- Persoonlijke verhalen van Reinoud
- Het vinden van jouw eigen unieke weg
- Maandelijks in de mail
Een trillend ooglid is ontzettend vervelend. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: dat irritante gevoel dat je ooglid uit zichzelf kleine samentrekkingen maakt. Hoe komt dit? Het kan natuurlijk meerdere oorzaken hebben, maar in deze blog wil ik aandacht besteden aan één van de meest voorkomende oorzaken: stress.
Hoewel het niet pijnlijk is kan het wel vervelend en irritant zijn. Stress kan dus één van de oorzaken van een trillend ooglid zijn. Maar er zijn nog meer oorzaken die kunnen meespelen. Hoe dit precies werkt, wat je kunt doen om het te verminderen en tips die je kunt toepassen om het te verminderen of zelfs voorkomen lees je in dit artikel.
De medische term voor een trillend ooglid is “fasciculatie”. Deze term is overigens niet alleen van toepassing op je oogleden, maar op alle lichaamsdelen die kleine trillingen kunnen vertonen. Het betreft zeer kleine, vaak snel herhaalde en oncontroleerbare samentrekkingen. Vrijwel altijd gaat het dan om één van de twee ogen.
Een trillend ooglid is niet per definitie een tic. Dat kan het wel zijn, maar een belangrijk verschil is de oorzaak: is het compulsief of niet? Een tic is compulsief, wat wil zeggen dat dit een herhalende handeling is die je “moet” doen. Een tic is in de regel ook altijd aanwezig. Een “gewoon” trillend ooglid is dus iets anders dan bijvoorbeeld compulsief knipperen met de ogen. Een trillend ooglid houdt meestal ook niet lang aan, of komt en verdwijnt.
De nervus facialis, de zevende hersenzenuw kan ervoor zorgen dat je ooglid gaat trillen. Deze zenuw is verantwoordelijk voor de aansturing van de spieren van de oogleden, wangen en mondhoeken. Wanneer de nervus facialis overactief is, is een trillend ooglid het gevolg. Omdat deze zenuw meer aanstuurt dan alleen de oogleden kan het ook voorkomen dat je wangen of mondhoeken gaan trillen, maar de kans dat dit gebeurt is klein.
In veel gevallen is de oorzaak stress en/of vermoeidheid. Echter zijn er meerdere factoren die ervoor kunnen zorgen dat het ooglid gaat trillen, we lichten ze hieronder toe.
Eén van de meest voorkomende redenen dat een ooglid gaat trillen is stress. Door de spanning die in je lijf is opgebouwd kan het zijn dat je ooglid gaat trillen.
Ook vermoeidheid is een belangrijke oorzaak van een trillend ooglid. Als je veel inspanning geleverd hebt en bijvoorbeeld lang achter een computer hebt gezeten of auto hebt gereden kan het zijn dat je ooglid gaat trillen.
Je ogen zijn druk bezig als je ingespannen een boek aan het lezen bent of bezig bent op een scherm zoals een computer, smartphone of tablet. Door deze inspanning kan het voorkomen dat je ooglid gaat trillen.
Koffie zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat, je stofwisseling versnelt en het heeft een activerende werking op bepaalde spieren, waaronder de spieren van je ooglid. Ook alcohol heeft dit effect en kan dus de oorzaak zijn van een trillend ooglid.
Een tekort aan o.a. magnesium en vitamine B12 zouden een rol kunnen spelen bij een trillend ooglid. Dat een tekort aan magnesium daadwerkelijk zorgt voor een ooglid wat gaat trillen is niet wetenschappelijk bewezen, wel zijn er positieve verhalen van mensen die dankzij magnesium geen last meer hebben van de trillingen.
Het is mogelijk een B12 tekort door stress te hebben, mocht je veel stress ervaren kan het dus gunstig zijn om extra B12 te gebruiken. Overleg het gebruik van supplementen altijd met een deskundige.
Er zijn dus meerdere oorzaken voor een trillend ooglid. Waar we echter dieper op in willen gaan is een trillend ooglid door stress. Wanneer je veel stress ervaart of een burn-out hebt staat je lichaam continu ‘aan’ waardoor er steeds spanning is in je lichaam wat er uiteindelijk voor kan zorgen dat je ooglid gaat trillen.
Als je twijfelt of het trillen komt door stress, kun je onze gratis burn-out test doen. Na het invullen van 50 vragen kun je bekijken wat je score is. Deze is opgedeeld in 4 categorieën waardoor je een duidelijk en compleet overzicht krijgt. Ervaar je veel stress? Dan is de kans groot dat het trillen van je ooglid daardoor wordt veroorzaakt. Is dit niet het geval? Dan is het verstandig om te kijken naar de overige oorzaken.
Wanneer een trillend ooglid door stress wordt veroorzaakt is het belangrijk om het probleem bij de kern aan te pakken en stress te verminderen. Mocht je hierbij graag hulp willen, kun je altijd contact met ons opnemen voor een vrijblijvende kennismaking.
Wil je eerst zelf aan de slag om trillende oogleden te verminderen? Onderstaande tips kunnen daarbij helpen.
Wanneer je veel stress hebt of het altijd druk hebt is het verstandig om ervoor te zorgen dat je vaste rustmomenten hebt op een dag. Op deze manier kun je inspanning afwisselen met ontspanning waardoor je lichaam weer tot rust kan komen en spanning kan worden losgelaten.
Zit je lang achter de computer? Ben je uren aan het lezen? Of heb je een lange autorit voor de boeg? Zorg ervoor dat je voldoende pauzes neemt tussendoor zodat je ogen even tot rust kunnen komen. Ga even achter je computer vandaan, leg het boek even weg of stop een paar minuten langs de weg om je ogen rust te geven.
Omdat trillende oogleden ook veroorzaakt kunnen worden door tekort aan voedingsstoffen is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten zodat je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt.
Het verminderen van koffie en alcohol is niet alleen helpend bij trillende oogleden, maar ook als je veel stress ervaart. Het is dus in beide gevallen verstandig om te minderen met het gebruik van alcohol of koffie.
Eerder schreven we al een artikel over de invloed van alcohol bij stress waarin we dieper op dit onderwerp ingaan en toelichten waarom je het beter kunt vermijden.
Heb je last van een trillend ooglid door stress? Dan is het belangrijk om stress in je leven te verminderen. In dit artikel delen we daar handige tips voor maar het is ook mogelijk (en soms zelfs gunstiger) om een professional in te schakelen die met je meekijkt, jou tips geeft en je motiveert en stimuleert om zaken anders aan te pakken.
Om je ogen wat ontspanning te geven kan het prettig zijn om je oogleden zacht te masseren. Dit kan helpen om het trillen te verminderen en tegelijkertijd zorgt het voor een ontspannen gevoel.
Hoewel er verschillende oorzaken zijn van een trillend ooglid zijn stress en vermoeidheid de oorzaken die het meest voorkomen. Belangrijk is om stress te verminderen, niet alleen zodat je ooglid niet meer trilt, maar vooral zodat je weer in balans komt, spanning vermindert en jij weer meer rust gaat ervaren.
Een trillend ooglid door stress is namelijk maar één van de vele symptomen van stress. Stress heeft veel invloed op je fysieke en mentale gezondheid. Zorg goed voor jezelf en verminder stress. Benieuwd hoe wij je kunnen helpen? Bekijk ons Fasenplan of neem direct contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606