Zoeken

Zoeken sluiten

Tryptofaan bij stress, angst en depressie

woensdag 18 mei 2022

Tryptofaan bij stress, angst en depressie

Tryptofaan is één van de belangrijkste aminozuren (eiwitten) die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. We dienen het dus uit onze voeding te halen. Als wij hier niet voldoende van binnen krijgen, kan dit gezondheidsklachten geven. Waarom hebben wij tryptofaan nodig? Het speelt een onmisbare rol bij stress, slaapproblemen en het ontstaan van angstklachten en depressieve gevoelens. In onze hersenen zorgt het namelijk voor een goed niveau van ons feel good hormoon serotonine. Bij een tekort aan tryptofaan kunnen er dan ook met name mentale klachten ontstaan, zoals stemmingswisselingen, maar ook negatieve gedachten en sombere gevoelens. Depressie en voeding zijn dus nauw met elkaar verbonden. In welke voeding zit veel tryptofaan? En hoe maak je meer serotonine aan? In dit blogartikel ontdek je er meer over. Kortom, laat tryptofaan ook deel uitmaken van jouw gezonde levensstijl!

 

tryptofaan

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is tryptofaan?

Tryptofaan is nodig voor de aanmaak van onze neurotransmitters, zoals serotonine, ons anti-stress hormoon. Het helpt ons dus met stress verminderen. Daarnaast speelt serotonine een belangrijke rol voor het in balans houden van ons biologische dag- en nachtritme. Neurotransmitters zorgen voor een goed functioneren van ons zenuwstelsel. Ze houden onze hersenen gezond en vitaal. Mits wij goed voor ze zorgen. Daarnaast is tryptofaan nodig voor de aanmaak van ons slaaphormoon melatonine dat een goed slaappatroon bevordert. Bovendien werkt tryptofaan samen met magnesium en vitamine B6. Het is dus ook belangrijk om een vitamine B tekort te voorkomen. Wat doet tryptofaan precies voor onze gezondheid?

Wat is de werking van tryptofaan?

Tryptofaan heeft de volgende gezondheidsvoordelen:

  • Helpt slaapproblemen voorkomen, zoals slapeloosheid
  • Zorgt voor een positieve gemoedstoestand
  • Maakt je stressbestendig, het verlaagt het cortisol
  • Helpt angstklachten verminderen
  • Vermindert de kans op een depressie
  • Altijd honger? Tryptofaan stimuleert een gezonde eetlust
  • Gezonde hormoonbalans
  • Gezonde balans in dag- en nachtritme
  • Draagt bij aan het voorkomen van overgewicht
  • Bevordert een positieve mindset
  • Draagt bij aan innerlijke rust
  • Stimuleert een gezonde spijsvertering
  • Zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Zo herken je een tekort aan tryptofaan

Als er een tekort ontstaat aan tryptofaan, zal dit ten eerste merkbaar zijn aan onze gemoedstoestand. Zo kun je je minder blij of tevreden voelen. Je krijgt sombere gedachten en het wordt steeds lastiger om positief te blijven. Misschien zul je jezelf afvragen: ben ik depressief? Daarnaast ervaar je steeds sneller stress of angstklachten. Bij een langdurig tekort aan tryptofaan, wordt er te weinig serotonine in ons brein aangemaakt. Dit heeft tot gevolg dat het kan leiden tot overspannenheid of zelfs een depressie of een burn-out. Dit gebeurt geleidelijk. Het is dan van belang om de volgende stress symptomen te leren herkennen:

Mentale en fysieke symptomen

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

tryptofaan

Waar zit veel tryptofaan in? 10 tips

Welke voeding bevordert de aanmaak van serotine? Dit zijn de 10 toppers.  Zorg bovendien zoveel mogelijk voor producten van biologische afkomst.

Bananen

Eet dagelijks een banaan als gezonde snack, want bananen bevorderen namelijk de aanmaak van ons gelukshormoon serotonine.

Kip

Voeg dagelijks voldoende eiwitrijke voeding toe, zoals gevogelte en kies bij voorkeur voor biologische kip.

Eieren

Eieren zijn een bron van eiwitten, jodium en tryptofaan. Onmisbaar dus als anti-stress voeding.

Haver

Eet eens vaker producten gemaakt van haver, zoals havermout en muesli, maar ook haverbrood of  haverkoekjes.

Spirulina

Spirulina is niet alleen een bijzondere alg om te ontgiften bij stress, het is ook een bron van tryptofaan.

Vis

Door regelmatig vis te eten voorzie je jezelf van voldoende tryptofaan. Daarnaast is vette vis een goede bron van omega-3 vetzuren. Onmisbaar brainfood dus.

Avocado

Avocado is een gezonde vrucht dat verschillende vitaminen en mineralen bevat, zoals magnesium. Daarnaast is het ook een mooie bron van tryptofaan.

Peulvruchten

Peulvruchten, zoals linzen en kikkererwten bevatten ook tryptofaan. Ze vormen een ideale eiwitbron als je eet volgens veganisme.

Noten en zaden

Maak eens een ‘power ontbijt’ zoals een pannenkoek gemaakt van banaan, ei en havermout, bomvol tryptofaan dus! Bovendien is dit ontbijt vrij van suikers en glutenvrij dus geschikt voor mensen met een gluten allergie.

Chocolade

Last but not least, ook met chocolade kun je jouw tryptofaan gehalte verhogen. Kortom, een goede reden dus om vaker chocolade te eten!

tryptofaan

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Tryptofaan voor minder stress

Een tekort aan tryptofaan kan leiden tot meer stress, maar ook kan het angstklachten en zelfs een depressie tot gevolg hebben. Door ongezonde voeding met veel suikers en een stressvol leven kan er eerder een tekort ontstaan aan tryptofaan. Tryptofaan is nodig voor ons anti-stress en gelukshormoon serotonine dat een kalmerende werking heeft op ons brein. Zo zorgt het ervoor dat wij zowel mentaal als emotioneel beter in balans zullen blijven. Ons lichaam kan tryptofaan niet zelf aanmaken dus we dienen voeding te kiezen met deze belangrijke stof. Dit zijn bijvoorbeeld bananen, avocado’s, kip, noten en eieren. Bij een depressie is er dikwijls een tekort aan tryptofaan in de voeding. Laat tryptofaan jou dan ook helpen naar meer ontspanning, nieuwe energie en geluk. Zo zul je weer kunnen genieten van het leven!

Wat kun je nog meer doen bij stress, depressie en angst?

Naast voldoende voeding te nemen met tryptofaan, kun je nog meer doen om stress, angst en depressie te helpen voorkomen. Zo kun je oefenen in mindfulness zoals, mediteren Beperk daarnaast negatieve afleiding, zoals social media. Zorg liever voor meer self care en zelfliefde werk aan een positief zelfbeeld Oefen daarnaast in dankbaarheid voor een zinvol leven Bovendien kan het helpen jouw persoonlijke waarden te bepalen. Tenslotte kun je sombere gedachten en depressieve gevoelens helpen voorkomen met voldoende zonlicht voor de aanmaak van vitamine D. Het zorgt namelijk ook voor meer energie en een goed humeur. Zonlicht bevordert tenslotte de aanmaak van ons gelukshormoon dopamine. Ga vaker de natuur in, om te wandelen en probeer bosbaden of wandelcoaching Ontdek tenslotte onze voedingstips bij stress.

Kortom, tryptofaan is nodig voor jouw mentale gezondheid en meer positiviteit in je leven!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven