Zoeken

Zoeken sluiten

Transitievergoeding

zondag 19 december 2021

Transitievergoeding: hoe bereken je die?

Als je op een bepaald moment als ondernemer afscheid moet nemen van een medewerker is het goed om te weten dat je in sommige gevallen een transitievergoeding moet betalen. Deze vergoeding is van een aantal factoren afhankelijk en berekening van deze vergoeding is vaak een specialistische klus. Er zijn dan ook een aantal zaken die je daarbij moet weten als je dit zelf regelt. Deze regels maar ook andere ingewikkelde zaken bij is vaak een reden dat ondernemers overgaan tot het uitbesteden loonadministratie.

Wat is een transitievergoeding?

Als je als werkgever een contract bent aangegaan voor een vaste tijd, dan kan het toch zo zijn dat je uiteindelijk tot de conclusie kan komen dat je toch wilt dat je medewerker niet meer voor je werkt. In dat geval wil je dus dat je medewerker ontslag krijgt. Als er dringende redenen voor zijn dan kan je ervoor kiezen om dit op staande voet te doen maar de dringende redenen moeten dan wel zwaar genoeg wegen zoals bijvoorbeeld bij diefstal. In alle andere gevallen is er ter bescherming van je medewerker wel de mogelijkheid om het contract te ontbinden maar is er een vergoeding die je moet betalen. Deze vergoeding is de transitievergoeding.

De hoogte van de transitievergoeding

Hoewel er verschillende uitzonderingen zijn waarop de transitievergoeding niet hoeft worden uitgekeerd is het in de meeste gevallen dat als je iemand wilt ontslaan of zijn tijdelijke contract niet wil verlengen, vooral bij deze laatste categorie zijn er veel uitzonderingen, je te maken hebt met een bedrag dat je moet betalen. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van 3 factoren.

hoogte van de transitievergoeding

Aantal jaar in dienst

De eerste berekening is het aantal jaren dat iemand in dienst is. Voor elk jaar krijgt de medewerker 1/3 maandsalaris uitbetaald

Aantal maanden in dienst

Daarnaast wordt er gekeken naar het aantal maanden van het laatste jaar dat de medewerker in dienst is. Per maand krijgt de medewerker 1/36 maandsalaris uitbetaald

Aantal dagen in dienst

Als laatste wordt er gekeken naar het aantal dagen van de laatste maand. Hiervoor krijgt de medewerker 1/1095 maandsalaris uitbetaald.

De bedragen bij elkaar opgeteld zorgen dus voor de transitievergoeding. Bij de berekening moet je uitgaan van het brutosalaris.

Ingewikkelde materie

Dat de transitievergoeding een ingewikkelde berekening is die vaak tot gevolg heeft dat je met allerlei fouten geconfronteerd kan worden, is voor veel ondernemers een reden om ervoor te kiezen om de werknemer waarvan je eigenlijk vindt dat deze niet meer past binnen je bedrijf maar niet te ontslaan. Door met Salure, de specialisten op dit gebied te overleggen en je hele loonadministratie aan hen uit te besteden zorg je ervoor dat je weer meer tijd vrij hebt om de zaken te doen die je als ondernemer graag doet.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven