- Persoonlijke verhalen van Reinoud
- Het vinden van jouw eigen unieke weg
- Maandelijks in de mail
Tryptofaan is één van de belangrijkste aminozuren (eiwitten) die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. We dienen het dus uit onze voeding te halen. Als wij hier niet voldoende van binnen krijgen, kan dit gezondheidsklachten geven. Waarom hebben wij tryptofaan nodig? Het speelt een onmisbare rol bij stress, slaapproblemen en het ontstaan van angstklachten en depressieve gevoelens. In onze hersenen zorgt het namelijk voor een goed niveau van ons feel good hormoon serotonine. Bij een tekort aan tryptofaan kunnen er dan ook met name mentale klachten ontstaan, zoals stemmingswisselingen, maar ook negatieve gedachten en sombere gevoelens. Depressie en voeding zijn dus nauw met elkaar verbonden. In welke voeding zit veel tryptofaan? En hoe maak je meer serotonine aan? In dit blogartikel ontdek je er meer over. Kortom, laat tryptofaan ook deel uitmaken van jouw gezonde levensstijl!
Tryptofaan is nodig voor de aanmaak van onze neurotransmitters, zoals serotonine, ons anti-stress hormoon. Het helpt ons dus met stress verminderen. Daarnaast speelt serotonine een belangrijke rol voor het in balans houden van ons biologische dag- en nachtritme. Neurotransmitters zorgen voor een goed functioneren van ons zenuwstelsel. Ze houden onze hersenen gezond en vitaal. Mits wij goed voor ze zorgen. Daarnaast is tryptofaan nodig voor de aanmaak van ons slaaphormoon melatonine dat een goed slaappatroon bevordert. Bovendien werkt tryptofaan samen met magnesium en vitamine B6. Het is dus ook belangrijk om een vitamine B tekort te voorkomen. Wat doet tryptofaan precies voor onze gezondheid?
Tryptofaan heeft de volgende gezondheidsvoordelen:
Als er een tekort ontstaat aan tryptofaan, zal dit ten eerste merkbaar zijn aan onze gemoedstoestand. Zo kun je je minder blij of tevreden voelen. Je krijgt sombere gedachten en het wordt steeds lastiger om positief te blijven. Misschien zul je jezelf afvragen: ben ik depressief? Daarnaast ervaar je steeds sneller stress of angstklachten. Bij een langdurig tekort aan tryptofaan, wordt er te weinig serotonine in ons brein aangemaakt. Dit heeft tot gevolg dat het kan leiden tot overspannenheid of zelfs een depressie of een burn-out. Dit gebeurt geleidelijk. Het is dan van belang om de volgende stress symptomen te leren herkennen:
Het moet worden opgemerkt dat het natuurlijk lastig is om bepaalde symptomen te herkennen of toe te schrijven aan een tekort. Deze symptomen kunnen namelijk ook andere oorzaken hebben. Het is wel mogelijk dat er een verband is. Hoe lastig dit verband misschien ook is om aan te tonen: eventuele problemen zijn wel eenvoudig op te lossen (als ze door een tryptofaantekort worden veroorzaakt). De sleutel? Voeding.
Tryptofaan is een essentieel aminozuur, wat betekent dat het niet door ons lichaam kan worden geproduceerd en dus via de voeding moet worden ingenomen. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten, en ze spelen een cruciale rol in vele lichaamsfuncties. Je lichaam maakt dus zelf geen tryptofaan aan. Je bent hiervan dus afhankelijk van voeding.
Om ervoor te zorgen dat je voldoende tryptofaan binnenkrijgt, zijn er bepaalde voedingsproducten die je kunt overwegen. De onderstaande producten zijn zijn aan tryptofaan:
Een tekort aan tryptofaan kan leiden tot meer stress, maar ook kan het angstklachten en zelfs een depressie tot gevolg hebben. Door ongezonde voeding met veel suikers en een stressvol leven kan er eerder een tekort ontstaan aan tryptofaan. Tryptofaan is nodig voor ons anti-stress en gelukshormoon serotonine dat een kalmerende werking heeft op ons brein. Zo zorgt het ervoor dat wij zowel mentaal als emotioneel beter in balans zullen blijven. Ons lichaam kan tryptofaan niet zelf aanmaken dus we dienen voeding te kiezen met deze belangrijke stof. Dit zijn bijvoorbeeld bananen, avocado’s, kip, noten en eieren.
Bij een depressie is er dikwijls een tekort aan tryptofaan in de voeding. Laat tryptofaan jou dan ook helpen naar meer ontspanning, nieuwe energie en geluk. Zo zul je weer kunnen genieten van het leven. Let wel: een tekort aan tryptofaan is natuurlijk niet dé veroorzaker van stress en al helemaal niet van een depressie. Een tekort kan hier wel aan bijdragen. Het is belangrijk om zorg te dragen voor gezonde, evenwichtige voeding om fysiek en mentaal gezond te blijven.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606