Zoeken

Zoeken sluiten

Tot rust komen in de stad

maandag 13 juli 2020

Voor stedelingen kan het een echte uitdaging zijn om tot rust te komen in de stad. Stedelingen zijn gevoeliger voor omgevingsprikkels en stress dan mensen buiten de stad. Dit blijkt uit onderzoek. Doordat stedelingen structureel worden blootgesteld aan een grote hoeveelheid prikkels, ontwikkelen hun hersenen een prikkelzoekende strategie. Hun voorkeur gaat eerder uit naar een omgeving mét prikkels dan naar een prikkelarme omgeving. Je zou kunnen stellen dat het stadsbrein verslaafd is aan prikkels. Stadsbewoners kunnen daardoor moeite hebben met het richten van hun aandacht en zich gemakkelijk laten meevoeren door drukte en stress.

natuur helpt bij het tot rust komen

De stad is dan ook geen heilzame omgeving voor mensen met stress. Gestreste stedelingen doen er goed aan om de natuur regelmatig op te zoeken. De natuur is namelijk een krachtig middel om te herstellen. Helaas hebben veel stedelingen door hun prikkelverslaafde brein, soms ondanks goede voornemens, de neiging om de natuur links te laten liggen. Daarbij komt dat de natuur vanuit de stad moeilijker te bereiken lijkt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Ook een beetje natuur helpt bij het tot rust komen

Gelukkig helpt een klein beetje natuur al bij het herstellen van stress. Een paar minuten aandachtig naar een boom staren heeft al effect en zelfs het kijken naar beelden van de natuur werkt. Ook kamerplanten in huis en op het werk verlagen het stressniveau. Niet voor niets wint de ‘urban jungle’ nog altijd aan populariteit. Heel gezond is het om dagelijks een pauze in te lassen om de natuur op te zoeken. Op die manier kun je even helemaal tot rust komen en loskomen van je bezigheden. Vrijwel in elke wijk is wel wat natuur te vinden: een mooie singel, verzorgd plantsoen, stadstuin of park. Of doe eens gek en gedraag je als een Japanse mos-fan die er met een loep op uit trekt om een met mos begroeide stoeptegel te bestuderen.

Tot rust komen met natuur in de stad, een aantal tips

Woon je in de stad? Dan is het een goed idee om er bewust voor te kiezen om dagelijks tijd door te brengen in de natuur. Vooral bij drukte en stress. Daarbij geldt: hoe meer je in de omgeving kunt opgaan, hoe groter het herstellende effect. Echter, ook een paar minuten observeren hoe de wind door het riet of de bladeren ruist helpt. In geval van nood volstaat zelfs een plaatje van de natuur of een natuurfilm.

Tot rust komen met natuur

Hier volgt een lijstje tips om meer natuur in je leven te brengen:

  1. Schrijf tijd doorbrengen in de natuur in je agenda.
  2. Zoek regelmatig, bijvoorbeeld wekelijks, stadsparken en tuinen op.
  3. Zoek regelmatig, bijvoorbeeld maandelijks en in vakanties, een uitgestrekt natuurgebied op zoals een nationaal park.

Een snelle en laagdrempelige manier om meer natuur in je leven te brengen is er thuis aandacht aan besteden:

  1. Gebruik – als je die hebt – je (gevel)tuin of balkon voor begroeiing.
  2. Plaats en verzorg planten thuis en op het werk.
  3. Plaats beelden van de natuur in huis en op het werk.
  4. Maak dagelijks een wandeling door de buurt en leer de natuur in je nabije omgeving kennen.
  5. Kies een natuurfilm in plaats van prikkelrijke televisie.

Je zou er een leuk project van kunnen maken. Neem je bijvoorbeeld voor om de mooiste plekjes in een straal van 1 kilometer rondom je huis te ontdekken.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Ik wens je veel plezier en ontspanning bij het toepassen van deze tips. Heb je veel last van stress en kun wel wat hulp gebruiken bij het tot rust komen? Dan wandel ik graag met je mee. Alle coaches van Liberi zijn gespecialiseerd in stress en burn-out wandelcoaching. Je vindt ons door heel Nederland.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven