haar comfortzone (lees hier meer over wat die zone precies inhoudt). Ze voelt zich ontspannen en op haar gemak in de omgang met mensen. Ze biedt graag een luisterend oor en denkt mee met de problemen waar deze mensen tegenaan lopen.
Het wordt echter een ander verhaal als haar gevraagd wordt een presentatie te geven. Elk kwartaal worden op haar werk de kwartaalpresentaties gegeven. Haar teamleden wisselen deze taak af. Ze heeft tot nu toe weten te vermijden dat zij moest presenteren. Nu komt ze er echter niet meer onderuit: het is haar beurt. Presenteren is iets dat ver buiten haar comfortzone ligt. Ze merkt dat ze gaat zweten en een onrustig gevoel krijgt. Dit gebeurt al als ze alleen maar denkt aan het geven van een presentatie!
De grootte van de comfortzone is voor ieder mens anders. Als je een leven zou leiden waarbij je nooit onzekerheden hebt en je angsten nooit in de ogen kijkt, dan leef je altijd binnen je comfortzone. Zoals je begrijpt is dit niet bepaald wenselijk. We hebben het nodig om met enige regelmaat uit onze comfortzone te stappen. Vergelijk het met een boom: een boom die in een kas groeit en nooit een storm meemaakt zou knappen als die kas tijdens een herfststorm ineens weggehaald zou worden. Een boom die echter groeit in een open veld, wordt regelmatig blootgesteld aan rukwinden en onverwachtse windvlagen. Stormen zijn hem niet vreemd. Daardoor laat hij zijn wortels goed diep groeien, zodat hij stevig staat. Die herfststorm doet hem niet zoveel.
Zo is het ook met ons mensen. Als we altijd in onze comfortzone bleven zouden we zijn als die boom die opgroeit in een kas. We zijn dan niet bestand tegen de uitdagingen die op ons pad komen. Bovendien is het vrijwel onmogelijk om nooit uit onze comfortzone te stappen. Stressvolle situaties op de werkvloer, een conflict met je partner, een ingewikkelde taak binnen het bestuur van je sportvereniging: we komen constant met situaties in aanraking die ons buiten onze comfortzone kunnen halen. We kunnen een klein stapje buiten onze comfortzone zetten. Ook kunnen we een grote sprong buiten onze comfortzone wagen. De keuze is uiteraard aan ons.
Mensen die snel zenuwachtig zijn, last hebben van perfectionisme of geen nee kunnen zeggen hebben over het algemeen meer moeite met het uit hun comfortzone stappen. Iemand die verlegen is en liever niet in de schijnwerpers staat zal ook minder geneigd zijn bewust uit zijn of haar comfortzone te stappen. Aan de andere kan van het spectrum staan de mensen die een uitdaging niet uit de weg gaan. Iemand met veel zelfvertrouwen zal er over het algemeen geen moeite mee hebben om buiten de comfortzone te stappen. Ben je assertief, heb je een positieve mindset, of hecht je waarde aan een authentiek leven? Dan is de kans ook groot dat je geen of weinig moeite hebt om buiten je comfortzone te stappen.
Heb je er wel moeite mee om uit je comfortzone te stappen? Er zijn verschillende dingen die je kunt doen. Net zoals de boom in de kas moet je niet in één keer in een hevige herfststorm gaan staan. Je kunt het beste kleine stapjes zetten. Je wilt tenslotte niet op je tenen gaan lopen. Uit je comfortzone stappen vraagt moed. Vraag je in één keer te veel van jezelf, dan levert dat te veel stress op. Je kunt hierdoor spanningen krijgen met alle gevolgen van dien. Wees dus mild naar jezelf: heb zelfcompassie. Je hoeft jezelf ook niet om de oren te slaan omdat je niet eerder uit je comfortzone bent gestapt.
Wees dankbaar voor waar je nu staat. Al je eerdere ervaringen – positief en negatief – hebben je gebracht tot waar je nu bent. Kijk eens naar jouw karaktereigenschappen en de dingen die je in het verleden hebt gedaan waar je trots op bent. Het kan behulpzaam zijn om erover te schrijven. Journaling kan een prettige manier zijn om je gedachten en ideeën op papier te krijgen. Mogelijk hoor je meteen je innerlijke criticus commentaar leveren. Probeer dit stemmetje te herkennen en het te bedanken voor zijn bijdrage. Je innerlijke criticus heeft namelijk een positieve intentie: hij wil je beschermen en behoeden voor fouten of situaties die schaamtegevoelens oproepen. Dit is natuurlijk prettig, maar deze stem hoeft niet de baas te gaan spelen en al die momenten dat je – niet zo succesvol – uit je comfortzone stapte, af te kraken.
Als je inzichtelijk hebt gemaakt waar je trots en dankbaar voor bent kun je een stapje verder gaan. Wat zou je graag willen? Waar loop je nu nog tegenaan? Waar heb je moeite mee? Is het opkomen voor jezelf? Zou je best wat meer op je intuïtie willen vertrouwen, maar durf je niet? Of loop je al langere tijd tegen je eigen grenzen aan en wéét je wel dat je hulp zou mogen vragen, maar houdt angst je tegen? Ook hierover kun je je gedachten laten gaan en dit opschrijven.
Bedenk voor jezelf vervolgens welke stappen je zou kunnen zetten. Welk eerste, kleine stapje zou je vandaag al kunnen zetten? Bedenk dat je wilt oefenen met uit je comfortzone stappen. Doe dit dus vooral niet overhaast! Prestatiedruk binnen het gebied van de persoonlijke ontwikkeling is niet helpend. Je kunt natuurlijk wel opschrijven wat je doel is en vervolgens terugwerken in de tijd naar het nu. Je doel kan als een grote berg voelen waar je tegenop ziet. Maar als je er een moment aan koppelt wanneer je dit bereikt wilt hebben en vervolgens alle kleine stapjes uitwerkt die nodig zijn om daar te komen, dan ben je al een heel eind.
Nu hoef je alleen maar te beginnen met de eerste stap. En het kan al een hele uitdaging zijn om die eerste drempel over te gaan! Neem jezelf hierin serieus. Mocht je hier nu in vastlopen, je kunt altijd een vrijblijvend gesprek aanvragen met één van onze coaches.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606